Egyik ismerősünk elhatározta, hogy új életet kezd, egészségesebben fog élni, odafigyel arra, hogy milyen ételeket fogyaszt és milyen összetevőkből készíti el őket.
A lelkesedés egész jól kitartott, bevásárolt jó néhány hidegen sajtolt növényi olajból, hazavitte őket és kitette a konyhapultra. Majd attól függően, hogy éppen melyikhez volt kedve, kóstolgatta, próbálgatta őket.
Pár hét után azt vette észre, hogy némelyik olaj nem igazán olyan ízű/illatú, mint amilyennek kellene lennie. Az eltelt idő alatt valahogy megváltozott.
Ekkor fordult hozzám azzal a kérdéssel, hogy mi lehet az oka, illetve mit lehet ez ellen tenni.
Elöljáróban azt kell tudni, hogy a növényi olajok telített és telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, melyeknek tulajdonságai különbözőek és különböző arányban találhatóak meg az egyes olajokban.
Az, hogy melyik növényi olaj milyen gyorsan romlik, avasodik az elsősorban az összetételétől függ. Ezen felül vannak még más összetevők is, melyek például a hő, a napfény a nedvességtartalom és a felhasználás módja.
A növényi olajok 3 kategóriába sorolhatók attól függően, hogy milyen hamar oxidálódnak, azaz milyen mértékben állnak ellen az oxidációnak:
1. Ellenálló olajok
Ezeket tárolhatjuk szobahőmérsékleten, de azért nedvességtől és fénytől védve.
Ilyen olajok például:
- argán olaj
- avokádó olaj
- barackmagolaj
- kókuszolaj
- makadámia olaj
- olívaolaj
- mandulaolaj
- szezámolaj
2. Közepesen ellenálló olajok:
Ezeket érdemes 19 C° alatt tárolni nedvességtől és fénytől védve.
Ilyen olajok:
- szőlőmagolaj
- borágóolaj
- feketeköménymag olaj
- búzacsíraolaj
3. Érzékeny olajok:
Felbontás előtt maximum 19 C°-on lehet tárolni őket, de a felbontás után mindenképpen érdemes hűtőszekrénybe tenni és a felbontástól számított 6 hónap alatt elfogyasztani.
Ilyen olajok:
- dióolaj
- tökmagolaj
- kenderolaj
- feketeribizli olaj
- málnamag olaj
- gránátalma olaj
Az olaj esetleges avasodását elsősorban illatának megváltozásából tudjuk megállapítani. Ehhez azért nem árt megismerkedni az adott olajra jellemző illattal akkor, mikor megvásároljuk, hogy biztosan tudjuk, hogy változott-e, mert vannak olyan olajok, melyek némelyikőnk számára kissé kellemetlen illatúak eredeti állapotukban is (pl. argán olaj).
Mit lehet tenni az avasodás ellen?
Szakemberek szerint ha a növényi olajokhoz megelőzésképpen E-vitamint adunk, akkor ezzel lelassíthatjuk az avasodás folyamatát.
Ha úgy döntünk, hogy a biztonság kedvéért mégis mindegyik olajunkat a hűtőszekrényben tartjuk, akkor vegyük számításba azt is, hogy némelyik olaj a hideg hatására zavarossá válhat, esetleg meg is szilárdulhat.
Forrás: www.sxc.hu |
“Hogyan kerüld el kedvenc olajod avasodását?” bejegyzéshez ozzászólás