A hidegen sajtolt lenmagolaj adagolása gyerekeknek rendkívül egyszerű. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiség a számukra egy teáskanál, melyet reggel érdemes elfogyasztani.
Bár természetgyógyászok szerint a legjobb lenne reggel, éhgyomorra meginni a lenmagolajat, ez mégsemnmindig egyszerű a gyermekeknél. Mivel én magam is kisgyermekes anyuka vagyok, ezért jól ismerem a nehézségeket.
Ma viszont összegyűjtöttem néhány hasznos tanácsot azzal kapcsolatban, hogy mit tehetsz, ha nem tudja éhgyomorra meginni a lenmagolajat a gyermeked.
Olvass tovább! 🙂
A lenmagolaj fogyasztása tehát alap esetben úgy történik, hogy reggel, éhgyomorra megissza a gyermek a napi 1 teáskanálnyi mennyiséget. Ám ez nem minden esetben egyszerű, hiszen a gyermekek nem mindig kedvelik az olajos állagot, sokan pedig nem is nagyon szeretik a lenmagolaj jellegzetes, fanyar ízét.
Az én kislányaim éppen ilyenek, úgyhogy nekem néhány apró trükkhöz kellett folyamodnom, hogy becsempészhessem a mindennapjaikba.
Ami nálam bevált a lenmagolaj fogyasztására gyerekeknél:
- Natúr joghurtba keverve, amibe még teszek valódi gyümölcsöt is – igyekszem idény jellegű gyümölcsöket választani.
- Zabkását készítek reggelire és abba teszem bele a lenmagolajat – fontos, hogy csak akkor adom hozzá, mikor már kezd kihűlni, hiszen ezeknek az olajaknak pont az a legnagyobb értéke, hogy nem melegítjük őket a sajtolás során, mert csak így tudjuk megőrzni az értékes összetevőket.
- Szendvicskrémet készítek lenmagolajjal – ehhez teljes kiőrlésű pékárut választok, majd arra kenem rá a szedvicskrémet, így észrevétlenül fogyasztja el a napi lenmagolaj adagját.
- Nyers zöldségeket darabolok és meglocsolom egy kevés lenmagolajjal – bár ezt inkább vacsorára szokták választani, de ha aznap sehogy sem sikerült bevinni a napi lenmagolajat, akkor bevállalom.
- Turmixokba keverem a lenmagolajat – ezt különösen szeretem a téli időszakban, mert így több nyers zöldséget-gyümölcsöt is tudok nekik adni, ami plusz vitaminforrás.
Ezek azok, amik közül szemezgetni szoktam. Remélem számodra is lesz benne hasznos tanács.
GastrOlaj lenmagolajat itt találsz! Valódi, hidegen sajtolt, 100%-osan tiszta! Kattints ide érte!
Ami nekem még bevált és általában nem tiltakoznak ellene a lányok, az az „essünk gyorsan túl a dolgon” eset. Ez annyit jelent, hogy önmagában gyorsan lenyelik a lenmagolajat és utána isznak rá egy-két korty gyümölcslevet. Itt figyelek rá, hogy ne citrusféle legyen, mert természetgyógyászoktól tudom, hogy az gátolhatja a felszívódást. Ugyanez a helyzet a fekete teákkal is, így ha a gyermek rendszeresen fogyaszt fekete teát, akkor fontos, hogy a lenmagolaj elfogyasztása után közvetlenül tegye.
Egyéb tudnivalók a lenmagolaj fogyasztása kapcsán:
Nagyon fontos dolog, hogy a jótékony hatás kizárólag a valódi hidegen sajtolt olajtól várható. Ez azt jelenti, hogy a boltok polcain, internetes áruházak kínálatában lévő rengeteg lenmagolaj közül ki kell tudnod választani azt, ami valóban hidegen sajtolt, 100%-osan tiszta hidegen sajtolt lenmagolaj.
Ez azért fontos, mert kizárólag a hidegen sajtolt lenmagolaj esetében lehetsz biztos abban, hogy a készítés során nem alkalmaznak magas hőmérsékletet, hőkezelést és nem adnak adalékanyagokat az olajhoz.
Mi a GastrOlaj hidegen sajtolt lenmagolajat kizárólag hidegen sajtoljuk (kattints ide érte), ez azt jelenti, hogy a lenmag közvetlenül a sajtoló gépbe kerül, nem daráljuk le a magokat, nem pirítjuk meg őket és nem is adunk hozzá semmilyen adalékanyagot, vizet, sót vagy bármit. Gondosan ügyelünk arra, hogy az olaj és a magok hőmérséklete ne emelkedjen 40°C fok fölé. Ez azért fontos, mert így tudjuk megőrizni a lenmag értékes összetevőit.
Vannak azonban gyártók, akik hevítik, pirítják a magokat és úgy sajtolják ki a lenmagolajat. Ezt nem ajánlom gyermekeknek sem, mert így sérülhetnek az értékes összetevők.
Mindig tájékozódj a gyártóról, nézd meg a holnapját, keress olyan menüpontot a honlapon, ahol bemutatják, leírják, hogy hogyan készül az adott olaj. Tudom, hogy az ár fontos dolog, de azt javaslom, hogy ne ez alapján válassz, mert a legolcsóbb olajok sajnos soha nem a jó minőséget tükrözik.
Fontos, hogy ezt nem azért mondom, mert ami olcsó az biztosan nem jó, hanem azért, mert ismerem a sajtolás technológiáját. Még ha azt mondják, hogy nem higítják az olajat más, semleges ízű/szagú olajjal, akkor is tudnod kell, hogy valamit másképp csinálnak. Általában ilyen esetekben az áll a háttérben, hogy magas hőmérsékleten melegítik a magokat, hevítik, hőkezelik azért, hogy nagyobb kihozatallal tudjanak dolgozni. Ez azt jelenti, hogy a sajtolás során, ha a mag hőmérséklete magasabb, akkor adott mennyiségű magból több olajat lehet kisajtolni, mint a valódi hidegen sajtolással.
Tehát mivel több olajat nyernek ki a hőkezelés hatására egy adott mennyiségű magból, ezért olcsóbban tudják adni. De sose felejtsd el, hogy a hőkezelés mindig károsíthatja az értékes összetevőket.
Lenmagolaj jótékony hatásait már egy korábbi bejegyzésemben összegyűjtöttem. Ide kattintva elolvashatod: