A múltkor beszélgettem néhány idősebb emberrel, akik nem igazán értették, hogy miért mondják manapság azt, hogy káros a sonka, a kolbász és például a fehér kenyér, hiszen ők régen ebből nagyon sokat ettek és lám még ma is jó egészségi állapotnak örvendenek.
Elgondolkodtam ezen. Vajon miben különbözött a régiek élete attól az életviteltől, amiben mi most élünk.
Gondolom nem lepődsz meg, de arra a megállapításra jutottam, hogy NAGYON sokban. A változások alatt nem csupán a technikai újításokat kell érteni, bár kétségkívül azok is fontos szerepet játszanak a történetben.
Szóval a kérdésem, hogy miért betegít meg bennünket a mostani életvitelünk és mit tehetünk ellene?
Lássuk!
Azt mondják, hogy régen is ettek sok szalonnát, fehér kenyeret és hasonlókat, mégis milyen sokáig éltek az emberek. Bezzeg most, sajnos egyre alacsonyabb az átlag életkor.
A megoldás, vagy nevezzem inkább problémának nem csak az étkezési szokások megváltozásában, hanem a teljes életvitel megváltozásában keresendő.
Míg régen az emberek sokat mozogtak, sok fizikai munkát végeztek (gondolj csak az aratásra és az egyéb földmunkára), addig a mai korban a korábbi kézi munkát felváltotta a gépek sokasága. Az emberek elkényelmesedtek, hiszen alig kell néhány lépést tennünk a nap folyamán. A nagyobb városokban például buszok, villamosok, metrók, a vidéki városokban buszok és autók állnak a rendelkezésünkre, azaz a kényelmünkre.
Elértük azt, hogy a napi mozgásunk, fizikai aktivitásunk a nullához kezd közelíteni.
Ez az egyik szála a történetnek.
A másik szál a táplálkozás, vagyis valóban régebben sokkal több húsféleséget és a belőlük készült ételeket fogyasztották, de a legtöbb család maga nevelte fel az állatokat és maga is dolgozta fel. Vagyis, azt ette, amit saját maga előállított. Az ételek nem mentek át mindenféle kezelésen, nem tartalmaztak sok-sok színezőanyagot és egyéb adalékanyagot.
A mai helyzetet gondolom nem kell részletesen felvázolnom. Elég csak elmenni a közeli boltba és megnézni egy egyszerű kenyér címkéjét. Láthatod sok olyan összetevő is fel van tüntetve, amit korábban nem igazán használtak a kenyér elkészítéséhez.
Itt ér össze a két dolog. A mai életvitelünket a mozgásszegény életmód és a sok adalékanyagot tartalmazó élelmiszerek fogyasztása jellemzi (persze ez így elég sarkított, de valljuk be, hogy sok igazság van benne).
Ez az életmód, ezeket a mesterséges anyagok, illetve a fizikai aktivitás hiánya vezet oda, hogy a szervezetünk nem tud mit kezdeni a felgyülemlett méreganyagokkal.
Így alakulnak ki a gyulladásos megbetegedések, melyek közé tartoznak például a szív- és érrendszeri megbetegedések és a daganatos megbetegedések.
Nem szándékoztalak megijeszteni, de ha egy kicsit most elgondolkodtál, hogy „úristen, most mit tegyek”, akkor rögtön adok is néhány jó tanácsot, amivel elkezdhetsz egészségesebben élni.
Az első dolog, hogy bizony a mozgást az életed részévé kell tenned! De ne gondolkozz rögtön megterhelő edzőtermi edzéseken. Főleg akkor, ha eddig nem mozogtál semmit. Egy-egy kiadós séta, napi fél óra kezdetnek tökéletes (ha úgy érzed, hogy nem szeretsz céltalanul sétálni, akkor nézd végig a napodat, hogy hova mehetsz gyalog – egy megállóval előbb leszállsz, gyalog mész a boltba autó helyett stb.).
A másik dolog az étkezésed átvizsgálása. Érdemes átnézned, hogy naponta milyen ételeket fogyasztasz. Ha úgy könnyebb, akkor vezethetsz étkezési naplót is, ahova minden aznap elfogyasztott ételt beírsz (őszintén! 🙂 ).
Figyeld meg, hogy mennyi:
– fehér cukrot fogyasztasz
– mennyi tejterméket fogyasztasz
– mennyi transzzsírsavat tartalmazó ételt fogyasztasz (arról, hogy miben van sok transzzsír itt írtam részletesebben)
– mennyi húst, alkoholt, tojásféleséget fogyasztasz
– mennyi bolti szószt, öntetet fogyasztasz
– mennyit vásárolsz gyorsétteremben, mennyi konzerv, félkész és gyorsételt fogyasztasz
Nos elsősorban ezeket az ételféléket kell megvizsgálnod, mert ezek között van a legtöbb olyan étel, mely a szervezetedben hozzájárulhat a gyulladásos folyamatok kialakulásához. A hosszú időn keresztül fennálló gyulladásos folyamat pedig károsíthatja a szív- és érrendszert, valamint elősegítheti a daganatos megbetegedések kialakulását.
Tudom, hogy most az fordul meg a fejedben, hogy: „rendben, akkor ezeket nem eszem, de akkor mégis mit???”.
Segítek! Összegyűjtöttem néhány olyan ételtípust, melyeket a szakemberek gyulladáscsökkentő ételként is emlegetnek:
– fokhagyma, articsóka
– hidegen sajtolt olajok (jó minőségű olajat itt találsz)
– gyógynövényfűszerek (pl. kurkuma, gyömbér, kardamom, római kömény)
– gyógynövények (pl. menta, ánizs, édeskömény, cickafarkfű, kamilla, kakukkfű)
– bármilyen zöldségféleség (szakemberek szerint a zöldségek fogyasztása javíthatja a szervezet ph-ját, így ez már önmagában gyulladáscsökkentő hatású lehet)
– folyadék (a megfelelő mennyiségű folyadék is gyulladáscsökkentő lehet – 2-2,5 l folyadékot minden nap el kellene fogyasztanunk)
Ha ezekre odafigyelsz, akkor már nyugodt lehetsz afelől, hogy nagyon sokat tettél szervezeted egészségének megőrzése érdekében!
Én pedig folyamatosan itt leszek és segítek Neked abban, hogy hogyan tudod beilleszteni a hétköznapjaidba a hidegen sajtolt olajokat! Rendben! 😉
Addig is kóstold meg saját sajtolású olajainkat, hogy lásd, hogy az egészséges táplálkozás milyen mennyeien finom is tud lenni 🙂