Így fogyaszd a szőlőmagolajat!

Hogyan fogyasszam a szőlőmagolajat?

Hogy tudom elérni a legjobb hatást?

Ezekkel a kérdésekkel hívott fel tegnap délután Mária. Azt mondta, hogy sokat olvasott a témában, de a sok információ már annyira összezavarta, hogy szeretne tisztán látni és kérte, hogy segítsek neki.

Arra gondoltam, hogy a beszélgetésünk egy részét megosztom veled is, mert lehet, hogy neked is hasznos lesz ez a néhány gondolat.

Tehát így fogyaszd a szőlőmagolajat!

A szőlőmagolaj, amiről írok neked vörös szőlő magjából készül hidegen sajtolással. Azért fontos ez a két jellemző, mert a vörös szőlő magja az egyik legértékesebb olajos mag, hiszen rengeteg értékes összetevője van.

A hidegen sajtolás pedig azért fontos, mert ez egy olyan technológia, mely során nem alkalmazunk magas hőmérsékletet, nem adunk hozzá semmilyen adalékanyagot és semmilyen formában nem avatkozunk bele az olaj szerkezetében. Így tudjuk biztosítani a kiváló minőséget és a valódi 100%-osan tiszta, hidegen sajtolt olajat.

De nézzük, hogy is érdemes fogyasztani a szőlőmagolajat!

Véleményem szerint két fő területre lehet osztani a szőlőmagolaj fogyasztását:

  1. Kúraszerűen fogyasztva.
  2. Ételekhez adagolva.

Szőlőmagolaj kúraszerű fogyasztása

A kúraszerű fogyasztás a szőlőmagolaj esetében – éppúgy, mint az összes többi olaj esetében – azt jelenti, hogy egy meghatározott időn keresztül, rendszeresen elfogyasztasz egy előre meghatározott mennyiséget.

Számos természetgyógyásszal konzultáltam már a témában és az ő javaslatukra én úgy szoktam ajánlani, hogy egy kúra időtartama minimum 3 hónap legyen. Ezalatt a 3 hónap alatt minden reggel, lehetőleg éhgyomorra fogyaszd el a napi ajánlott mennyiséget (ez a szőlőmagolaj esetében felnőtteknek napi 1 evőkanál, gyerekeknek napi 1 teáskanál – de olaj fajtájától függően változhat).

Ha be tudod tartani, akkor az olaj elfogyasztása után közvetlenül ne egyél és ne igyál kávét/teát, mert a felszívódást gátolhatja. Jobb, ha vársz körülbelül 15-20 percet és csak aztuán reggelizel. Nekem az a vált be, hogy reggel, közvetlenül felkelés után megiszom a napi adagomat és elkezdek készülődni. Mire összeszedem magam és elkészítem a reggelit, addigra le is telik ez a kis idő és nyugodtan megreggelizem. Mert a reggeli szintén nagyon fontos! Ha eddig nem reggeliztél, akkor mindenképpen próbálj változtatni ezen a szokásodon, mert számos betegséget megelőzhetsz vele.

Itt egy korábbi bejegyzésem, melyben az egészséges reggelikről írtam! Kattints és olvasd el!

Eleinte egy kicsit furcsa lehet ez a szokás, de hidd el, hogy 1-2 hét után már rutinszerű lesz és könnyedén be tudod majd illeszteni a reggeleidbe.

Ha valamiért mégsem megy: nem szereted az olajat önmagában, nem bírod az olajos állagot önmagában, akkor sem kell lemondanod a pozitív hatásokról. A következő pont neked szól!

Olajozott egészség

Szőlőmagolaj ételekhez adagolva

Szóval ha nem bírnád önmagában lenyelni az olajat, akkor azt javaslom, hogy add hozzá a reggelidhez. Nincs mellébeszélés, reggelizni nagyon fontos! Olvasd el a feljebb említett korábbi bejegyzésemet! 🙂

Számos olyan szendvicskrém van, amit előző este elkészíthetsz, illetve ami akár több napig is eláll a hűtőszekrényben.

A szőlőmagolaj ételekhez való adagolása azt jelenti, hogy minden reggel a reggelidbe belekevered. Nagyon fontos, hogy NE melegítsd az ételt az olajjal együtt. Mindig közvetlenül az elfogyasztás előtt keverd bele az olajat. Mi is hidegen sajtoljuk az olajakat azért, hogy a magas hőmérséklet ne okozzon kárt a sok értékes összetevőben. Te is vigyázz rá!

Ha szendvicskrémet készítesz, akkor azt javaslom, hogy ne tedd bele a napi adagodat az egész krémbe, inkább reggel vegyé ki belőle annyit, amennyit biztosan elfogyasztasz és közvetlenül fogyasztás előtt keverd bele. Így nem fogod érezni az olajos állagot, de mégis sokat teszel az egészségedért.

Készíthetsz például:

  • szendvicskrémet tejföllel, túróval, joghurttal, natúr sajttal vagy bármilyen zöldséggel
  • zabkását, amibe közvetlenül a fogyasztás előtt kevered bele az olajat
  • rántottát, aminek a tetejét locsolod meg a napi olajadagoddal (nem ebben sütöd!)
  • pirítóst olajjal
  • szendvicset – vaj helyett olajjal

Vagy éppen, amihez kedved van.

Szerintem egy joker megoldás a turmix. Ha semmi mást nem tudsz eleinte megenni reggel, akkor egy finom turmix gyümölccsel vagy zöldségekkel és olajjal, szuper választás! 😉

Ha pedig szeretnél többet megtudni az olajokról, akkor olvasd el az Olajozott egészség című könyvet!

Olajozott egészség

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .