Hőségriadóban is egészségesen

Tudom, hogy ebben a hőségben a legkisebb gondunk is nagyobb annál, minthogy minden falatra odafigyeljünk. Sőt biztosan sokan vagytok úgy, mint mi is, hogy szinte alig pár falat csúszik le a torkunkon.

Lehet-e ilyenkor is odafigyelni az egészséges táplálkozásra?

A kérdés sok esetben sajnos nem kérdés. A nehéz, zsíros ételek fogyasztása ugyanis nem csak a gyomrunkat terheli meg, hanem a szívünket is. Aminek amúgy is nehéz dolga van ebben a kánikulába. Tehát ha még az étkezésünkre sem figyelünk oda, akkor dupla terhet rakunk szervezetünk „vállára”.

Megfogadnátok a tanácsot, de mégsem tudjátok, hogy hol/hogyan fogjatok hozzá? Se időtök, se energiátok most könnyű, egészséges recepteket keresgélni?

Arra gondoltam, hogy segítek Nektek! Összegyűjtök pár könnyű saláta receptet, hogy Nektek csak ki kelljen választani közülük azt, amit mondjuk a következő pár napban akár ebédre is elfogyaszthattok.

Kellemes szemezgetést! 🙂

1. Tökmagolajos paradicsomsaláta

A paradicsomokat apróra kockára vágjuk, bazsalikommal és oreganoval (ízlés szerint) megszórjuk, majd meglocsoljuk hidegen sajtolt tökmagolajjal.

2. Tökmagolajos kecskesajt

  • fél fej jégsaláta
  •  15 dkg kecskesajt
  •  15 dkg sonka
  •  1 ek balzsamecet
  •  tökmagolaj ízlés szerint
  •  só, bors

A hozzávalókat felcsíkozzuk, és egy nagy tálban összekeverjük. Enyhén sózzuk, borsozzuk, majd meglocsoljuk a balzsamecettel és a tökmagolajjal. Pirítóssal tálaljuk.

3. Saláta dióolajjal

  • 1 fej saláta tépkedve
  • 1 érett avokádó meghámozva, felkockázva
  • 1 kígyóuborka kimagozva felkockázva
  • 3 paradicsom felkockázva
  • 1 cs petrezselyem felaprítva
  • 4-5 szem kis újburgonya héjában főve, felkockázva
  • 1 szál újhagyma
  • 20 dkg zöld ceruzabab blansírozva
  • 2 főtt tojás cikkekre vágva
  • 1 marék dió durvára tördelve

Dresszinghez:

  • 2 lime leve és reszelt héja
  • 2 ek dióolaj
  • 1 ek méz
  • 1 kk chilipehely
  • 1 kk frissen őrölt bors

Tavaszi saláta Évi nénitől

A burgonyát és a tojást megfőzzük, majd lehűtjük. A tojást meghámozzuk, a krumplit nem szükséges. A babot 2 percre lobogó, sós vízbe dobjuk, majd hideg víz alatt lehűtjük, hogy ne főjön tovább. Minden hozzávalót nagyjából egyforma nagyságúra darabolunk, egy nagy tálba teszünk. A dresszinget alkotó anyagokat összekeverjük és leöntjük vele a salátát. Végül rászórjuk a cikkekre vágott tojást és diót is.
Fogyasztás előtt letakarva, legalább egy órára érdemes hűtőbe tenni.
4. Hárommagos vitaminsaláta
  • 8 nagyobb jégsaláta levél
  • 1 kisebb sárgarépa
  • 2 ek kukorica
  • 2 szelet piros kaliforniai paprika
  • 2 dkg trappista sajt
  • 1 tk tökmag
  • 1 kk lenmag
  • 1 kk szezámmag

Öntethez:

  • 1 dl tejföl
  • 1 csipet só
  • 1 csipet bors
  • 1 csipet lenmag
Hárommagos vitaminsaláta
Minden zöldséget alaposan megtisztítunk, a répát meghámozzuk. A salátát egy tálba tépkedjük. Rászórjuk a leöblített és lecsöpögtetett kukoricát. A répát vékonyra karikázzuk. A kaliforniai paprikát és a sajtot apróra kockázzuk. A zöldségeket és a sajtot szépen a salátára pakolgatjuk. Megszórjuk a magokkal. Az öntethez a tejfölbe szórjuk a fűszereket, és alaposan összekeverjük, majd a salátára csorgatjuk.

5. Uborkás káposztasaláta

  • 50 dkg káposzta
  • 1 kígyóuborka
  • 1 csomag kapor
  • 1 ek méz
  • 1 tk só
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 2 ek szőlőmagolaj

 

Uborkás káposztasaláta Évi nénitől

A káposztát és az uborkát legyaluljuk, kissé megsózzuk. A kaprot is felaprítjuk, megszórjuk vele a káposztát. A olajat a citromlevet és a mézet elkeverjük, és meglocsoljuk vele a káposztát. Hűtőben fél óra alatt összeérnek az ízek.
6. Rukkolás madársaláta
  • 1/2 cs madársaláta
  • 1/2 cs rukkola
  • 2 db paradicsom
  • 1 nagy fej lilahagyma
  • 1 db paprika (kaliforniai)

Dresszinghez:

  • 1/2 citrom leve
  • 3 ek víz
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 pici gerezd áttört fokhagyma
  • bors
Rukkolás madársaláta
A zöldségeket karikákra vágjuk. A lilahagymát besózzuk. A dresszing hozzávalóit elkeverjük, majd hűtőben egy kicsit hűlni hagyjuk. A salátákhoz adjuk a zöldségeket. Tálaláskor az öntettel meglocsoljuk.
Remélem sikerül az ízléseteknek megfelelőt találni! Jó étvágyat és kitartást Nektek! 🙂
Ha van további ötletetek, akkor ne habozzatok, hanem küldjétek el nekem az info@gastrolaj.hu címre, vagy írjátok ide kommentbe!
banner_feliratkoztatás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .