Egészséges táplálkozás gyermekkorban

A múltkori kutatás nagyon megmaradt bennem. Nem tudom, hogy azért, mert én is kisgyermekes családanya vagyok, vagy csak azért, mert úgy általában is fel szoktam kapni a fejem arra, ha valaki panaszkodik amiatt, hogy milyen nehéz egészséges ételeket adni a gyermekének.

Arra gondoltam, hogy összegyűjtök néhány ötletet, jó tanácsot, hogy ha Te is hasonló problémával küzdesz, akkor talán segíthetek Neked!

Amíg a gyerekek ovisak nem nagyon tudunk beleszólni a napközbeni étkezésekbe. Náluk fontos, hogy az indulás előtti reggelire és a délutáni, valamint az esti étkezésekre essen a hangsúly. Többször hallom például, hogy a gyerekek üres hassal mennek óvodába, mert ott úgyis reggelivel kezdenek majd. Remélem, hogy ebből a gondolkodásmódból van a legkevesebb!

Hidd el, hogy egy-egy egyszerű fogással is már sokat tehetsz azért, hogy gyermekednek jól induljon a napja, jobb legyen a kedve és szívesebben vegyen részt az óvodai foglalkozásokban.

Ha nem szereti az újdonságokat, akkor apró lépésekben kezd. Ha eddig szívesebben ette a fehér kenyeret-zsemlét, akkor apránként vezesd be nála a barna kenyeret, illetve az egyéb teljes kiőrlésű pékárukat. Legjobb időszak erre a vacsora (vagy az az étkezés, amikor mindig együtt ül le a család), mert ilyenkor együtt vagytok, beszélgettek és látja a Te példádat is. Ilyenkor könnyedebb a hangulat és talán nem tűnik számára olyan „kötelező” dolognak az egészséges étel elfogyasztása.

Ha szereted a kreatív dolgokat, akkor nagyon sok színes képet találhatsz az interneten is, melyekből ötleteket meríthetsz. Nézd csak ezt itt:

egeszsegesszendvics_gastrolaj
Kép forrása: jatekazetel.hu

Néhány jópofa elhelyezés és máris jobb kedvvel megeszi a gyerkőc!

Másik jó megoldás, ha együtt készítitek az egészséges ételeket. Nagyon finom péksüteményeket lehet készíteni és tapasztalatból tudom mondani neked, hogy a közösen készített étel mindig nagyon-nagyon finom 🙂

Az iskolásoknál már egy kicsit több a lehetőségünk, hiszen ők már visznek otthonról szendvicset is. Vannak szülők, akik zsebpénzt adnak a gyereknek, hogy az iskolai büfében válasszanak kedvükre valót. De jól tudjuk, hogy az iskolai büfék kínálata nem minden esetben egyezik meg azzal, amit mi szeretnénk adni a gyermekünknek.

Kisiskolásoknál is apránként vezesd be az újdonságokat, náluk is jó ötlet a vacsora. Az én kislányaim például szívesen rágcsálnak itthon sárgarépát és zellert. Próbáld ki, hogy eleinte csak a szendvicse mellé csomagolsz neki egy finom répát.
Később be is vonhatod a szendvicskészítésbe, kiválaszthatja a szalvétát, biztonságos gyerekkéssel kivághat négyzetet, háromszöget az uborkából és így neki is öröm a közös munka. Ha cseppentesz a szendvicsére pár csepp hidegen sajtolt mogyoróolajat, akkor garantált a meglepetés és a kíváncsiság a finom íz iránt 🙂

Készíthettek előző este szendvicskrémet közösen, így másnap is örömmel fog gondolni az együtt töltött időre és szívesebben fogyasztja az egészséges tízórait.

Ezt az egyszerű, de annál egészségesebb receptet hoztam mellé:

Tökmagolajos-sárgarépás szendvicskrém
25 dkg tehéntúró
1 nagy szál sárgarépa
1 kis fej hagyma
1 evőkanál tejföl
1 teáskanál tökmagolaj (tökmagolajért kattints ide)

őrölt köménymag

sargarepa_krem_gastrolaj
Kép forrása: gasztroblog.hu

Elkészítés:
Az átpasszírozott tehéntúrót kikeverjük a tökmagolajjal és a tejföllel. A megtisztított sárgarépát finomra reszeljük és a túrókrémbe keverjük. Sóval, őrölt köménymaggal ízesítjük. Vékonyan megkenheted vele a szendvicset vagy nagyon finom rozskenyérrel is.

Biztosan a Te gyerkőcödnek is vannak azért kedvencei, például a levesek között. Ha szereti mondjuk az egyszerű zöldségleves ízét, akkor készítsd el neki úgy, hogy csak nagyon kevés vizet teszel a zöldségekre és ha megpuhultak leszűröd és egy kevés hidegen sajtolt növényi olajjal (mogyoróolajjal például) összekevered. Ha párolod, akkor több értékes anyagot megőrzöl. Hidd el, ha hozzáadod az olajat, akkor szépen kenhető krémet fogsz kapni és még a zsírban oldódó vitaminok is mind-mind érvényesülni tudnak.

A hidegen sajtolt növényi olajaink közül ajánlom figyelmedbe a hidegen sajtolt dióolajat, a hidegen sajtolt tökmagolajat és a hidegen sajtolt mogyoróolajat. Ezek mind tartalmaznak vitaminokat, illetve gazdagok telítetlen zsírsavakban, segítenek a koncentrációképesség javításában, a memória javításában, segítenek abban, ha új élethelyzethez kell a gyerkőcnek hozzászoknia (pl. családban bekövetkezett változás, oviváltás), segítenek, ha bőrporblémákkal küzdetek és még sok területen. Ha konkrét kérdésed van, akkor várom az info@gastrolaj.hu címen. Fordulj hozzám bizalommal!

Remélem kedvet kaptál a kísérletezéshez és sok-sok örömötöket lelitek majd a közös készülődésben! Az együtt töltött értékes idő feltölti gyermeked lelkét, az elkészült finomságot pedig a testét és így együtt boldog és egészséges kis ember, majd nagy ember válik belőle! 🙂

banner_feliratkoztatás

Egészséges táplálkozás gyermekkorban” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .