Egy finomságot hoztam ma. Olyan sokszor beszélek arról, hogy kóstolgassátok, próbálgassátok a konyhában is a hidegen sajtolt növényi olajokat, hogy arra gondoltam ezentúl ötleteket is adok majd hozzá. Sok olyan van, amit már én is kipróbáltam, de ami nem a sajátom ott természetesen a forrást is megtaláljátok majd.
Szóval figyeljetek!
Az első recept a Mandulás rétesfalatok
8 nagyobb darabhoz:
kb. 1 dl dió olaj
10 dkg őrölt mandula
10 dkg barnacukor
1 nagy citrom reszelt héja
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál őrölt kardamom
1 teáskanál vanília kivonat
2-3 evőkanál hideg víz
A szóráshoz:
vaníliával kevert porcukor
Elkészítés:
A töltelékhez a mandulát a cukorral, a citromhéjjal és a fűszerekkel összekeverjük, hozzáadjuk a vanília kivonatot, majd annyi hideg vizet keverünk hozzá, hogy sűrű, krémes masszát kapjunk.
A réteslapokat egy konyharuhára fektetjük, majd 2 részre osztjuk. 4 réteslapot helyezünk egymásra úgy, hogy mindegyiket megkenjük dióolajjal. Az így előkészített, egymásra fektetett 4 lapot kb. 6 cm széles, a réteslap hosszúságával megegyező csíkokra vágjuk, a széleken kb. 1 cm-es keretet megkenünk vékonyan olajjal, hogy a hajtogatás mentén jól összezáródjon a kis csomag.
Minden vízszintesen elterülő csík bal alsó sarkába kb. 1 púpozott teáskanálnyi mandulás tölteléket teszünk, majd háromszöggé hajtogatjuk úgy, hogy a töltelékkel borított bal sarkot egy képzeletbeli négyzet alsó felének tekintjük. Ezt a háromszöget hajtjuk fel, mintegy lezárva a tölteléket, majd ismét lefelé, egészen addig, amíg tart a rétescsík. A félretett 4 lappal ugyanígy járunk el.
A kész réteseket sütőpapírral borított sütőlemezre helyezzük, 190 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt világos pirosra sütjük. Még forrón vaníliával kevert porcukorral meghintjük.
Jó étvágyat hozzá 🙂
A forrás: https://www.mindmegette.hu/mandulas-retesfalatok.recept