Egészséges bőr mérgek nélkül?

A bőrápolás mindkét nem számára nagyon fontos dolog. Szándékosan nem testápolásról és kozmetikumokról írok csupán, hiszen nem szeretném a témát a hölgyek számára leszűkíteni. Tudom, hogy sok férfi nem szereti annyira a kozmetikumokat, de a bőr ápolása nem csupán a szépségről szól. Sajnos sok olyan betegség, irritáció vagy akár allergia is felléphet egy-egy készítmény használatakor, ami nem válogat életkor, nem és bármi más szempontok alapján. Nem csak a kozmetikai krémekre gondoljatok itt, hanem például a tusfürdőre vagy akár a kézmosás során használt szappanokra.

Te milyen szempontok alapján választasz testápolót, krémet vagy bármi más  bőrápolót vagy kozmetikumot? Mit nézel meg először, mikor a polc elé lépsz:

  • dizájn, csomagolás?
  • elnevezés, feliratok (van-e rajta természetes összetevő feltüntetve)?
  • címke a hátoldalon az összetevőkkel?

Vagy inkább a reklámok, ismerősök véleménye befolyásol a döntésben? Sajnos az a tapasztalat, hogy azoknál a cégeknél, ahol sok pénz van, ott olyan reklámot tudnak készíteni, ami elhiteti veled, hogy a termékük tele van természetes összetevőkkel, melyek mind jótékony hatásúak a bőrödre.

De vajon mi az igazság???

krémekösszetevőigastrolaj
Vajon mennyi veszélyes összetevő van a bolti bőrápolókban?
Kép forrása: divany.hu

Nemrég olvastam egy cikket (Tudatos Vásárlók Egyesülete oldalán), melyben összehasonlítottak olyan krémeket, amiket a leggyakrabban vásárolnak az emberek. 12 pontos teszt volt, mely során az összetevőket vizsgálták aszerint, hogy tartalmaznak-e veszélyesnek ítélt anyagokat (egyes szintetikus bőrpuhító anyagokat, emulgeálószereket, tartósítószereket, illatanyagokat), illetve természetes növényi olajokat. Külön szempont volt még az is, hogy a növényi összetevők vajon bio gazdaságból származtak-e.

A nagy multi cégek híres krémjei nem végeztek túl jó helyen, a 12 pontból körülbelül 6-ot kaptak. Nem is tudom, hogy ezen most meglepődjek-e vagy csak egyszerűen azt mondjam, hogy számítottam rá.

Milyen káros anyagok lehetnek a már jól ismert krémekben?

  • Tartósítószerek, melyek a mindennapi használat során felhalmozódhatnak szervezetedben. Vannak olyan tartósítószerek, melyek az egész hormonháztartásra hatással vannak így nem zárható a mellrák kialakulásával való kapcsolat sem. De emellett sajnos bőrirritációt és allergiás reakciókat is kiválthatnak.
  • Illatanyagok, melyeket legtöbbször hangzatos idegen szavakkal helyettesítenek, azonosítanak és amelyeket alatt általában allergiát, bőrirritációt okozó mesterséges illatanyagokat értenek. Sajnos a hosszú távú használat során a súlyosabb következményeket sem lehet kizárni.
  • Veszélyes emulgeálószerek, melyeknek a krémek készítésekor van szerepük és amelyek szintén rákkeltő hatásúak lehetnek.
  • Krémekben található alumínium mennyisége is aggodalomra adhat okot, hiszen károsítja az idegrendszert.

Ez a lista a teljesség igénye nélkül készült, biztos vagyok benne, hogy a szakértők még sok-sok dologgal ki tudnák egészíteni. Nem tudom, hogy Te hogy vagy vele, de nekem ennyi is elegendő volt ahhoz, hogy átnézzem a polcomon található készítményeket és más alternatív megoldást keressek. Erről lesz szó az elkövetkezendő napokban itt a blogon. Ha kíváncsi vagy arra, hogy mire jutottam és mivel tudom helyettesíteni, illetve teljesen kiváltani a bizonytalan eredetű, káros összetevőket tartalmazó készítményeimet, akkor várlak vissza!

Saját tapasztalataimról is beszámolok majd!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .