Néhány hete elkezdtem egy újabb módját a hidegen sajtolt olajok fogyasztásának. Minden reggel egy zöldséges vagy gyümölcsös turmixot készítek és ehhez adom hozzá a napi hidegen sajtolt olaj adagomat.
Ha van kedved, akkor te is próbáld ki, de ha te továbbra is éhgyomorra fogyasztod a hidegen sajtolt olajokat, akkor azt javaslom, hogy reggelire iktass be egy ilyen tápláló és finom turmixot.
Miért érdemes napi rendszerességgel turmixolni?
A turmixok rendkívül sokszínűek lehetnek. Készítheted őket tejjel, gyümölccsel, zöldséggel és sima vízzel is.
A legjobb, hogy nyersen kerülnek bele a zöldségek és a gyümölcsök, így megőrzik az értékes összetevőiket. Nincs hevítés és nincs más beavatkozás. Én személy szerint a vízzel hígított turmixokat szeretem.
Hallhattál már a smoothie-ról is. Ez is hasonló, mint a turmix, itt a fő szempont az, hogy vízzel készül és nem tejjel vagy tejtermékkel. Ha ilyen receptet olvasol, akkor azt is nyugodtan elkészítheted.
Miért érdemes naponta nyers zöldségeket fogyasztani?
A lényeg, hogy a nyers zöldségekből és gyümölcsökből készült turmixok sok élő enzimet tartalmaznak, mert nem hőkezeljük őket. Ezek az enzimek segíti a szervezetben a regenerálódást és lassíthatják az öregedési folyamatokat is.
Ne használj a turmixodhoz boltban kapható gyümölcs vagy zöldséglevet, mert ezeket hőkezelik, nagyrészt sűrítményekből készülnek és nagyon sok cukrot tartalmaznak. Táplálkozási szempontból ezek a gyümölcs- vagy zöldséglevek szinte teljesen értéktelenek, szemben a valódi turmixokkal, amik viszont rendkívül értékesek.
Milyen turmixokat készíthetsz?
Ez teljességgel a fantáziádra van bízva. Amire szerintem figyelni kell, hogy mindig idény jellegű zöldséget vagy gyümölcsöt használj. Ne vegyél cukrozott konzervet. Ha mégis olyan összetevőre vágynál, amiből nincs éppen friss, akkor inkább a fagyasztott verziót válaszd.
Játszhatsz a színekkel is. A piros színben pompázó turmixok alapja lehet a málna, az eper, de szerintem nagyon jó a cékla. Isteni finom.
Készíthetsz zöld turmixokat is, melyeknek összetevői között túlsúlyban vannak a zöldségek, zöld levelek. Talán nem a legcélszerűbb ezekkel kezdeni, mert ezeknek az íze kevésbé intenzív, mint a gyümölcsös turmixoké, de szerintem hamar meg lehet szokni.
És nagyon egészségesek!
Mivel itt a GastrOlaj oldalon elsősorban a hidegen sajtolt olajokkal foglalkozom, ezért természetesen olyan turmixokat ajánlok neked, amelyek hidegen sajtolt olajokat is tartalmaznak. Ez egy nagyon egyszerű és egészséges módja annak, hogy hozzájuss a szervezeted számára fontos telítetlen zsírsavakhoz.
A GastrOlaj Facebook oldalunkon a jövő héten indítunk egy turmix kihívást. Ha van kedved, akkor tarts velünk és 2 héten keresztül indítsd a napodat egy-egy egészséges, tápláló turmixszal.
Kattints a képre és csatlakozz a Facebook oldalunkhoz, hogy ne maradj le a receptekről!