Lehet a hidegen sajtolt olajoknak mellékhatása?
Ezzel a kérdéssel fordult hozzám egyik kedves olvasóm a napokban. Érdekes kérdés. Érdekes és sokkal kézenfekvőbb, mint első körben gondoltam.
Mit hallunk folyamatosan a különböző hírcsatornákon? Azt, hogy a kockázatokról és mellékhatásokról érdeklődjünk.
Vagyis joggal ültetik bele az emberek fejébe, hogy mindennek lehet mellékhatása.
Nézzük mi a helyzet a hidegen sajtolt olajokkal!
Úgy gondolom, hogy ahhoz, hogy meg tudjuk állapítani valamiről azt, hogy van-e káros mellékhatása ismernünk kell az összetételét, ismernünk kell az elkészítés módját, tudnunk kell azt, hogy milyen eszközöket használnak az elkészítés során, vannak-e adalékanyagok, tartósítószerek, melyek a készítés során kerülnek a termékben és még folytathatnánk a sort.
Mi a helyzet a hidegen sajtolt növényi olajok esetében?
Elmesélem Neked, hogy mi hol és hogy készítjük a hidegen sajtolt olajainkat és választ kapsz a fenti kérdésekre!
Az alapanyagok nagy részét saját gazdaságunkban termeljük. Csodaszép vidéken lakunk, ahogy a képeken is láthatod. De az olajaink szempontjából nem a szépség a fontos, hanem az, hogy azzal, hogy mi termeljük az alapanyag nagy részét, pontosan tudjuk, hogy milyen minőségű alapanyagot használunk fel.
A következő lépcső maga a feldolgozás, a sajtolás.
Ahogy láthatod a hidegen sajtolás során nem daráljuk vagy pirítjuk a magokat, hanem úgy, ahogy megszárítottuk, egyenesen a gépbe tesszük és egy csigás prés segítségével kisajtoljuk. Nagyon fontos, hogy nem használunk pirítást, azaz magas hőmérsékletet, az olaj hőmérsékletet maximum 40 °C fok lehet. Ez azért fontos, mert csak így, a hidegen sajtolással őrizhetőek meg az olajos magvak értékes összetevői.
Ahogy láthatod a folyamat egy zárt rendszeren keresztül zajlik, így biztosítjuk azt, hogy nem kerül az olajba semmilyen szennyeződés.
Olajaink szűretlen, szűz olajok.
A sajtolás után ülepítőtartályba kerülnek és az ülepedés után kerülnek átfejtésre egy tárolóedénybe, ahonnan majd a palackokba töltjük. Nem esnek át tehát semmilyen mechanikus szűrésen.
Minden palackot egyedileg címkézünk és egyedileg látunk egy dátummal, mely a szavatossági időt jelzi.
Röviden összefoglalva így készülnek nálunk a hidegen sajtolt olajok. 🙂
Most, hogy már ismered az elkészítés módját, a felhasznált eszközöket és az eljárást, mit gondolsz milyen mellékhatása lehet a hidegen sajtolt olajoknak?
Elárulom Neked!
A hidegen sajtolt olajok egyetlen mellékhatása az, hogy rendszeres fogyasztásukkal sokat teszel azért, hogy egészségedet megőrizd és teljes, boldog életet élj!
Egészségedre! 🙂
Ezeket olvastad már?
Üdvözöllek!
A hidegen sajtolt olajok lelkes kutatójaként szeretném megmutatni neked, hogy milyen sokoldalúan felhasználhatók a hidegen sajtolt olajok, mennyi jótékony hatásuk van és milyen sokrétűen beilleszthetők a hétköznapjaidba.
A cél, hogy megőrizzük egészségedet!
Azért, hogy hiteles információkat adhassak neked, folyamatosan konzultálok szakemberekkel, rengeteget olvasok és képzem magam. Nemrég elvégeztem egy Életmód- és Táplálkozási Tanácsadó képzést, így már szélesebb körben is segíteni tudok neked egészséged megőrzésében.