Mákolaj olcsón

Ezzel a kérdéssel/kéréssel fordult hozzám tegnap egy hölgy:

„Ajánljon nekem mákolajat olcsón!”

Mondtam neki, hogy ez így egy nehéz feladat és el is mondom, hogy miért. A beszélgetésünk után elfogadta az érveimet és már másképp nézett a mákolaj vásárlásra.

Most veled is megosztom a válaszomat, hogy neked is segíthessek! Érdemes végigolvasni!

Tegnap Mária felhívott (engedélyével írom a nevét), hogy mákolajat keres, de olyan sokfélét lehet találni az interneten, hogy nem tud dönteni. Többféle elnevezés, többféle csomagolás, de ami a legmegdöbbentőbb, sokféle ár.

Mitől függ a mákolaj ára?
Miért olyan drága néhol és miért lehet annyira olcsó máshol?
Mik ezek az elnevezések a palackon?
Biztos nem veszek avas olajat?

Csak úgy záporoztak a kérdések felém, nem lepődsz meg gondolom, hogy azt mondom, hogy egy jó fél órát elbeszélgettünk a témáról. De én nagyon élveztem, hiszen mindig nagy örömmel tölt el, amikor valaki ennyire tudatos és tényleg utána szeretne járni, hogy mit vásárol.

Kezdjük az elején!

Mitől függhet a mákolaj ára?

A mákolaj ára véleményem szerint nagyban függ a mákolaj készítés módjától. Jogos a kérdés, ha felmerül benned, hogy tényleg többféleképpen lehet készíteni? Igen!

Nem is gondolnád, hogy hányféle olajjal találkoztam már. A legértékesebb mákolaj szerintem a hidegen sajtolt mákolaj. Azért gondolom így, mert ennek az olajnak a készítése során nincs szükség magas hőmérsékletre, az olaj hőmérséklete soha  nem emelkedik 40°C fok fölé. Ennek azért van jelentősége, mert nem sérülnek az értékes összetevők, hiszen nem éri őket magas hő.

Tudni kell azonban, hogy a hidegen sajtolás technológiájával egy adott mennyiségű magból jóval kevesebb olajat lehet kinyerni. Pont amiatt, hogy nem melegítjük. Emiatt azonban a valódi, 100%-os hidegen sajtolt olajak drágábbak, hiszen nem tudunk olyan nagy kihozatallal dolgozni.

Ezzel szemben vannak gyártók, akik felhevítik a mákszemeket a sajtolás előtt és úgy teszik bele hidegen sajtolásra alkalmas gépekbe – és ráírják a palackra, hogy hidegen sajtolt olaj. A technológia valóban a hidegen sajtolásra hasonlít, de az előzetes hevítés nem tesz jót az értékes összetevők, csak a kihozatalnak. Vagyis a felmelegített magokból jóval több olajat tudnak kisajtolni, ezáltal a kihozatal/kinyerés több, vagyis olcsóbban tudják eladni az olajat. Igaz, hogy így károsodhatnak az összetevők.

Mindig légy alapos és erre nagyon figyelj oda, mert lehet, hogy egy olcsóbb olajat vásárolsz és nem is tudod élvezni az értékes összetevőket, mert károsodtak a hő hatására!

Miért olyan olcsó néhol a mákolaj?

Bizony én is látom, hogy néhány oldalon olyan alacsony áron kínálják a mákolajat, hogy nem is tudom elképzelni, hogy éri meg nekik. Vagyis, ha őszinte akarok lenni, akkor sajnos el tudom képzelni – a higítás, a hevítés és az egyéb beavatkozások révén simán le lehet szorítani az egyes olajak árát.

A vélemenyemet továbbra is csak ismételni tudom, a valódi 100%-os hidegen sajtolt mákolajnak nincs szüksége magas hőmérsékletre és semmilyen adalékanyagra sem! Igaz, hogy így drágább, de a minősége kifogástalan.

Mákolaj – salátaolaj, étkezési olaj, hagyományosan készült olaj stb.

Mária arra is kitért, hogy miért van ez a sok elnevezés, miért nem lehet egyszerűen csak hidegen sajtolt mákolajnak hívni egy terméket.

Nos azért, mert ezek az elnevezések mind valami olyan eljárást takarnak, melyek nem egyeznek meg 100%-ban a hidegen sajtolással. Más oka véleményem szerint nem lehet.

Ha pedig a technológia eltér a hidegen sajtolástól, akkor valami más módon beavatkozás történik az olajba, ami szerintem a minőség romlását is eredményezheti. Ha valaki kúraszerűen, élettani hatásai miatt szeretné a mákolajat fogyasztani, akkor nem javaslom ezeknek az olajoknak a rendszeres, napi szintű fogyasztását.

Azért vannak fenntartásaim ezekkel az olajokkal kapcsolatban,

Kattints ide mákolajunkért!

mert mi magunk is készítünk hidegen sajtolt mákolajat és mikor összehasonlítom ízre a miénket, illetve néhány fenti megnevezéssel ellátott palackban található olajat, akkor egyből érzem a különbséget. Sőt, sokszor meg sem kell kóstolnom, már az illatáról érezni, hogy közel sem olyan intenzív, mint a miénk.

Ha nem győztelek meg, akkor tégy egy próbát és kóstold meg a mi olajunkat és más mákolajat is! A képre kattintva megtalálod webáruházunkban. Érteni fogod miről beszélek! 🙂

Honnan tudom, hogy nem veszek avas olajat?

Ez az egyik legjobb kérdés volt azok közül, amiket Mária feltett nekem. A legjobb és egyben a legnehezebben megválaszolható kérdés is.

Azt válaszoltam Máriának, hogy sajnos sehonnan nem tudhatja, addig amíg meg nem kóstolta. Sajnos azonban a boltokba vagy a webáruházakban egyáltalán nem lehet megkóstolni az olajakat. Úgy, ahogy azt sem lehet tudni, hogy mióta áll a palackban, illetve mióta áll a bolt polcain.

Éppen emiatt mi ragaszkodunk ahhoz, hogy GastrOlaj hidegen sajtolt olajainkat közvetlenül csak tőlünk, a termelőtől lehessen megvásárolni, hiszen így mi vagyunk a garancia arra, hogy amit tőlünk vásárolnak az mindig friss olaj.

Mi azt az elvet követjük, hogy nem sajtolunk egyszerre hatalmas mennyiségeket, hanem inkább többször keveset – a megrendelések függvényében. Ezzel biztosítani tudjuk azt, hogy aki nálunk vásárol az biztosan nem hónapok óta a palackban álló mákolajat vásárol.

Sokan kérdezik, hogy miért nincsenek viszonteladóink. Úgy gondoljuk, hogy nem kockáztatunk, hiszen nem tudjuk azt, hogy egy-egy viszonteladónál mennyi ideig állna azz olaj és nem tudjuk felügyelni a minőségét. Ezért szeretnénk megtartani a jövőben is azt, hogy csak tőlünk lehessen olajat vásárolni. Így személyünk a garancia a jó minőségre! 🙂

Nagyvonalakban ezekről beszélgettünk Máriával. Mindent nem tudok leírni, mert azt hiszem már így is nagyon hosszúra sikeredett a bejegyzés. Ha végigolvastad gratulálok! Bár úgy gondolom, hogy ha volt kitartásod, akkor sok hasznos információval gazdagabb is lettél.

Ha szeretnéd megkóstolni mákolajunkat vagy bármelyik másik olajunkat, akkor nézz körül webáruházunkban:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .