Hidegen sajtolt, szűz, finomított olaj – és a többi

Néhány napja megjelent egy hosszabb cikk egy nagy hírportálon, ahol összefoglalták néhány növényi olaj tulajdonságát, készítési módjaitnövényi olajok, melyik növényi olajat válasszam, melyik növényi olaj jó

Nagyon fontosnak tartom, hogy sok olyan cikk szülessen, ami segít eligazodni az embereknek a mostanra kialakult káoszban. Káosz van? Igen!
Azért fogalmaztam így, mert az elmúlt években megsokszorozódott azoknak az oldalaknak a száma, akik szakértőként tüntetik fel magukat és sokszor egymásnak ellentmondó információkat írnak a növényi olajokról.

Tegyük ezt egy kicsit tisztába!

Milyen módon készülhetnek növényi olajok?

Az említett cikk arról ír, hogy megkülönböztetünk:
– szűz olajokat
– hidegen sajtolt olajokat
– finomított olajokat

Ez így nagyon szuper, viszont van még néhány olyan olajtípus, amiről érdemes említést tenni, mert ha elindulsz olajat vásárolni, akkor nem csak ezzel a 3 típussal találkozol. 

Előkerülhetnek olyan elnevezések még, mint például:

  • melegen sajtolt olaj
  • pörköléses eljárással készült olaj
  • hagyományos módon készült olaj
  • őrségi olaj
  • kézműves olaj
  • olajütéssel készült olaj

És még sorolhatnám, már láttam sokféle elnevezést. Amikor ilyen neveket látsz egy olajos üveg címkéjén, akkor mindig érdemes körültekintőnek lenned, mert nem biztos, hogy az van az üvegben, amit vásárolni szeretnél.

És itt jön a következő fontos kérdés! Milyen céllal szeretnéd az olajat megvásárolni?

Ez határoz meg szerintem mindent. Nem mondom, hogy egyik olaj rossz vagy jó, viszont a készítés módja jelentősen befolyásolhatja, hogy eléred-e a célodat az olaj vásárlással.

Ha a célod, hogy ételeidet ízesítsd, akkor teljesen rád van bízva, hogy milyen módon készült olajat választasz, hiszen az ízlésed határozza meg, hogy ízleni fog-e az adott olaj vagy sem. A melegen sajtolt/őrségi/hagyományos módon készült/olajütő eljárással készült olajok általában úgy készülnek, hogy a megtisztított magokat ledarálják, sóval és vízzel elegyítik, majd az így kapott masszát magas hőmérsékleten lepirítják. Az olajat csak ezután sajtolják ki belőle.
A kapott olaj egy karakteres, úgyis mondhatnám pörkölt ízvilágú olaj lesz, mely kiváló kiegészítője lehet ételeidnek.

Ha a célod azonban az, hogy egészségedet megőrizd és szervezetedet támogasd jó minőségű zsírsavakkal és értékes összetevőkkel, akkor én személy szerint a hidegen sajtolt olajakat ajánlom.

Meg is magyarázom, hogy miért gondolom úgy, hogy egészségmegőrzés szempontjából a hidegen sajtolt olajok a legértékesebbek!

A hidegen sajtolt olajok úgy készülnek, hogy a megtisztított magokat beletesszük egy úgynevezett csigás présbe és kisajtoljuk belőlük az olajat. Pont.
Tényleg nincs tovább. És pont ez a szépsége és értéke, hiszen nincs magas hőmérséklet, nincs hozzáadott anyag és semmilyen extra beavatkozás, csak a sajtolás. Tapasztalatból mondom – hiszen mi is ilyen technológiával készítjük GastrOlaj hidegen sajtolt olajainkat – hogy az így készült olaj rendkívül finom, az adott olajos magra jellemző ízvilágú és nagyon értékes olaj. Értékes, hiszen az olajos magvak vitamin- és ásványianyag-tartalmának jó részét meg tudjuk őrizni azzal, hogy nem alkalmazunk magas hőmérsékletet.

Szóval légy körültekintő, ha növényi olajat vásárolsz, mert ez mostanában sajnos nagyon nem egyszerű.

Jaj, még szerettem volna felhívni a figyelmedet egy nagyon fontos dologra!

Ez pedig az, hogy véleményem szerint az az eljárás sem felel meg teljesen a hidegen sajtolásnak, amikor a sajtolás előtt megpirítják a magokat és úgy teszik bele a csigás présbe.
Miért?
Hát a hőkezelés miatt! Igaz, hogy ott nem darálnak és nem adnak hozzá semmilyen anyagot, de a magokat felhevítik és így már károsodhatnak az értékes összetevők. Ja, hogy így több olajat tudnak kisajtolni és olcsóbban tudják adni – ez már azt hiszem egy másik kérdés.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .