Hidegen sajtolás? Miért ennyire fontos?

Egy kedves vásárlóm keresett meg azzal a kérdéssel, hogy miért hangsúlyozom ki ennyire, hogy az olajaink hidegen sajtolt olajok.

Valóban fontos, hogy erről beszéljünk, hiszen sok minden múlik azon, hogy milyen növényi olajat  vásárolunk. Volt már olyan vásárlóm is, aki azt mondta, hogy alig merte elhinni, hogy a miután elkezdte a mi tökmagolajunkat fogyasztani, elkezdtek csökkenni a prosztata okozta kínzó panaszai is. Ez azért volt érdekes, mert elmondása szerint korábban is rendszeresen vásárolt nagy üzletláncokból és azok rendszeres fogyasztásával sem érzett semmi változást.

A hangsúly tehát a minőségen és a készítés módján van.

Forrás: www.pinterest.com
Forrás: www.pinterest.com

Kezdjük az elsővel, vagyis a minőséggel! Nagyon fontos, hogy kizárólag 100%-osan természetes, tiszta növényi olajat vásároljunk, hiszen csak ezek az olajak tartalmazzák a szervezetünk számára nélkülözhetetlen vitamin és ásványi anyagokat. Ezek a növényi olajok nagyon gazdagok telítetlen zsírsavakban, melyek elsősorban azért fontosak számunkra, mert növelik a jó koleszterin szintet, segítve így a szívbetegségek kockázatának csökkentését (a telített zsírok túlzott fogyasztása a rossz koleszterinszintet emeli – ilyen található a vörös húsokban például).

Ha az elkészítés módját nézzük meg egy növényi olajnak, akkor mindenképpen olyat keressünk, melyen fel van tüntetve, hogy hidegen sajtolt növényi olaj. Ez azért fontos, mert az olajos magvak magas vitamin és ásványi anyag tartalmát csak úgy tudjuk megőrizni, ha a sajtolás során nem használunk magas hőmérsékletet. A hidegen sajtolás éppen ezt jelenti. Ebben az esetben nincsen hevítés, pirítás, a maximálisan megengedett hőfok 40°C.

A folyamatot úgy kell elképzelni, hogy az előre megszárított és megtisztított magok egy zárt rendszeren (csigás présen) haladnak keresztül. Ez a zárt rendszer biztosítja, hogy a sajtolás folyamán semmilyen adalékanyag, vagy szennyeződés nem érintkezik a magokkal, vagyis a kinyert olaj 100 %-osan természetes, hidegen sajtolt növényi olaj.

Csak egy példát engedjetek meg a végére. Egy cikkben nemrég olvastam, hogy sokan gondolják, hogy az olajtök magjának fogyasztása is legalább annyira hatásos prosztata problémákra, mint az olaj. A cikkben egy szakértő kifejtette, hogy tökmagból képtelenek lennének annyit elfogyasztani minden nap, ami olyan jótékony hatást váltana ki, mint napi 1 evőkanál hidegen sajtolt tökmagolaj.

Remélem tudtam segíteni ezzel a kis összefoglalóval és most már értitek, hogy miért is annyira fontos, hogy hidegen sajtolt növényi olajakat válasszatok!

banner_feliratkoztatás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .