11. napon tovább ismerkedünk a zöld turmixokkal!
Hogy ízlenek neked a gyümölcsös turmixok után?
A következő egy zellerrel gazdagított turmix lesz!
Kóstold meg mindenképpen! 🙂
Zelleres turmix
******************
1 banán
4 nagyobb kínai kel
2 marék spenót levél
1 szál zeller
1 evőkanál hidegen lenmagolaj
3 dl víz
Turmixold össze a hozzávalókat és fogyaszd egészséggel!
A banánról és a spenótról már korábban írtam neked, így ma a kínai kel jótékony hatásairól és értékeiről hoztam néhány fontos információt.
Szerintem a kínai kelnek sokkal finomabb és kevésbé karakteresebb íze van, mint a káposztának. Aki kezdő turmix készítő és mégis szeretné a „zöld” ízeket is megkóstolni, annak inkább a kínai kelt ajánlom először.
A kínai kel nagyon gazdag A-vitaminban és értékes karotinoidok tartalmaz, ami fontos antioxidáns. Szakemberek szerint mindig érdemes a kínai kel mellé értékes, jó minőségű olajat is fogyasztani, mert így az értékes karotinoidok jobban felszívódnak.
A kínai kel sok C-vitamint tartalmaz, de ez a főzés során sérül, így ezért nagyon jó, ha valaki nyersen tudja fogyasztani, mint mi így a turmixban.
A kínai kel B- és K-vitaminban gazdag. A K-vitamin csökkenti a gyulladásokat, a csontritkulás, ízületi gyulladás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. A B-vitamin elengedhetetlen a megfelelő emésztéshez, energiatermeléshez, valamint az agy és idegrendszer ideális működéséhez, a stressz csökkentéséhez, a szép és egészséges bőr és haj megtartásához.