Fogínybetegségek természetes gyógyítása – az olajrágás

Olyan sok reklámban, újságban hallani azt a szót, hogy parodontózis.

Te tudod, hogy mit jelent pontosan?

Én azt hallom/olvasom, hogy a parodontózis megelőzésére ilyen meg olyan fogkrém kell és ilyen meg olyan kezelés.

De nem mondják el egyértelműen, hogy mit is jelent ez. De mivel olyan hivatalosan hangzik, az emberek nagy része szalad és megveszi az ajánlott terméket, mert akkor biztos elkerüli bármi is legyen az.

De most egy kicsit utánajárunk a dolognak, rendben?

A parodontózis valójában azt jelenti, amikor a fogíny gyulladása továbbterjed a fogágyra. Ilyenkor a fogíny indokolatlanul visszahúzódik. Ez elsősorban 35 éves kor felett jellemző, de sajnos ha a fog egyszer megmozdul, akkor ott már sok mindent nem lehet tenni.

Úgyhogy a hangsúly itt is a megelőzésen lesz!

Hogyan? Hát természetesen természetes módszerrel!

Ezt fogom ma elárulni!

Csak röviden:  a fogorvosok azt mondják, hogy a tönkrement fogágy már nem tud meggyógyulni, regenerálódni. Ezért nagyon fontos a megelőzés és a rendszeres fogorvosi ellenőrzés.

fogínysorvadas_webbeteg
Forrás: webbeteg.hu

Amikor a fogorvos szükségét érzi, akkor végezhet professzionális fogtisztítást, ahol a lágy és a kemény lerakódásokat eltávolítja, felpolírozza a fogak felületét, hogy a baktériumoknak ne legyen olyan környezet, ahol megtelepedhetnek.

Ezután van még lehetőség különböző professzionális kezelésekre, melyek azt a célt szolgálják, hogy olyan környezetet teremtsenek a szájban, hogy a baktériumok ne tudjanak megtelepedni.

De az orvosi kezelések után térjünk át arra, hogy Te mit tudsz tenni annak érdekében, hogy megőrizd fogaid, fogínyed egészségét!?

Itt jön képbe az olajrágás. Erről a módszerről már írtam korábban itt a blogon, de úgy érzem, hogy fontos újra és újra rávilágítani arra, hogy milyen egyszerű és természetes módszerekkel is lehet vigyázni a fogíny egészségére.

olajrágás3

Az olajrágás nem más, mint egy egyszerű és természetes méregtelenítő folyamat, amit bárki otthon elvégezhet.

Nincs szükség másra, mint egy evőkanál hidegen sajtolt olajra (pl. tökmagolajra, dióolajra, olívaolajra – kinek ízlése szerint).

A módszer lényege:
Reggel, éhgyomorra egy evőkanál olajat a szádba kell venni, zubogtatni, forgatni a szájba, hogy lehetőleg minden felületet érints vele. Fontos, hogy a fogak között is próbáld átpréselni, átszívni.
Ezt a folyamatot folytasd minimum 10 percig (ha tudod, akkor lehet 20 percig is, de ennél tovább nem javasolt).

Nagyon figyelj oda, hogy még véletlenül se nyeld le az olajat, mert az olajrágás közben telítődik méreganyagokkal és baktériumokkal. Ezt az olajat ki kell köpni és ezután a folyamat után alaposan fogat kell mosni, hogy az esetleges lerakódásokat, olajmaradékokat is eltávolítsd.

Első gondolatra unalmasnak és visszataszítónak tűnhet a dolog. De meg lehet szokni, hidd el! Megéri! 🙂

Mit is csinálj addig amíg rágod az olajat?
Időzítsd például a reggeli zuhanyozásodat az olajrágás idejére. Vagy előkészítheted a reggelidet, az aznapi ruhádat míg forgatod a szádban az olajat.

Tudom furcsának tűnik elsőre az, hogy egy evőkanál olajat csak úgy a szádba vedd. Nekem is az volt, de tapasztalatból mondom, hogy meg lehet szokni. Egy idő után már nem is volt kellemetlen. Válassz olyan olajat, aminek az ízvilágát szereted. Én például a dióolajat és tökmagolajat váltogattam, mert mindkettő ízét nagyon szeretem.

Légy kitartó és türelmes! Ne felejtsd el, hogy itt megelőzésről van szó! Tehát nem fogsz azonnali eredményeket érezni, viszont a tudat, hogy teszel valami kis pluszt az egészséged megőrzése érdekében mindenképpen örömmel tölt majd el.

Nekem gyakran volt fogínyvérzésem, mely a rendszeres olajrágás után szinte teljesen el is tűnt. Én ezzel hozom összefüggésbe, hiszen máson nem változtattam.

A Természetgyógyász Magazin szerint az olajrágás hatásmechanizmusa pontosan nem ismert. Arra gondolnak, hogy maga az olajrágás szerepet játszik a nyirokrendszer aktiválódása és az ebből eredő méregtelenítésben.
Ezen felül nem elhanyagolható az sem, hogy az olaj megtisztítja a fog felületét és a mozgás, melyet olajrágás közben végzünk edzi a fogínyt.

Nekem sem volt könnyű rávennem magam erre, hiszen az első gondolatom reggel nem az volt, hogy olajat vegyek a számba. Jobban szerettem volna egy finom teával kezdeni a napot, de átléptem a kezdeti kellemetlenségeken.

Tapasztalatból mondom, hogy megérte! Teljesen más érzés és ehhez még a tudat, hogy így, természetes módon is vigyázok a fogaimra és a fogínyemre nagy elégedettséggel tölt el.

Hidd el Te sem fogod megbánni! 🙂 😉

Végezetül engedd meg, hogy felhívjam a figyelmedet arra, hogy hiába választasz természetes módszert, ha az alapanyagok, amiket használsz nem természetesek.

Mire gondolok?

Az olajrágáshoz egyáltalán nem javaslom a hidrogénezett, boltban kapható napraforgó olajat, hiszen jól tudjuk, azok az olajak micsoda vegyi folyamatokon mennek keresztül. Én biztosan nem szívesen venném a számba méregtelenítés céljából, hiszen már az olaj önmaga tele van mérgekkel.dióolaj

Válassz olyan olajat, ami megbízható, ami első sajtolású, tiszta hidegen sajtolt olaj.

 

Ehhez tudok is egy jó lelőhelyet a számodra! Ugye ajánlhatom saját sajtolású olajainkat? 😉

Ide kattints értük => GastrOlaj Webáruház

webáruház

Cikk irodalmi forrása:

Természetgyógyász Magazin
XIV. évfolyam 9. szám

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .