Barackmagolaj és a cián esete

Mielőtt a barackmagolaj és a cián kapcsolatáról írnék elújságolom, hogy saját bőrünkön tapasztalhattuk meg, hogy mennyit is tud segíteni az immunrendszer erősítésében a barackmagolaj. A családunkat az elmúlt héten egy betegség (láz, torokfájás, nátha) döntötte le. Úgy dőltünk ki, mint a kugli bábuk – szépen sorban egymás után. Gondoltuk itt az ideje, hogy megtámogassuk szervezetünket azért, hogy előbb talpra állhassunk, hiszen két kisgyermek mellett nem nagyon lehet beteg az ember.
Első kézből, saját tapasztalat alapján is mondhatom már, hogy a barackmagolaj tényleg hatásos ilyen típusú megbetegedések esetén is. Nagyon sok hasznos értékes anyag található meg benne, nagyon gazdag telítetlen zsírsavakban így segít a betegségek legyőzésében és a gyorsabb regenerálódásban.
De amiért ezt a bejegyzést szerettem volna megírni, az a barackmagolaj és a cián kapcsolata. Több helyről hallottam vissza, hogy nem ajánlatos barackmagolajat fogyasztani, mert a barack magjában cián is található.
Ezt az írást találtam a múltkor. Talán választ adhat a kérdésekre, ezért idézem Nektek!
„Álljon hát itt egy részlet ifj. Ernest T. Krebs  amerikai biokémikus írásából, mely remélhetőleg magyarázatot ad erre a bizonytalanságra.
A rákos megbetegedések megelőzéséhez, kiküszöböléséhez szinte nélkülözhetetlen a B-17 vitamin. Ezen vitaminban gazdag étrendhez tartósan igazodó emberek közül senki nem lesz rákos beteg. Mi történik ha valaki magas nitrilozid tartalmú magot, sárgabarackmagot fogyaszt. Hogyan is pusztulnak el a rákos sejtek a nitrilozid azaz a vízben oldódó B-17 vitamintól?
Hatásmechanizmus:
A B-17 vitamin molekulában két rész cukor, egy rész benzaldehid és egy rész cián van, melyek szorosan összekapcsolódnak. Mindenki tudja, hogy a cián erősen mérgező lehet és kellően nagy mennyiségben halálos. Azonban ebben a természetes állapotában vegyileg nem reagál és semmiféle hatással nincs az élő szövetekre. Hasonlatképpen érdemes megemlíteni, hogy a klórgáz szintén halálos, de amikor nátriummal létesít kötést, nátrium-kloridot képezve, egy viszonylag ártalmatlan vegyület jön létre, melyet konyhasóként ismerünk.
Az élő szervezetben csak egyetlen vegyület képes felszabadítani a ciánt a B17 molekulából, ez pedig a bétaglükozidáz néven ismert enzim. Amikor a B-17 vitamin víz jelenlétében érintkezésbe lép ezzel az enzimmel, nem csak a cián, hanem a benzaldehid is felszabadul mely önmagában is igen mérgező. Ami azt illeti ez a két vegyület együttesen százszor olyan mérgező, mint külön-külön.
Szerencsére a kibontó enzim azaz a bétaglükozidáz sehol nincs jelen veszélyes mennyiségben a testünkben, csak a rákos szövetekben, ahol mindig nagy mennyiségben található meg: szintje a környező normális sejtekben mérhetőhöz képest több mint százszorosát is elérheti. Ennek eredményeképpen a B-17 vitamin a rákos sejtek területén bomlik fel, mérgező tartalmát a rákos sejtek területén engedi szabadon, és sehol máshol! Létezik egy másik fontos enzim is, a rodanéz, melyet ”védelmi enzimként” említünk. Azért nevezzük így, mert képes semlegesíteni a ciánt, azonnal melléktermékké tiocianát molekulává alakítva azt. Ez az enzim mindenütt nagy mennyiségben jelen van, kivéve a rákos sejtek területét, melyeket következés képen nem is védi meg. További jótékony hatás: A melléktermékek egyenesen jótékony hatással vannak a szervezetre és létfontosságúak az egészség szempontjából. Az emberi szervezetben felszabaduló benzaldehid oxigén jelenlétében benzoesavvá oxidálódik, mely kifejezetten antireumatikus fertőtlenítő tulajdonságú vegyület.”
A Gyermekrák Alapítvány oldalát böngészve találtam rá egy bejegyzésre, melyben ők is hivatkoznak arra, hogy a sárgabarackmagban kiváló minőségben található meg a B17 vitamin, melynek a daganatos sejtekre való hatásmechanizmusa már régóta ismert.
(Forrás: https://gyermekrak.hu/new_index.php?lang=hu&tab=0_hirek&sub=5&id=316&mu=off)
Ajánlott fogyasztási mennyiség felnőttek számára napi 1 teáskanál, gyerekek számára pedig napi 1 mokkáskanál.

Olajozott egészség

Barackmagolaj és a cián esete” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Ezt jó tudni, én is sok rémséget hallottam már a barackmag cián tartalmáról. Pedig imádom, olyan finom 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .