Hidegen sajtolt lenmagolaj

Az egyik legszélesebb körben ismert hidegen sajtolt olaj a lenmagolaj. A legtöbben a székrekedéssel való küzdelem kapcsán találkoznak vele, de ezen felül még számos esetben alkalmazható.

Ma összegyűjtöttem neked, hogy mi mindenre és hogyan alkalmazható a hidegen sajtolt lenmagolaj! Olvass tovább! 🙂

Kezdjük ott, hogy a hidegen sajtolt elnevezés a lenmagolaj esetében is rendkívül fontos. A hidegen sajtolás az elkészítés módjára utal, egészen pontosan azt jelenti, hogy a lenmag a sajtolás során nem kerül hőkezelésre, hanem a tisztítás után egyből bekerül a sajtoló gépbe és kisajtoljuk belőle az olajat. Ezzel szemben vannak olyan eljárások, melyekben a magokat magas hőmérsékleten kezelik, ennek hátránya, hogy az értékes összetevők a nagy hőmérséklet hatására sérülhetnek.

Miután ezt tisztáztuk, térjünk rá az értékes összetevőkre, jótékony hatásokra!

Irodalmi forrásokra hivatkozva összegyűjtöttem egy kis listát azokból a jótékony hatásokból, értékes összetevőkből melyek a lenmagolajra jellemzőek:

  • rendkívül gazdag telítetlen zsírsavakban, ezért jó hatással lehet a szív- és érrendszerre
  • Omega-3 zsírsavtartalma miatt segíthet az Omega-3 zsírsavak pótlásában
  • A-, B-, C-, D- és E-vitaminokat tartalmaz
  • kálium, foszfor, magnézium, kalcium, kén, vas, cink, mangán, szilícium, réz, nikkel, kobalt, jód természetes forrása
  • ízületi gyulladások esetén jótékony hatású lehet belsőleg és külsőleg is
  • izomláz, izomfájdalom esetén külsőleg is használható
  • emésztési problémák esetén belsőleg használva segíthet
  • megszüntetheti és szabályozhatja a székrekedést

A fenti felsorolásban olvashattad, hogy külsőleg és belsőleg is lehet használni a hidegen sajtolt lenmagolajat. Külső felhasználása azt jelenti, hogy az értintett testrészeket rendszeresen bekened a hidegen sajtolt lenmagolajjal. Érdemes az esti időszakot választani, mert így az éjszaka folyamán szépen felszívódik.

Belsőleg többféleképpen alkalmazhatod a hidegen sajtolt lenmagolajat: kúraszerűen és ételeidhez adagolva.

Kúraszerű fogyasztás azt jelenti, hogy a hidegen sajtolt lenmagolajból minden nap, reggel éhgyomorra elfogyasztasz 1 evőkanállal. Miután elfogyasztotttad az olajat várj kb. 20 percet és utána reggelizz. Ha rendszeresen fogyasztasz fekete kávét vagy teát, akkor azzal is várd meg ezt a kis időt a jobb felszívódás érdekében.

A kúraszerű fogyasztás során érdemes kúrákban gondolkodnod – ahogy a neve is említi, hiszen egy-egy evőkanálnyi olajtól nem lehet sokat várni. Egy kúra legyen minimum 3 hónapos, ha szeretnél tarts szünetet a kúrák között, de nem feltétlenül muszáj.

Az ételeidhez is hozzáadhatod a hidegen sajtolt lenmagolajat akkor, ha nem tudod önmagában kanalazva meginni. Ilyenkor is érdemes megtartani a 3 hónapos kúrát és minden nap belekeverni az ételedbe.

Erre leginkább a reggeli a legalkamasabb. Amire mindenképpen figyelned kell az, hogy semmiképpen ne melegítsd vagy hevítsd az olajat az étellel együtt, hiszen a hidegen sajtolásnak pont az a lényege, hogy a készítés során mi sem hőkezeljük a magokat (ezért te se árts az értékes összetevőknek a magas hőmérséklettel).

A reggeli fontosságát számos tanulmány bizonyította már. Egy tápláló, egészséges reggeli meghatározhatja az egész napodat, ebből kifolyólag hatással lehet a munkavégzésedre vagy akár az iskolai teljesítményedre is. Segíthet megelőzni a vércukorszint ingadozását és az ebből származó egészségügyi kockázatokat.

Éppen ezek miatt a szempontok miatt szoktam javasolni, hogy ha valaki nem tudja önmagában kanalazni az olajat, akkor adja hozzá  a reggelijéhez. Ehhez is hoztam néhány ötletet, de természetesen a saját ízlésednek megfelelően is fogyaszthatod:

  • csepegtesd egy szelet teljes kiőrlésű pékáruból készült pirítósra
  • add hozzá zabkásához  (de csak közvetlenül a fogyasztás előtt, ne melegítsd!)
  • add hozzá natúr joghurthoz
  • add hozzá natúr joghurthoz és adj hozzá még aszalt gyümölcsöt
  • add hozzá túrókrémhez
  • keverd bele szendvicskrémbe és fogyaszd teljes kiőrlésű pékáruval

Ez csak néhány ötlet, egészítsd ki nyugodtan kedvedre. A lényeg a rendszeres fogyasztáson és a valódi hidegen sajtolt olajon van!

Ehhez ajánlom jó szívvel saját sajtoló üzemünkben készült hidegen sajtolt lenmagolajunkat, melyet webáruházunkban megtalálsz a képre kattintva! lenmagolaj

Ha pedig bármi kérdésed lenne a fogyasztással/felhasználással kapcsolatban, akkor pedig fordulj hozzám bizalommal az info[kukac]gastrolaj.hu email címen! Szívesen segítek!

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .