Mákolajnak lehet avas íze?

Nagyon szeretem azokat a kérdéseket, melyek közvetlenül hozzám érkeznek és egy konkrét dologra kérdeznek rá.

Egyrészt azért, mert ebből érzem, hogy a kérdezőnek, aki konkrétan megfogalmazza a gondolatait, valóban fontos a dolog, másrészt azért, mert én is sokat tanulok belőle. Azért is biztatlak arra, hogy ha kérdésed van, akkor tedd fel nyugodtan, mert szívesen segítek és közösen biztosan megtaláljuk a megoldást.

A legutóbbi kérdés, amit kaptam a bejegyzés címében is olvasható, de lássuk még egyszer:

A mákolajnak lehet avas íze?

Nos, lássuk…

Te mit gondolsz elsőre? Normális lehet, ha egy olajnak avas íze van?

Úgy gondolom, hogy vásárláskor semmiképpen nem normális és elfogadható!

A hidegen sajtolt mákolaj az egyik legkarakteresebb illatú és ízű olaj, kifejezetten a mák íze van. Olyannyira, hogy mikor mi sajtolunk hidegen sajtolt mákolajat a a sajtoló üzemünkben, akkor az egész üzemben olyan mákillat van, hogy a gyerekek meg szokták kérdezni, hogy milyen mákos étel készült ebédre 😀

Szóval, ha felmerült benned, hogy talán nem normális, hogy a frissen megvásárolt mákolajadnak egy picit is avas íze van, akkor jól döntöttél, mikor nem fogyasztottad el.

mitől lehet avas az olaj

Mitől lehet avas íze az olajnak?

Nézzük végig, hogy mi okozhatja ezt a problémát!

1. Nem megfelelő körülmények között tárolták az olajat!

A hidegen sajtolt olajok között több olyan típusú olaj is található, melyet rendkívül érzékenyek az avasodásra. Nagyon fontos, hogy ezeket az olajokat ne tedd ki tűző napsütésnek (ne tedd például az ablakba a konyhába), illetve ne tárold közvetlenül a főzőlap mellett sem a konyhában (ha mást főzöl akkor is károsíthatja a magas hőmérséklet).

A hidegen sajtolt mákolaj tapasztalataim szerint ebbe a kategóriába sorolható. Nem szereti a nagyon meleget, nem lehet tűző napon tárolni, mert romlik a minősége. A kánikula idején éppen ezért javaslom, hogy tárold hűtőszekrényben az olajadat, megőrizve így  sokáig a minőségét.

Mi, a saját sajtoló üzemünkben azt az elvet követjük, hogy nem sajtolunk egyszerre nagyobb mennyiségeket, így biztosan nem áll hónapokig az olaj, mielőtt megvásárolod. Nálunk egyszerre kisebb mennyiségek kerülnek kisajtolásra, azok is sötét, hűvös helységben kapnak helyet és a megrendeléskor kért kiszereléseket palackozzuk csak ki. Így biztosítjuk számodra, hogy mindig kifogástalan minőségű GastrOlaj hidegen sajtolt mákolajat fogsz kapni.

Sokszor kérdezik tőlünk azt is, hogy miért nincsenek az ország különböző pontjain lerakataink, miért nem árulunk különböző boltokban is, miért csak a webáruházon keresztül lehet vásárolni?

Ilyenkor mindig elmondom, hogy ennek elsődleges oka az, hogy nem szeretnénk, ha olajaink hetekig a polcokon állnának – sokszor 40 fokos melegben. Így, hogy közvetlenül akkor palackozzuk ki az olajokat, amikor a vásárlók kérik, biztosítani tudjuk, hogy mindig friss és kiváló minőségű olajat kapnak. Lehet, hogy így kevesebbet értékesítünk, de nekünk fontosabb az, hogy aki tőlünk vásárol, az maximálisan elégedett legyen az olaj minőségével.

2. Nem megfelelő palackban tárolták az olajat!

A hidegen sajtolt olajokat a legjobb, ha sötét színű üvegben tárolják. Mi is ezért választottuk a meglévő palackjainkat, hiszen így óvni tudjuk a minőségét a korábban említett fényhatásoktól.

Úgyhogy, ha egy világos, átlátszó palackban tartod kezedben a mákolajat, akkor könnyen lehet, hogy azért érzel avas ízt, mert a világos palacknak köszönhetően romlott a minősége, hiszen nem volt védve a fénytől.

Ha a boltok polcai előtt állva azon gondolkodsz, hogy melyik palackot vedd le, akkor semmiképpen se a világos, átlátszó színűt válaszd. Tudom, hogy csábító, hiszen az olajok gyönyörűek, de hidd el, hogy ha több hete/hónapja áll ott a polcon, akkor sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy a minősége alacsonyabb, mint a sötét palackos társaié.

3. Nem frissen sajtolt olajat kaptál!

Az is előfordulhat, hogy azért érzel rögtön az első kóstolásnál avas ízt, mert az olaj, amit megvásároltál nem friss. Erről már korábban írtam, de azt gondolom, hogy nagyon fontos dolog és ezért ismételjük át még egyszer.

Óvatosnak kell lenned a boltok polcain található olajokkal kapcsolatban, mert a mákolaj például nagyon érzékeny olaj, könnyen avasodik, ha nem megfelelően van tárolva. Ha az általad választott olaj már az első kóstolásnál avas, akkor szinte egészen biztosan nem friss olajat vásároltál. 

Tudom, hogy megnézted a címkét, megnézted, hogy meddig jó az adott olaj, de sajnos azt nagyon ritkán írják rá, hogy mikor került a palackba és mennyit állt ott a polcon (akár a 40 fokban), mielőtt te megvásároltad.

Mindenesetre én azt javaslom, hogy ha avas ízt érzel a mákolaj vagy bármelyik másik hidegen sajtolt olaj kóstolásakor, akkor azt már ne fogyaszd el, illetve ne használd fel.

Mit tehetsz, hogy elkerüld a rossz minőségű olaj vásárlását és az ezzel járó kellemetlenséget? Miről ismered fel a rossz minőségű olajat és hogyan indulj el vásárolni?könyv hidegen sajtolt olajok

Erről és hasonlóan hasznos és fontos témákról írtam az Olajozott egészség című könyvemben!

Nézd meg, hogy miről szól, hogyan segíthet neked és ha tetszik, akkor meg is vásárolhatod.

Kattints a képre! =>

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .