Így készül a dióolaj!

Sokan kérdezik tőlem, hogy miért ilyen különbözőek a hidegen sajtolt olajok árai. Ilyen esetekben én mindig a készítés módjára hivatkozom és arra kérek mindenkit, hogy legelőször azt vizsgálja meg.

Nem lehet csupán az ár alapján megítélni egy olajat. Sokkal több szempontot érdemes megvizsgálni. 

Mire gondolok pontosan?

A hidegen sajtolt olajok közül sokfélét találhatsz a polcokon van. Van szűz olaj, extra szűz olaj, hagyományos eljárással készült olaj, őrségi olaj, természtes étolaj és még sorolhatnám, hogy hányféle megnevezést láttam már.

Ezek mind a készítés módjára vonatkoznak és sajnos nagyon könnyen összezavarhatnak, ha ott állsz a polcok előtt és szeretnéd kiválasztani a legjobb minőségű olajat.

Miért van ennyiféle készítési és megnevezési mód?

Véleményem szerint elsősorban azért, mert a készítők így próbálnak meg kiskaput találni arra, hogy eladhatóvá tegyék a terméküket. Szerintem kétféle olajat kellene megkülönböztetni, a melegen sajtolt és a hidegen sajtolt olajat.

Miért melegen sajtolt és miért hidegen sajtolt?

A hidegen sajtolt olaj az, amit mi is készítünk és amit ismerhetsz már GastrOlaj hidegen sajtolt olaj néven. A legfontosabb tulajdonsága ennek az olajnak, hogy nem alkalmazunk magas hőmérsékletet a sajtolás során. Sőt, még a sajtolás előtt sem éri magas hőmérséklet a magokat – hamarosan kifejtem azt is, hogy miért hangsúlyozom ezt.

Szóval nem alkalmazunk magas hőmérsékletet és nem teszünk az olajhoz semmilyen adalékanyagot sem. Az ilyen eljárással készült olaj valódi hidegen sajtolt olaj, mely a legkoncentráltabban tartalmazza az adott olajos mag értékes összetevőit, hiszen ezek az összetevők nem sérülnek a hő hatására.

A melegen sajtolás pedig az, amikor a magokat ledarálják, sóval és vízzel elegyítik, majd az így kapott masszát magas hőmérsékleten lepirítják. Ezt a fajta olajat vásárolod meg akkor, ha a palackra az van írva, hogy hagyományos eljárással készült, őrségi technológiával készült vagy esetleg melegen sajtolt. Bár tapasztalatom szerint nem szívesen írják rá a gyártók azt, hogy melegen sajtolt, hiszen ezzel egyértelművé teszik, hogy hőkezelik a magokat és azok számára, akik az egészségük megőrzése céljából keresik ezeket az olajokat, a hőkezelés nem elfogadott.

Ha te is azért keresed az olajokat, mert szeretnéd velük egészségedet megőrizni, akkor mindenképpen a hidegen sajtolt változat mellett dönts. Mindenképpen legyél óvatos akkor, ha egy olaj jóval olcsóbb, ám mégsincs feltüntetve rajta az, hogy melegen sajtolt. Olyat is láttam már, hogy a sajtolás során valóban nem hőkezelik a magokat, viszont a sajtolás előtt megpirítják a magokat és hidegen sajtolásra alkalmas gépben sajtolják ki. Így sokan ráírják, hogy hidegen sajtolt, de sajnos az összetevők a korábban használt hő miatt már sérülhetnek. Ezért mindig legyél figyelmes és nézd meg a termelőt, olvass utána, kutakodj, hogy ne verhessenek át. Az Olajozott egészség című könyvemben részletesen leírtam, hogy mi mindent tudsz leellenőrizni vásárlás előtt. Kattints a képre és megnézheted, hogy miről olvashatsz még benne.

Ezután a bevezető után térjünk is rá a bejegyzés témájára, azaz arra hogy hogyan készül a hidegen sajtolt dióolaj.

Mi, itt a GastrOlajnál azt tartjuk a legfontosabbnak, hogy az általunk készített olaj, kizárólag valódi hidegen sajtolt olaj legyen. Ebből nem engedünk semmilyen körülmények között. Ez a technológia azzal is jár, hogy egy adott mennyiségű magból kevesebb olajat tudunk kisajtolni, mint azok a gyártók, akik pirítják, hőkezelik a magokat (a hő miatt nagyobb kihozatalt tudnak elérni). Vállaljuk azt, hogy egyszerre kisebb mennyiségeket sajtolunk, de mindig friss olajat adunk neked. Azt is vállaljuk, hogy ha nem sikerül elegendőt sajtolnunk, akkor elmondjuk ezt neked és kérünk 1-2 nap haladékot és később szállítunk. De soha, semmilyen körülmények között nem nyúlunk bele az olajba, nem higítjuk, illetve nem adunk hozzá semmilyen adalékanyagot a nagyobb kihozatal reményében.

Mi ebben hiszünk és a vásárlóink visszajelzései alapján jól tesszük. Szerencsére egyre többen fordultok a valódi hidegen sajtolt olajok felé és szeretnétek szervezeteteket azzal erősíteni, hogy a mindennapjaitok részévé teszitek ezeket a csodálatos olajokat. Igyekszünk lépést tartani az igényekkel, de az elmúlt időszakban azt vettük észre, hogy nem tudunk annyit olajat sajtolni, amennyit kellene. Ezért léptünk egy nagyot és vásároltunk egy másik sajtoló gépet, mellyel most már képesek vagyunk annyi olajat sajtolni, amennyire nektek szükségetek van. Meg is mutatom! 🙂 Itt láthatod oldalt =>

Ma munkába állítottuk az új gépünket és azt is megmutathatom neked, hogy hogyan készül a valódi hidegen sajtolt dióolaj! 🙂

Az első képen azt láthatod, hogy a magokkal nem csinálunk semmit, nem daráljuk és nem dolgozzuk fel őket, hanem a dióbél tisztán kerül a csigás présbe. A középső képen azt láthatod, hogy a sajtolás végterméke, az úgynevezett granulátum távozik a sajtoló gépből. Ennyi marad a dióbélből sajtolás után.

Az alsó képeken pedig azt láthatod, hogy az olaj távozik a sajtoló gépből. Ne tévesszen meg az, hogy ezen a képen nem tiszta, áttetsző, aranysárga olajat látsz, mert ez az úgynevezett nyers olaj. Ezt az olajat a sajtolás végeztével állni hagyjuk és 1-2 nap alatt végbemegy a természetes ülepítés. Az ülepítés után lefejtjük a tiszta, aranysárga olajat és ezt palackozzuk neked vásárláskor. Az eredményről is hoztam neked egy képet! 🙂

GastrOlaj hidegen sajtolt dióolajunkat webáruházunkban megtalálhatod! Kattints ide érte!

Összefoglalva azt kell tudnod a valódi hidegen sajtolt olajról, hogy nincs szüksége magas hőmérsékletre, illetve semmilyen adalékanyagra, csupán megbízható helyről származó dióbélre, egy jó gépre, szakértelemre és sok szeretetre és odafigyelésre! Ilyen a GastrOlaj hidegen sajtolt dióolaj! 🙂

Tudj meg mindet az olajokról!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .