Ugye Te is sokszor hallod, hogy vigyázni kell a koleszterinszintedre, nem jó ha megemelkedik és sok bajt okozhat a szervezetedben?
De tudod-e pontosan, hogy mit jelent maga a koleszterin és miért olyan veszélyes ha megnövekszik a szintje?
Ezt fogjuk ma átbeszélni!
A teljes definíció és magyarázat mellőzésével annyit kell tudnod róla, hogy a koleszterin egy zsírfajta, amely a vérben található és a szervezet több életfunkciójának fenntartásához elengedhetetlenül szükséges. A koleszterin kb. 20%-a táplálékkal kerül a szervezetbe, a többi 80%-ot pedig a szervezet saját maga termeli a májon keresztül.
Miért probléma a magas koleszterin szint?
A vér magas koleszterin szintje az egyik legfontosabb rizikótényezője a szív- és érrendszeri betegségeknek.
Magas koleszterinszint esetén a koleszterin lerakódik az erek falára, érelmeszesedés alakul ki, csökken az erek rugalmassága. Úgynevezett plakkok alakulnak ki az erek belső falán, amelyek egyre nagyobbak lesznek, érszűkületet okoznak, amely a véráramlás csökkenéséhez vezet, illetve leválva vérrögöket képeznek, ami teljes érelzáródáshoz is vezethet.
Ha az elzáródás a szívben történik, akkor szívrohamról beszélünk, ha az agyban, akkor szélütésről (stroke). Mindkét esemény halálos kimenetelű lehet.
Mit tehetsz, ha csökkenteni szeretnéd a koleszterinszintedet?
Két dolog közül választhatsz: gyógyszeres kezelés és nem gyógyszeres kezelés.
Ha a második csoportot választod, akkor ezekre figyelj:
1. Csökkentsd a telített zsírsavakat tartalmazó ételek fogyasztását (főleg a vörös húsokban található)
2. Csökkentsd a koleszterinbevitelt (tojás, terjtermékek fogyasztása)
3. Fogyassz telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag ételeket. Ilyen zsírsavak találhatóak a hidegen sajtolt növényi olajokban, elsősorban a tökmagolajban és a dióolajban.
4. Ezeken felül még érdemes csökkenteni az alkoholfogyasztást és túlzott szénhidrát bevitelét. Érdemes odafigyelni a széndhidráttartalom összetételére.
Hidegen sajtolt növényi olajokból elegendő naponta csupán 1 evőkanál reggelente, éhgyomorra.
Ha nem szereted az olaj állagát, nem tudod kiskanállal fogyasztani, akkor választhatsz hozzá 100%-os gyümölcsleveket is (kis mennyiségbe elkeverni az 1 evőkanált), de javaslom, hogy a citrusféléket kerüld.
Ha ez sem válik be, akkor adagold az ételeidhez, iktasd be a napi menüdben. Ehhez egy kis segítséget is adok!
Dióolajos-sárgarépás szendvicskrém
25 dkg tehéntúró
1 nagy szál sárgarépa
1 kis fej hagyma
1 evőkanál tejföl
1 teáskanál GastrOlaj hidegen sajtolt dióolaj
só
őrölt köménymag
A túrót keverd össze a tejföllel és a dióolajjal majd add hozzá a többi hozzávalót.
További információt a hidegen sajtolt olajokról, illetve receptötleteket a felhasználáshoz megtalálod az Olajozott egészség című könyvemben, mely már kapható webáruházunkban!
Kattints és nézd meg, hogy mi mindenről olvashatsz még benne!