Életmódváltás első lépése – így fogj hozzá!

Elhatároztad, hogy belevágsz? Szuper, segítek, hogy az életmódváltásod sikeres legyen!

Van egy nagyon egyszerű módszer, ami segít neked abban, hogy életmódot válts és az elhatározásod mellett ki is tarts. Ez pedig nem más, mint a táplálkozási napló vezetése.

Ha elsőre úgy gondolnád, hogy minek a táplálkozási napló és egyáltalán miben tud neked segíteni, akkor figyelj, mert most megmutatom.

Olvass tovább és tanuld meg helyesen használni ezt az egyszerű módszert!

Az életmódváltásban az elhatározás legalább olyan fontos, mint a kitartás, következetesség. Következetes azonban csak akkor tudsz lenni, ha tartod magad az elhatározásodhoz és lépésről-lépésre megvalósítod azt, amit kitűztél magad elé.

Nem bonyolítom tovább a dolgot. A lényeg az, hogy ha van egy táplálkozási naplód, ahova következetesen beírsz mindent, amit az adott napon megeszel vagy megiszol, akkor nincs mellébeszélés. Ennek pedig az a nagy előnye, hogy még akaratlanul sem tudod becsapni önmagad, hiszen ott lesz előtted feketén-fehéren (vagy akár színesben, ahogy szeretnéd) minden. Megteheted, hogy kihagysz napközben egy-egy tételt, de azzal becsapod önmagad. Ha meg is fordul a fejedben, akkor mindig idézd fel a motivációdat. Idézd fel azt, hogy miért is szerettél volna belevágni az életmódváltásba, mi a célod vele és hova szeretnél eljutni. Ugye, már nem is olyan könnyű csalni! 😉

Szóval az első lépés, hogy vegyél magadnak egy füzetet (vagy keress otthon egyet), amit kinevezel táplálkozási naplónak. Nem kell túlbonyolítani a dolgot. A lényeg, hogy valamibe fel tudd írni a napi étkezéseidet. Ha szereted a különleges szép füzeteket, akkor válassz olyat magadnak, lehet, hogy nagyobb örömmel veszed majd elő minden alkalommal.

Ha megvan a füzet, akkor az első oldalra írd fel annak a napnak a dátumát, amikor elkezded az életmódváltást.
Eleinte nem is muszáj kategórizálnod az étkezéseket, ha neked egyszerűbb, akkor írd csak nyugodtan egymás után az ételeket/italokat.
A táplálkozási szokásosk vezetésére már nagyon sok telefonos applikáció is rendelkezésre áll, de ezekkel néha az a baj, hogy nincsenek benne az adott ételek pont úgy, ahogy te elfogyasztottad.

Ha mindezzel megvagy, akkor pedig kezd el használni. Következetesen vezess fel benne minden adatot, minden elfogyasztott ételt/italt. Mindent, de tényleg őszintén mindent, mert csak úgy lesz értelme.

Jó megoldás lehet, ha az elfogyasztott ételeken felül még beírod az emésztéseddel kapcsolatos adatokat is. 
Az életmódváltás során sok új étellel/itallal, alapanyaggal ismerkedhetsz meg, ezért fontos, hogy figyeld, hogy milyen hatással van az emésztésedre. Ha esetleg egy-egy étel után hasmenést, vagy éppen ellenkezőleg, szorulást tapasztaltaltál, akkor azt jegyezd fel. Ha többször megismétlődik a dolog, akkor tudni fogod, az adott ételt jobb, ha kihagyod az étrendedből.

A rostokkal, teljes kiőrlésű termékekkel légy óvatos. Sokan az életmódváltásuk legelején azért kedvetlenednek el, mert a korábbbi fehér lisztből készült pékáruikat egyből lecserélik teljes kiőrlésűekre és mellé nem isznak elegendő folyadékot. Ennek eredménye székrekedés lehet, ami nagyon megnehezíti a mindennapokat és el is veheti a kedvedet a kísérletezgetéstől. Próbálj meg mindig csak egy újfajta ételt bevezetni a mindennapjaidba és jegyezd fel, hogy reagál rá a tested. Így tudni fogod, hogy mi szolgálja egészségedet és mi nem.

Hidd el, tényleg ennyire egyszerű belekezdeni az életmódváltásba! 🙂

Ha a táplálkozási napló vezetése már megy, akkor tedd meg a következő  lépést! Arról, hogy mi lehet a következő lépés, az alábbi bejegyzésemben találsz több információt. Kattints a linkre: Olajozott életmódváltás első lépései

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .