Ha nehezen forog az agy…

Aki folyamatosan szellemi munkát végez akár munkahelyen, akár iskolában biztosan találkozott már azzal a helyzettel, hogy kicsit „nehezen forog az agya„. Ez egy elég vicces megfogalmazás, de valóban előfordul az ilyen.

Saját tapasztalatból is mondhatom, hiszen én is így dolgozom. Munkám egy részét a számítógép előtt végzem és ha végre elszabadulok előle, akkor tovább pörögnek a gondolatok a fejemben. Bizony nálam is előfordul néha, hogy leblokkolok, nem jut eszembe semmilyen épkézláb ötlet.

Szakemberek szerint igenis szükség van arra, hogy néha kicsit megtámogassuk agyunkat, segítsünk neki a megnövekedett elvárásoknak megfelelni. Erre több lehetőségünk is van. Ezeket fogjuk most átnézni!

Kép forrása: www.testunkegeszsegunk.blog.hu
Kép forrása: www.testunkegeszsegunk.blog.hu

Biztosan nem mondok újat, ha elsőként a mozgás fontosságát emelem ki. Klinikai kísérletek bizonyítják, hogy a rendszeres testmozgás kifejezetten jótékony hatású az agyműködésre, sőt még hosszútávú hatás is van, mert az öregkori memóriaromlást is elkerülhetjük a segítségével. Nem kell feltétlenül nagy edzésre gondolni, mert az agyműködést a ritmikus mozgás, mint amilyen például a kéz vagy láblengetés, is aktivizálja. Ha kimondottan agyserkentő tornát keresel, akkor érdemes kipróbálni a labdajátékokat vagy a táncot, mivel ezekhez elengedhetetlen a koncentráció és reakciókészség.

A mozgáson kívül sokat tehetünk még agyunk teljesítményének fellendítéséért ha odafigyelünk étkezésünkre. Lehet, hogy most azt gondolod, hogy itt egy újabb terület, amivel az étkezés megint összekapcsolható. Ahogy egyre mélyebbre ásom magam az egészséges életmód, az egészséges táplálkozás és a hidegen sajtolt növényi olajok kapcsolatában, egyre inkább megerősödik bennem az, hogy az életünk szinte minden területére kihatással van a táplálkozásunk. Így tehát az agyműködést, a memóriát, a koncentrációs készséget is jelentős mértékben befolyásolja az, hogy mit fogyasztunk.

Segítsük hát elménket a jobb teljesítményhez – természetes eszközökkel!

Nézzük melyek azok a tápanyagok, melyek segítségével hatékonyabbá tehetjük agyműködésünket és hol találhatjuk meg őket:

1. Telítetlen zsírsavak (mint pl. az Omega-3 zsírsav)

A telítetlen zsírsavak fogyasztásának jótékony hatásáról már nagyon sokat írtam itt a blogon. De nem lehet elégszer kihangsúlyozni, hogy mennyire fontosak szervezetünk optimális működése érdekében. Legjobb és legtermészetesebb telítetlen zsírsavforrások a hidegen sajtolt olajak (Saját, akkreditált laboratórium által bevizsgált olajainkat itt találod! Ide kattints!).

2. E-vitamin

Az E-vitamin a megfelelő oxigénellátáshoz nélkülözhetetlen. Zsírban oldódó vitamin, növények állítják elő, a bevitelnél figyelni kell arra, hogy a készítés módja sokat ronthat egy étel E-vitamin tartalmán. Éppen emiatt javasolt például azoknak a hidegen sajtolt növényi olajoknak a fogyasztása, melyek tartalmaznak E-vitamint. Ilyenek például a tökmagolaj, dióolaj és a mákolaj.

3. Cink

A cink olyan vegyületekből áll, melyek nélkülözhetetlenek az idegsejtek működéséhez. Annak ellenére, hogy sok élelmiszerben található cink, mégis előfordul, hogy szervezetünk nem jut hozzá a szükséges mennyiséghez.

Ezek azok a fontos tápanyagok, melyek megfelelő mennyiségű beviteléről nekünk kell gondoskodni.

De itt még nem ér véget a feladatunk, hiszen nem elég mindenféle vitaminnal és tápanyaggal ellátni szervezetünket. Ettől még nem gondolhatjuk, hogy a végtelenségig kimeríthetjük, vagyis nem szabad túlfeszíteni a húrt.

A megfelelő táplálkozás és a mozgás mellett oda kell figyelni a megfelelő, minőségi pihenőidő betartására is. Időt kell adni szervezetünknek egy nehéz időszak után arra, hogy feltöltődjön, regenerálódjon.

Ha betartod ezeket, akkor garantáltan könnyebb lesz majd felkészülni a nehéz helyzetekre, legyen szó akár vizsgáról, akár tárgyalásról, akár bármilyen szellemi tevékenységről.

Tudj meg mindet az olajokról!

Ha nehezen forog az agy…” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Szervusz kedves Gizike!
    mindig örömmel fogadom leveled, tudom, hogy tökéletesen igazad van, hiszen korábban a fiamnak készítettem be a szobájába vizsgaidőszakban diót+étcsokoládét, most pedig az unokáimat biztatom ugyanerre. /én is eszem naponta 6 szem diót/
    Mindezt még nagymamám tanácsolta és adta nekünk gyerekeknek naponta. Ő szülésznő
    volt és mint ahogy már említettem jól ismerte a gyógynövényeket is. Hál’ Istennek tudása egy részét velünk is megosztotta. Köszönöm leveled, szeretettel: Ági

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .