Az egyik legnagyobb félrevezetés, amit a növényi olajokkal kapcsolatban tudnod kell

Szeretnék ma egy olyan témáról beszélni, mely sokakat érint.

Nagy örömömre a növényi olajok fénykorukat élik manapság, egyre több ember ismeri meg őket és egyre többen élvezik a jótékony hatásaikat is.

DE!

Vannak sokan olyanok is, akik nagyon szeretnék élvezni a növényi olajok jótékony hatásait, de nem tudják, mert félrevezetik őket és téves tájékoztatás következtében olyan olajat vásárolnak, ami nem az egészségük megőrzését szolgálja.

Mire is gondolok pontosan? Mindjárt kifejtem részletesen…

Sok cikket, honlapot és oldalt olvasok, igyekszem minél több információt összegyűjteni a növényi olajokkal kapcsolatosan.

Az ilyen kutakodásaim során már nem először találkozom azzal a félrevezetéssel, hogy egy növényi olajat hidegen sajtolt olajként hirdetnek, de valójában a technológia, amivel készül nem egyezik meg azzal, ahogy a valódi, értékes hidegen sajtolt olaj készül.hidegen sajtolt olaj

Csak, hogy értsd mire gondolok! A hidegen sajtolás lényege, hogy a megtisztított és alaposan megszárított magok sajtolás előtt nem esnek át semmilyen kezelésen. NEM, még hőkezelésen sem!

Úgy, ahogy megszárítottuk őket, úgy kerülnek bele a csigás présbe és alacsony hőmérsékleten, kíméletesen préseljük ki belőlük az olajat.

DE!

Vannak olyan gyártók/készítők, akik az olajukat hidegen sajtolt olajként hirdetik, miközben a honlapjukon eldugva azért ott van, hogy az eljárás, amit alkalmaznak nem egyezik meg teljesen azzal, amit az előbb leírtam.

Általában 3 féle módon készülhet növényi olaj. Az egyik a finomítás (így készülnek az étolajak – erről most nem szeretnék írni, ez egy másik technológia), a másik a melegen sajtolás és a harmadik a hidegen sajtolás.

A melegen sajtolást úgy tudnám a legrövidebben leírni, hogy a megtisztított és megszárított magokat ledarálják, sóval és vízzel elegyítik, magas hőmérsékleten pirítják, majd kipréselik. Ugye Te is látod, hogy itt hőhatás éri a magokat, aminek következtében az olaj nagyon ízletes, karakteres lesz, de az élettani hatása elmarad a valódi hidegen sajtolt olajétól.

Emellett van a hidegen sajtolás, ahogy az előbb is írtam, itt nincs darálás, nincs hőkezelés, csak az egyszerű mechanikus préselés.

Mostanság azonban egyre több honlapon olvasom az előbb említett két technológia keverését, vagyis azt, hogy a magokat darálják, sóval és vízzel elegyítik, pirítják, majd nem a hagyományos olajütéshez használt préssel, hanem egy hidegen sajtolásra alkalmas csigás préssel sajtolják.

És az így készült olajra írják rá azt, hogy hidegen sajtolással készült. Ugye Te is érzed, hogy hol a baj!?

Attól, hogy egy masszát hidegen sajtolnak, de előtte magas hőnek vetették alá, attól az az olaj már nem lehet egyenértékű a valódi hidegen sajtolt olajjal. Nem lehet olyan magas vitamin és ásványi anyag tartalma, hiszen a magas hőmérséklet miatt sérülnek az értékes összetevők.

Kérlek benneteket, hogy mindig alaposan tájékozódjatok a gyártóról, mielőtt hidegen sajtolt olajat vásároltok.könyv hidegen sajtolt olajok
Mindig összeszorul a szívem, mikor olyan olvasói/vásárlói levelet kapok, melyben arról írnak, hogy bár korábban is fogyasztottak hidegen sajtolt (vagy annak vélt) olajat, de nem éreztek semmit, ezzel ellentétben, mióta a mi olajainkat fogyasztják sokkal jobban érzik magukat.

Összeszorul a szívem, mert itt általában nem olyan emberekről van szó, akiknek mindegy, hogy kidobnak egy teljes palack olajat, hanem olyan emberekről, akik igyekeznek tudatosan vásárolni és vigyázni az egészségükre.

Ilyen és hasonló – a hidegen sajtolt olajokat érintő – témákkal foglalkozom minden csütörtökön a GastrOlaj hírekben. Iratkozz fel hírlevelünkre és nem maradsz le semmi fontosról, ami a hidegen sajtolt olajokat érinti! 🙂

Most ajándékba elküldöm Neked a Növényi olaj kisokost is, melyből további információkat tudhatsz meg a hidegen sajtolt olajok világából!
Kattints a képre a feliratkozáshoz! 🙂

banner_feliratkoztatás

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .