Immunerősítéshez szükséges vitaminok

Az immunerősítés gondolata főleg kisgyermekes szülők körében aktuális így közeledve a nyár utolsó hónapjához. Elgondolkodunk azon, hogy mivel erősíthetnénk gyermekeinket a közelgő ovi-suli előtt. Akinek gyermeke beszoktatós lesz óvodába, azaz most kezdi a közösségi életet, annak számára még nagyobb jelentőségű ez a kérdés.

Összegyűjtöttem azokat a vitaminokat, melyek rendkívül fontosak szervezetünk számára és amelyek pótlásával talán a legtöbbet tehetsz gyermeked immunrendszerének megerősítéséért.

 1. C-vitamin: ez az egyik legfontosabb, hiszen nem csak támogatja, hanem fokozza is az immunrendszer működését.
  Megtalálható:
  – paprikában
  – paradicsomban
  – citrusfélékben
  – mogyoróban
 2. A-vitamin: azért nagyon fontos vitamin, mert alapvető szerepet játszik a légző- és emésztőrendszer nyálkahártyáinak és a bőr épségének megőrzésében. Ezek tulajdonképpen azok a felületetek, ahol először találkozunk a kórokozókkal.
  A-vitamint sokat találsz az alábbiakban:
  – vaj
  – tojássárgája
  – paradicsom
  – máj
  – sárgarépa
  – mogyoró
 3. E-vitamin: „A T-limfociták az immunrendszer által felismert mikroorganizmusok megsemmisítését végzik. A csontvelőben keletkeznek, de csak a csecsemőmirigyben válnak működőképessé, így a csecsemőmirigy működése befolyásolja a T-limfociták kialakulását. Az E-vitamin fontos szerepet játszik a T-limfociták érési folyamatában. Ha kevés a szervezetben az E-vitamin, akkor az negatívan hat a T-sejtek érésére, és ezáltal csökken az immunrendszer ellenállóképessége.” (Forrás itt.)
  Sok E-vitamint találsz az alábbiakban:
  – mogyoró
  – dió
  – növényi olajok
  – tojássárga
 4. B-vitamin:  a B-vitamin hiánya az immunrendszer gyengüléséhez vezet, ami fertőző betegségek kialakulását eredményezheti, azaz fogékonyabbak lesznek a fertőzésekre.
  B-vitaminban gazdagok:
  – húsok
  – teljes kiőrlésű lisztből készült pékáru
  – hüvelyesek
  – tojás
  – burgonya
  – olajos magvak

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .