A hal nálunk hozzátartozik a karácsonyi menühöz. Tudom, hogy évközben is sokkal többet kellene fogyasztani belőle, mert nagyon egészséges, de nálunk valahogy mindig karácsonykor kerül középpontba.
A mostani receptemben a fogas lesz a főszereplő, amihez egy nagyon finom dióolajos zöldségköretet ajánlok.
Készítsd el te is és legyen az ünnepi asztal fénye! 🙂
A fogasfiléket (én körülbelül 40 dkg-ot vettem) vágd körülbelül 2-3 cm vastagra, sózd és borsozd ízlés szerint. Kicsit hagyd állni, közben pedig habosítsd fel a 2 tojásfehérjét és keverd össze körülbelül 10 dkg liszttel.
A halszeleteket ebbe a lisztes masszába forgasd bele, majd forró olajban süsd
meg.
Ezután jöhetnek a zöldségek. Csak a képzeleted szab határokat, nyugodtan variáld át a hozzávalókat ízlésed szerint. Amit én használtam az csupán egy ötlet, ettől természetesen
eltérhetsz.
Nagyon szeretem a wokot használni, amikor zöldségköretet készítek. Nagyon jól átsülnek és könnyedén tudok dolgozni vele.
Hozzávalók a zöldségkörethez:
******************************
2 evőkanál GastrOlaj hidegen sajtolt dióolaj
2 evőkanál olívaolaj
1 fej vöröshagyma
1 fej lila hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 db nagyobb padlizsán
2 db kisebb cukkini
5 db paradicsom
2 db húsos pirospaprika (kápia)
2 csipet provence-i fűszerkeverék
2 csipet őrölt bors
2 mokkáskanál só a paradicsom húsát (ezek között
is várhatsz 1-2
Nagyobb kockára, vastag csíkokra vágd a zöldségféléket, hagymát, utána sózd be a padlizsánt és a cukkinit. 20 perc múlva a padlizsánt kicsit nyomkodd meg, hogy ha keserű lenne a leve, akkor az ne kerüljön bele.
Forrósítsd fel az olívaolajat a wokban, majd tedd bele a hagymákat, és körülbelül 1 perc
után tedd bele a cukkinit, padlizsánt, paprikát és a paradicsom húsát (ezek között is várhatsz 1-2 percet).
A lényeg, hogy folyamatos kevergetés mellett, nagy lángon és rövid ideig készítsd. Ha kész, akkor tálalás előtt locsold meg a dióolajjal.