Káros növényi olajok!?

Mindig feldühít a pontatlanság, az igazságtalanság és az olyan vádak, melyek alaptalanul befolyásolják egyes emberek életét.

Miért írom most ezt?

A Facebookon nemrég szembe jött velem egy cikk, melynek a fő címe az volt, hogy van néhány olyan növényi olaj, melynek jobb, ha elkerülöd a használatát, mert rendkívül egészségtelenek.

Képzeld el, hogy az egyik a hidegen sajtolt szőlőmagolaj volt. Azt hittem rosszul látok!

És mindezt egy olyan oldalon, ami elvileg természetgyógyászattal és természetes gyógymódokkal foglalkozik!

Én is leírtam a véleményemet az adott oldalra, de úgy döntöttem, hogy megosztom veled is!

A legelső, ami eszembe jutott az volt, ami ilyen esetekben mindig. És igazam is lett!

Az történt ugyanis, hogy a cikk írója egyáltalán nem tett különbséget a finomított növényi olajok és a valódi hidegen sajtolt olajok között.

Minden érve, melyet amellett hozott fel, hogy a növényi olajok károsak, arra koncentrálódott, hogy milyen sok káros anyag kerül beléjük a gyártás során, illetve a feldolgozás folyamata hogyan befolyásolja és teszi tönkre az olajat.

Tegyük tisztába ezt a kérdést!

Az első és legfontosabb dolog, hogy különbséget tudjunk tenni a finomított és a valódi hidegen sajtolt olajok között:

  1. Finomított növényi olajok: a finomítás kezdete az 1940-es évekre tehető (Kiss Béla: Olajnövények, növényolajgyártás című könyve alapján). Az ok az volt, hogy a háborús időszakban megnövekedett az igény az olaj iránt és szerettek volna egy adott mennyiségű magból több olajat kinyerni, illetve az első sajtolás során még bennmaradt olajmennyiséget további beavatkozással kisajtolni. Ehhez használnak egy úgynevezett hexán nevű anyagot.

    Az így elkészített növényi olajok hosszan tartó, nagy mennyiségű felhasználása szakemberek szerint egészségkárosító hatású lehet. A cikkben leírt ellenjavallatok is mind a finomítási eljáráson átesett növényi olajokra igazak.

  2. Hidegen sajtolt növényi olajok: a hidegen sajtolás lényege, amit mi is használunk GastrOlaj olajainknál, hogy nem alkalmazunk semmilyen adalékanyagot. A magokat tisztítás és szárítás után egy csigás présbe tesszük és úgy sajtoljuk ki az olajat.
    Hidegen sajtolt tökmagolaj készítése

    Tény, hogy ennek a technológiának a hátránya az, hogy a kihozatal kisebb, azaz adott mennyiségű magból kevesebb olajat nyerünk. De a minőségen van a hangsúly, hiszen a hidegen sajtolással nyert olaj nem károsodik, nem tartalmaz adalékanyagokat, nem éri magas hőmérséklet, ezért képes megőrizni az adott olajos mag értékes vitamin és ásványi anyag tartalmát. És ez a kulcs mondat!

    A célunk ugyanis nem az, hogy hatalmas mennyiségeket sajtoljunk, hanem az, hogy olyan minőségű olajat készítsünk, melyet nyugodt szívvel ajánlhatunk vásárlóinknak egészségük megőrzése érdekében.

Kérlek, hogy olvasol egy cikket a növényi olajokról, akkor először mindig ezt vizsgáld meg. Próbáld megtalálni a cikkben, hogy az író vajon a finomított olajokról ír vagy tényleg a hidegen sajtolt olajokat veszi górcső alá.

A másik dolog, amit még érdemes szem előtt tartani, az egy harmadik típusú készítési mód. Ez az olajütés vagy más néven melegen sajtolás. Ausztriában és Magyarországon az Őrségben rendkívül nagy hagyománya van. Az olajütés lényege, hogy a magokat megtisztítják, megszárítják, majd egy ledarálják, vízzel és sóval elegyítik és ezt a masszát magas hőmérsékleten sajtolják.

Az így kapott olajok a valódi hidegen sajtolt olajokhoz képest karakteresebb ízűek, azonban élettani hatás szempontjából kevésbé értékesek, hiszen az alkalmazott magas hőmérséklet károsíthatja az adott olajos mag értékes összetevőit!

Erről az alábbi bejegyzésben írtam részletesebben, olvasd el, nagyon tanulságos!

https://www.gastrolaj.hu/termelo-szemevel/piritott-magbol-nem-keszul-igazi-hidegen-sajtolt-olaj/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .