3 tévedés a hidegen sajtolt olajokkal kapcsolatban

Az elmúlt évek során nagyon sok kérdést kaptam a hidegen sajtolt növényi olajokkal kapcsolatban. Ezalatt az idő alatt sikerült jó néhány félreértést eloszlatnom és tisztáznom.

Összegyűjtöttem ma neked azt a 3 dolgot, ami úgy gondolom, hogy a legnagyobb hibák közé tartozik akkor, ha egészségmegőrzés céljából választod a hidegen sajtolt növényi olajakat.

Jöhet a felsorolás? 🙂

1. nagy hiba ha azt gondolod, hogy bármelyik olajat felhasználhatod sütésre/főzésre.

Ez egy nagyon fontos dolog, hiszen az olajok között sok olyan van, amit nem lehet hevíteni. Ennek oka, hogy a hő hatására sérülnek az értékes vitaminok és ásványi anyagok. Ezért is mondom mindig, hogy kizárólag hidegen sajtolt olajat válassz, hiszen azoknál eleve nem használunk magas hőmérsékletet. A melegen sajtolt olajok már az elkészítésük során hőkezelve vannak, így azokat egyáltalán nem ajánlom egészségmegőrzésre.

Amit használhatsz: hidegen sajtolt olívaolaj, hidegen sajtolt napraforgóolaj (ez nem egyezik meg az átlagos bolti finomított étolajjal!), hidegen sajtolt mogyoróolaj, hidegen sajtolt szőlőmagolaj.

2. nagy hiba, ha fekete kávéval vagy fekete teával együtt fogyasztod az olajat.

Nem tanácsos a hidegen sajtolt olajok fogyasztásával egy időben kávézni vagy teázni. Ez nem azt jelenti, hogy le kell mondanod a kávézás/teázás vagy az olajozás örömeiről, csupán tarts be egy dolgot.

Először fogyaszd el az olajat reggel, éhgyomorra és várj kb. 20 percet, majd utána fogyaszd el a kávédat/teádat. Még jobb, ha előtte tudsz egy pár falatot reggelizni. Így a kávé nem gátolja az adott olaj értékes összetevőinek felszívódását.

3. nagy hiba, ha citrusfélékkel együtt fogyasztod az olajat.

A citrusfélékkel ugyanaz a helyzet, mint amit az előzőekben a kávénál, teánál leírtam – vagyis gátolhatják a felszívódást.

Látod, néhány aprónak tűnő dolog is mennyi mindent befolyásolhat!

Tudj meg többet a hidegen sajtolt olajokról! Kezdd azzal, hogy letöltöd ajándék kiadványunkat, melyhez hetente sok-sok érdekes és hasznos információt kapsz majd az olajok felhasználásról és fogyasztásáról.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .