Azért az tényleg felháborító és egyben elkeserítő, hogy mennyi káros anyagot etetnek meg velünk nap, mint nap. Sokszor nem is tudjuk, hogy mennyire káros az, amit leveszünk a boltok polcairól.
Mit tudunk tenni? Mi, felnőttek meg tudjuk válogatni, hogy mit fogyasztunk, felelősségünk teljes tudatában vásárolunk és csak rajtunk múlik, hogy mennyire vagyunk alaposak.
De mi a helyzet a gyerekekkel? Őket miért lehet transzzsírral mérgezni?
Ha szülőként nem vagyunk elég alaposak, akkor gyermekeink már egész kicsi koruk óta a károsabbnál károsabb ételeket fogyasztják. Sokszor olyanokat, amikről nem is gondolnád, hogy károsak az egészségére. Nyugodtan fogyasztják a kakaós csigát, a nápolyit, miközben nagy a valószínűsége, hogy elkészítéséhez transzzsírsavakat használnak.
Gondoltad volna, hogy a kakaóscsigában is rengeteg transzzsír van? És azt, hogy a megengedettnél nagyobb (napi 5 gramm – forrás itt) mennyiségű transzzsír fogyasztása jelentős mértékben megemeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát?

Elképesztő, ugye? Hogy mit tehetsz, hogy elkerüld?
Transzzsírsavak úgy keletkeznek, hogy a növényi olajakat hidrogénezik. Míg a 100%-ban tiszta növényi olajak rendkívül értékes összetevőkből állnak, addig a hidrogénezésen átesett olajok esetében az egészséges telítetlen zsírsavak átalakulnak transzzsírsavakká. Ezt sajnos a nagy gyárak végzik, hogy az olajuk hosszabb ideig elálljon és ne avasodjon – kár, hogy közben nem törődnek azzal, hogy ezáltal sokkal egészségtelenebb is lesz.
Így kerüld el a transzzsírsavakat:
- mindig válassz igazi, 100%-ban tiszta hidegen sajtolt olajokat, mint amilyenek a GastrOlajok is, melyeket kistermelőként saját sajtoló üzemünkben készítünk
- ha készterméket vásárolsz, akkor mindig nézd meg, hogy rá van-e írva a csomagolásra, hogy hidrogénezett, vagy részben hidrogénezett – ha igen, akkor ne vásárolj ilyet
- mivel a bolti kekszekben, édességekben szinte kivétel nélkül található transzzsírsav, ezért legjobb, ha otthon elkészíthető receptek közül válogatsz, hiszen úgy biztosan tudod, hogy milyen hozzávalót használsz
- salátáidat ízesítsd hidegen sajtolt növényi olajokkal – ma már nagyon széles a választék, sok íz közül választhatsz, találd meg a kedvencedet!
- ha étterembe mész, akkor válassz grill vagy sütőben sült ételeket azok helyett, melyeket biztosan bő olajban készítenek (pl. rántott szeletek)
Ez csak néhány ötlet, természetesen még sok lehetőség közül választhatsz, ha elhatározod, hogy odafigyelsz az étkezésedre. Itt most nem plusz kilókról, külső szépségről van szó, hanem az egyik legfontosabb kincsedről az egészségedről! Vigyázz rá! 🙂
Ezeket olvastad már?
Üdvözöllek!
A hidegen sajtolt olajok lelkes kutatójaként szeretném megmutatni neked, hogy milyen sokoldalúan felhasználhatók a hidegen sajtolt olajok, mennyi jótékony hatásuk van és milyen sokrétűen beilleszthetők a hétköznapjaidba.
A cél, hogy megőrizzük egészségedet!
Azért, hogy hiteles információkat adhassak neked, folyamatosan konzultálok szakemberekkel, rengeteget olvasok és képzem magam. Nemrég elvégeztem egy Életmód- és Táplálkozási Tanácsadó képzést, így már szélesebb körben is segíteni tudok neked egészséged megőrzésében.