Tudom, hogy ebben a hőségben a legkisebb gondunk is nagyobb annál, minthogy minden falatra odafigyeljünk. Sőt biztosan sokan vagytok úgy, mint mi is, hogy szinte alig pár falat csúszik le a torkunkon.
Lehet-e ilyenkor is odafigyelni az egészséges táplálkozásra?
A kérdés sok esetben sajnos nem kérdés. A nehéz, zsíros ételek fogyasztása ugyanis nem csak a gyomrunkat terheli meg, hanem a szívünket is. Aminek amúgy is nehéz dolga van ebben a kánikulába. Tehát ha még az étkezésünkre sem figyelünk oda, akkor dupla terhet rakunk szervezetünk „vállára”.
Megfogadnátok a tanácsot, de mégsem tudjátok, hogy hol/hogyan fogjatok hozzá? Se időtök, se energiátok most könnyű, egészséges recepteket keresgélni?
Arra gondoltam, hogy segítek Nektek! Összegyűjtök pár könnyű saláta receptet, hogy Nektek csak ki kelljen választani közülük azt, amit mondjuk a következő pár napban akár ebédre is elfogyaszthattok.
Kellemes szemezgetést! 🙂
1. Tökmagolajos paradicsomsaláta
A paradicsomokat apróra kockára vágjuk, bazsalikommal és oreganoval (ízlés szerint) megszórjuk, majd meglocsoljuk hidegen sajtolt tökmagolajjal.
2. Tökmagolajos kecskesajt
- fél fej jégsaláta
- 15 dkg kecskesajt
- 15 dkg sonka
- 1 ek balzsamecet
- tökmagolaj ízlés szerint
- só, bors
A hozzávalókat felcsíkozzuk, és egy nagy tálban összekeverjük. Enyhén sózzuk, borsozzuk, majd meglocsoljuk a balzsamecettel és a tökmagolajjal. Pirítóssal tálaljuk.
3. Saláta dióolajjal
- 1 fej saláta tépkedve
- 1 érett avokádó meghámozva, felkockázva
- 1 kígyóuborka kimagozva felkockázva
- 3 paradicsom felkockázva
- 1 cs petrezselyem felaprítva
- 4-5 szem kis újburgonya héjában főve, felkockázva
- 1 szál újhagyma
- 20 dkg zöld ceruzabab blansírozva
- 2 főtt tojás cikkekre vágva
- 1 marék dió durvára tördelve
Dresszinghez:
- 2 lime leve és reszelt héja
- 2 ek dióolaj
- 1 ek méz
- 1 kk chilipehely
- 1 kk frissen őrölt bors
Fogyasztás előtt letakarva, legalább egy órára érdemes hűtőbe tenni.
- 8 nagyobb jégsaláta levél
- 1 kisebb sárgarépa
- 2 ek kukorica
- 2 szelet piros kaliforniai paprika
- 2 dkg trappista sajt
- 1 tk tökmag
- 1 kk lenmag
- 1 kk szezámmag
Öntethez:
- 1 dl tejföl
- 1 csipet só
- 1 csipet bors
- 1 csipet lenmag
5. Uborkás káposztasaláta
- 50 dkg káposzta
- 1 kígyóuborka
- 1 csomag kapor
- 1 ek méz
- 1 tk só
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 2 ek szőlőmagolaj
- 1/2 cs madársaláta
- 1/2 cs rukkola
- 2 db paradicsom
- 1 nagy fej lilahagyma
- 1 db paprika (kaliforniai)
Dresszinghez:
- 1/2 citrom leve
- 3 ek víz
- 2 ek olívaolaj
- 1 pici gerezd áttört fokhagyma
- só
- bors