Hidegen sajtolt olajok

Ismered a hidegen sajtolt olajokat? Dióolaj, tökmagolaj, mákolaj, lenmagolaj, barackmagolaj…

Tudtad azt, hogy rengeteg jótékony hatásuk van?

Melyek a hidegen sajtolt olajok jótékony hatásai és miért érdemes fogyasztanod őket?

Erről írok ma! Olvass tovább! 🙂

A hidegen sajtolt olajok egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy rendkívül gazdagok telítetlen zsírsavakban. Sok közülük tartalmaz olyan esszenciális zsírsavakat is, melyeket a szervezeted önmagában nem tud előállítani, bár szüksége van rá, ezért neked kell pótolnod a táplálkozásod során. 

A hidegen sajtolt olajok kiváló telítetlen zsírsavforrások, ezért rendszeres fogyasztásuk ajánlott az egész család számára.

Miért lehetnek fontosak a számodra a telítetlen zsírsavak és ezáltal a hidegen sajtolt olajok?

Ha rendszeresen fogyasztasz hidegen sajtolt olajokat, akkor sokat teszel többek között a/az:

  • szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzéséért
  • ízületi gyulladások megelőzéséért
  • vérnyomásproblémák megelőzéséért
  • koleszterinproblémák megelőzéséért
  • idegrendszered megfelelő működéséért
  • immunrendszered erősítéséért
  • agyi funkciók megfelelő működéséért

Hogy készülnek egyáltalán a hidegen sajtolt olajok és mire kell odafigyelned, ha vásárolsz?

A hidegen sajtolt növényi olajok olajos magvakból készülnek sajtolással. Azok a legértékesebb olajok, melyek kizárólag hidegen sajtolva vagy más néven hidegsajtolással készülnek. Ennek a folyamatnak az a lényege, hogy a magokat a tisztítás/hajazás után egy csigás rendszerű présbe tesszük és kisajtoljuk belőlük az olajat. Kiemelten fontos, hogy ezeknél az olajoknál nem szabad magas hőmérsékletet használni, hiszen az erejük éppen abban rejlik, hogy nem esnek hőkezelés alá, így megőrzik az olajos magvak értékes vitamin és ásványi anyagtartalmukat.

A fenti képen saját sajtoló üzemünkben lévő gépet láthatod. Ilyennel sajtoljuk GastrOlaj hidegen sajtolt olajainkat (webáruházunkban elérhetők, kattints ide értük). A képen a hidegen sajtolt tökmagolaj készítését mutatom meg. Jól látható, hogy nincs egyéb beavatkozás, csak bekerül a mag a sajtoló gépbe és kisajtoljuk belőle az olajat.

Azért tartom fontosnak, hogy ezt tisztázzuk, mert a boltok polcain találhatsz sokféle minőségű és sokféle áru olajat. Tudnod kell, hogy a különböző eljárások során különböző mennyiségű olajat nyernek ki a gyártók egy adott mennyiségű magból.

Arra gondolok egészen pontosan, hogy néhány gyártó melegítéssel, hevítéssel dolgozik és ennek a hatására egy adott mennyiségű magból több olajat tud kisajtolni. Ezért is vannak olyan nagy különbségek az olajok árai között. Nem szeretnék a pénztárcádban turkálni, de azt tudnod kell, hogy ha hevítik, melegítik a magokat, akkor egy adott mennyiségű magból több olajat tudnak kisajtolni, így értelemszerűen jóval olcsóbban tudják adni, mint a valódi hidegen sajtolt olajat.

Neked viszont az a fontos, hogy olyan olajat vásárolj, ami jó minőségű, mert ha élvezni szeretnéd a jótékony hatásait, akkor egy rosszabb minőségű, hevített, netán higított olaj nem jó választás.

Miért ne válassz egészségmegőrzés céljából pirított/melegen sajtolt olajat?

Azért, mert a sajtolás során ebben az esetben a magok hőkezelésen esnek át, ami károsíthatja az értékes összetevőket. Ez pedig azt eredményezi, hogy kevesebb vitamin/ásványi anyag található meg benne. Neked viszont az a célod, hogy jó minésűg olajat vásárolj, hiszen csak így lehetsz biztos benne, hogy valóban tartalmazza az adott olajos mag értékes vitamin és ásványi anyag összetételét.

Mit válassz a pirított olaj helyett?

Ajánlom figyelmedbe GastrOlaj hidegen sajtolt olajainkat.

A GastrOlaj márkát férjemmel közösen alapítottuk, mely saját sajtoló üzemünkben készült hidegen sajtolt olajainkat foglalja magába. Olajaink kizárólag hidegen sajtolással készülnek, 100%-ban tiszta, természetes olajok. Megtalálod őket a webáruházunkban, csak kattints az alábbi képre, vagy ide: www.aruhaz.gastrolaj.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .