Hidegen sajtolás

Az egészségünk nagyban függ az életmódunktól és a táplálkozásunktól.
Sok betegséget meg tudunk előzni, vagy akár vissza is tudunk fordítani azzal, ha erősítjük szervezetünket a hiányzó elemek bevitelével. Ehhez nyújt nagy segítséget a hidegen sajtolt növényi olajok fogyasztása, hiszen ezek az olajok telítetlen zsírsavakban és fontos vitaminokban gazdagok.
Laikusként nem biztos, hogy ismerjük a különbséget a telített és a telítetlen zsírsavak között (tisztelet a kivételnek 🙂 ).
Röviden azt lehet elmondani, hogy a telítetlen zsírsavak a halakban és a növényi olajakban találhatóak meg, telített zsírsavakat pedig többek között a feldolgozott élelmiszerek tartalmaznak.
Kutatások szerint ha telített zsírsavak fogyasztását csökkentjük, akkor még nem tettünk nagy lépést az egészségesebb élet felé. Nagyon fontos, hogy ezzel egy időben növeljük a telítetlen zsírsavak bevitelét is.
A telített zsírsavak ugyanis emelhetik az ún. rossz koleszterin szintjét, míg a telítetlen zsírsavak (melyek a hidegen sajtolt olajaikban is jelen vannak => EMI-TÜV SÜD Kermi által bevizsgált minőség!) megemelhetik az ún. jó koleszterin szintjét, így csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát.
A hidegen sajtolt tökmag– és dióolajaink is gazdagok telítetlen zsírsavakban és nagyon ízletes kiegészítői lehetnek ételeidnek (akár sültek utóízesítésére, akár pedig salátákra csepegtetve használod).
Természetesen önmagukban is fogyaszthatóak, ilyenkor a javasolt mennyiség naponta 1 evőkanálnyi. Az olajok egymással nyugodtan kombinálhatóak, egyszerre fogyasztható a tökmag- és dióolaj is.

Mit is jelent pontosan a hidegen sajtolás?

A hidegen sajtolás során a tökmagot és a dióbelet megtisztítva dolgozzuk fel. Az így kinyert olaj a zárt rendszeren (csigás prés) való áthaladás során mentes minden külső szennyeződéstől, a sajtolás során pedig semmilyen adalék-, vegyszer-, vagy színezőanyagot nem használunk fel.
A hidegen sajtolás során nem alkalmazunk magas hőmérsékletet, mert a magas hő csökkentheti az olajok vitamin és ásványi anyag tartalmát. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .