Egészség gyerekkorban – jutalmazással?

A héten a Facebook oldalunkon a gyerekek és a növényi olajok kapcsolatával foglalkoztam.

Ha még nem lájkoltad oldalunkat, akkor itt megteheted =>
www.facebook.com/Gastrolaj

Amikor megérkezik egy kisgyerek a családba, akkor a szülők általában ösztönösen elkezdenek azon gondolkodni, hogy mit is tehetnének még azért, hogy a csöppség egészségben növekedjen, megkapjon mindent, amire szüksége van.
Itt elsősorban nem az anyagi dolgokra gondolok, nem a drága babakocsira, játékokra és hasonlókra, hanem azokra a dolgokra, amik nélkülözhetetlenek az egészséges fejlődéshez.

Mit tudsz tenni, hogy megőrizd gyermeked egészségét és hogy jönnek ehhez az olajak?

Sok információt olvashatsz oldalunkon böngészve arról, hogy melyik hidegen sajtot olaj milyen módon segíthet, milyen problémák megelőzésében lehet a segítségedre.

Amiről most írni szeretnék az nem más, mint az, hogy lehet-e, érdemes-e jutalmazással ösztönözni a gyerekeket az egészséges életmód betartására.

Miután én magam is gyakorló szülő vagyok, ezért jól tudom, hogy a gyerekek leginkább utánzással, figyeléssel tanulnak, tehát nekünk, mint szülőknek jó példával kell elől járnunk.

Ha mi odafigyelünk arra, hogy mit eszünk, mit iszunk, akkor a gyerekeink is jó példát fognak látni. Persze ez még nem jelenti egyértelműen azt, hogy egy az egyben meg fog egyezni az ízlésünk és ugyanazokat a dolgokat fogják szeretni. De ha már csak egy töredékét elsajátítják, megszokják annak az életmódnak, amit mi képviselünk, akkor szerintem jó úton haladunk.

Nekik is szükségük van arra, hogy tapasztalat útján is tanuljanak. Ha az alapokat megfelelően lerakjuk, akkor már bízhatunk gyermekünk kreativitásában, kíváncsiságában és lelkesedésében.

Ha egy kicsit mégis úgy érzed, hogy nehezen megy és szeretnéd megkönnyíteni a dolgokat, akkor mutatok Neked valamit.

De kezdjük az elején! Szóval a hidegen sajtolt olajokról beszélünk, melyek sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak és amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy megőrizd gyermeked egészségét. Naponta 1 teáskanálnyi mennyiséget szoktam javasolni a gyerekeknek, ennél többet nem szükséges fogyasztaniuk.

Ezt a mennyiséget odaadhatod nekik úgyis, hogy belekevered az ételeikben, de úgy is, hogy a reggelinél egy kiskanállal elfogyaszt.
Ha az utóbbit szeretnéd, de a gyermeked nem annyira, akkor egy kis ösztönzés szerintem simán belefér.

Készítettünk egy úgynevezett jutalomtáblát, amit most Neked is megmutatok.

jutalom

Ennek a jutalomtáblának az a lényege, hogy egy kicsit ösztönözzem a gyerekeket – játékos formában. A hét kis világoskék felhő a hét napjait jelenti, a nagy fehér pedig a heti kitűzött célt, amit akkor teljesítenek, ha mind a 7 kis pipa ott van a világoskék felhőkön (azaz a hét minden napján elfogyasztották a napi adagot) 🙂

A cél változtatható, kreativitásodra van bízva. Én általában nem nagy dolgokat szoktam ide beírni (nem kapnak minden héten játékot pl.), hanem inkább kisebb dolgokat, amiket tudom, hogy szeretnek. Ez lehet egy közös program, egy közös kirándulás, egy olyan nap, amikor nem a megszokott úton jövünk haza az oviból, hanem kerülünk, mert nem kell sietni, egy olyan nap, amikor azt csináljuk, amit ők mondanak vagy bármi más, amit csak ki tudtok találni. Lehetőségek tárháza szinte korlátlan 🙂

Készíthettek magatok is ilyen jutalomtáblát, amit ha lelamináltok, akkor a hét végén csak le kell törölni a pipákat és jöhet az újabb hét az újabb célokkal.
Vannak, akik matricákat adnak vagy egyéb más ösztönző módszert választanak, nekünk ez a jutalomtábla szuperül bevált.

Használjátok Ti is, ha jónak érzitek! 🙂

Ha tetszett az ötlet és szeretnél még sok hasznos és használható tanácsot kapni a hidegen sajtolt olajok világából, akkor iratkozz fel hírlevelünkre!
Most 3 elektronikus kiadvány is jár hozzá, melyekkel megteheted az első lépést egy egészségesebb élet felé!

Kattints a képre és szerezd meg őket! 🙂

ajandekok

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .