Nagyon szeretem használni a mindennapokban a hidegen sajtolt olajokat. Kézenfekvő, hiszen mi készítjük – így a minősége miatt nem kell aggódnom – kéznél vannak és nem utolsó sorban isteni finomak.
Legutóbb egy kakaós csiga receptjét turbóztam fel mogyoróolajjal, ami nagy sikert aratott a családom körében. A hidegen sajtolt mogyoróolaj viszonylag jól bírja a magas hőmérsékletet, így nem okozott neki gondot, hogy a csiga töltelékét egy kicsit izgalmasabbá tegye.
A recept, amit én készítettem így néz ki.
50 dkg liszt
25 dkg kakaó
5 dkg vaj
5 dkg cukor
4 dl tej
2 dkg élesztő
2 tojás
kevés olaj a kenéshez (itt lépett színre a mogyoróolaj)
A tojássárgákat cukorral elkevertem jó habosra majd hozzáadtam 3 dl tejet. A maradék tejben egy kis cukorral felfuttattam az élesztőt.
Ezután a lisztbe beleöntöttem a tojássárgás és az élesztős masszát, végül hozzáadtam az olvasztott vajat. Jól összedolgoztam és kelesztettem (nagyszerűen meg lehet dagasztani-keleszteni kenyérsütőgép segítségével is).

Miután megkelt 1 cm vastagra nyújtottam és megkentem hidegen sajtolt mogyoróolajjal, majd rászórtam a kakaót. A második adagnál fahéj került bele, mert a nagyobbik lánykám azt szereti. Feltekertem a tésztát és 2-3 cm vastagságú szeleteket vágtam belőle.
Sütőpapírral tettem és lassan megsütöttem (150 °C-on).
Jó étvágyat hozzá!