Lenmagolaj hatása, felhasználása és fogyasztási tippjei. Erről szeretnék írni neked a mai napon.
A lenmagolaj alatt én minden esetben kizárólag a hidegen sajtolt lenmagolajat értem. Ez nagyon fontos, mert többféle módon készülhet lenmagolaj, erre majd a bejegyzés végén ki is térek részletesen.
Lássuk először, hogy milyen a lenmagolaj hatása a szervezetedre! Olvass tovább, megéri! 🙂
A lenmagolaj rendkívül gazdag telítetlen zsírsavakban, ezen felül van még egy tulajdonsága, ami értékessé teszi. Irodalmi források alapján tudjuk, hogy a lenmagolaj tartalmaz Omega-3 zsírsavakat, melyek a szervezet egészséges működéséhez jelentős mértékben hozzájárulnak. Mivel a lenmagolaj fogyasztásával természetes módon tudsz magadhoz venni Omega-3 zsírsavat, ezért kiemelt figyelmet kap a növényi olajok között.
Melyek lehetnek még a lenmagolaj jótékony hatásai?
Az alábbiakban felsorolásszerűen átadni neked, hogy melyek lehetnek a lenmagolaj jótékony hatásai:
- emésztési problémák megelőzése, kezelése kíméletes módon
- koleszterinproblémák esetén jótékony lehet
- vérnyomás problémák esetén jótékony lehet
- ízületi panaszok esetén jótékony lehet
- májproblémák esetén jótékony lehet
- erős antioxidáns hatása lehet
- vitaminokban gazdag (E-, C-, B-vitamin)
- cukorbetegség megelőzésében segíthet
- immunerősítő hatása lehet
- gyulladásos megbetegedések esetén lehet jótékony
Fontos, hogy bármilyen egészségügyi panaszod van, orvosi vagy gyógyszeres kezelés alatt állsz, akkor mindenképpen egyeztess a kezelőorvosoddal vagy a háziorvosoddal a fogyasztásról.
A lenmagolajat kétféleképpen illesztheted be a mindennapjaidba:
- Fogyaszthatod kúraszerűen.
- Hozzáadhatod az életeidhez.
Kúraszerű fogyasztás azt jelenti, hogy minden nap, reggel éhgyomorra elfogyasztod a napi ajánlott fogyasztási mennyiséget. A lenmagolaj elfogyasztása után vársz kb. 20 percet és utána reggelizel. A kávéval vagy a teával is várd ki ezt az időt a jobb felszívódás érdekében.
Az ajánlott fogyasztási mennyiség felnőtteknek 1 evőkanál, gyerekeknek 1 teáskanál naponta. Ezt a mennyiséget ne lépd túl.
Ételeidhez is könnyedén hozzáadhatod a napi ajánlott fogyasztási mennyiséget. Válassz egy egyszerű salátát és káros anyagokkal teli bolti öntetek helyett locsold meg egy kis lenmagolajjal. Vagy készíts egy finom túrós, tejfölös, lenmagolajos szendvicskrémet. Hozzáadhatod joghurthoz vagy bármilyen más szendvicskrémhez is. A lényeg, hogy semmiképpen ne melegítsd a lenmagolajat, hiszen a hidegen sajtolt lenmagolajnak éppen az a legnagyobb értéke, hogy a készítés során nem alkalmazunk magas hőmérsékletet, így megőrizzük a lenmag értékes összetevőit.
A bejegyzés elején írtam neked arról, hogy miért fontos számomra, hogy tudd, hogy hidegen sajtolt olajról van szó akkor, amikor az oldalon olvasol.
Nos, a növényi olajokat többféleképpen is készíthetik, ezeknek a készítési módoknak nagyon fontos szerepe van akkor, ha például a lenmagolajat jótékony hatásai miatt szeretnéd fogyasztani.
A lenmagolaj és úgy általában a növényi olajok készülhetnek az alábbi módokon:
- Hidegen sajtolás: ezt alkalmazzuk mi is a GastrOlajainknál, mert véleményünk szerint így készíthető a legértékesebb növényi olaj. A hidegen sajtolás azt jelenti, hogy a magokat megtisztítjuk, beletesszük egy csigás présbe és kisajtoljuk belőlük az olajat. A sajtolás során kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a magok, illetve az olaj hőmérséklete ne emelkedjen 40°C fölé, hogy megőrizhessük az értékes összetevőket számodra.
- Melegen sajtolás/olajütés: ez abban különbözik a hidegen sajtolástól, hogy itt a magokat sajtolás előtt ledarálják, só és víz hozzáadásával egy masszává gyúrják, majd az így kapott masszát először magas hőmérsékleten lepirítják és csak utána sajtolják ki belőle az olajat. Ezt nevezik olajütésnek is, melynek nagy hagyománya van Magyarországon is, például az Őrségben. Az így kapott olajok a pirításnak köszönhetően kapnak egy pirított mellékízt. Ne értsd félre, nem azt mondom, hogy ezek az olajok rosszak, csak a magas hőmérséklet miatt nem javaslom őket akkor, ha az egészségmegőrzés és a kúraszerű fogyasztás a cél.
- Alapanyag hevítése: néhány gyártónál észrevettem, hogy ugyan nem darálnak és sóznak/vizeznek, mint az előző esetben, magas hőmérsékletet viszont alkalmaznak. Ennek feltehetőleg az a célja, hogy több olajat tudjanak kisajtolni egy adott mennyiségű magból. Véleményen szerint az olajos magvak értékes összetevői a hő hatására itt is sérülhetnek.
- Finomítás: erről talán már sokat hallottál, hiszen ezek azok a növényi olajok, melyeket a boltokban étolajként megtalálhatsz és melyeknek a fogyasztását érdemes minimalizálnod a készítésük során felhasznált vegyszerek miatt.
Összességében azt javaslom neked, hogy ha tényleg a jótékony hatásai miatt szeretnéd fogyasztani a lenmagolajat vagy úgy általában az olajokat, akkor kizárólag hidegen sajtolt változatot válassz! Ezek az olajok őrzik meg ugyanis a legnagyobb arányban az olajos magvak értékes vitamin és ásványi anyagait.
Kattints a képre és kóstold meg saját sajtoló üzemünkben készült GastrOlaj hidegen sajtolt lenmagolajunkat és vigyázz magadra természetes módon!
VAgy kattints ide: https://aruhaz.gastrolaj.hu/termek/hidegen-sajtolt-lenmag-olaj/