Meddig szabad elfogyasztani a tökmagolajat?

Gyakori kérdés hozzánk, termelőkhöz, hogy egy-egy adott olajat meddig szabad fogyasztani/felhasználni.

Nos erre nem lehet egyértelmű választ adni, hiszen szinte mindegyik olaj más és más! A hidegen sajtolt tökmagolajjal viszonylag könnyű dolgod van, hiszen nagyon hosszan eltartható olaj, nem avasodik meg könnyen. Nem is igényel  igazán sok odafigyelést vagy különleges tárolási módot.

Összefoglalom neked, hogy mire kell odafigyelned és hogyan kell tárolnod az olajokat és meddig tárolhatod el a hidegen sajtolt tökmagolajat!

Kezdjük egy pár szóval az elején! Fontos tudnod, hogy egészséged szempontjából a legjobb választás, ha valódi hidegen sajtolt olajat vásárolsz. Ez azt jelenti, hogy a készítés során nem alkalmazunk magas hőmérsékletet és nem adunk semmilyen adalékanyagot az olajhoz (igen, jól gondolod, hogy vannak más készítési módok is, erről ide kattintva olvashatsz bővebben).

Ahogy korábban is mondtam, a hidegen sajtolt tökmagolaj nem tartozik az érzékeny olajak közé. Alap esetben nem igényel különleges tárolási körülményeket, amikre azonban mindenképpen figyelned kell, azok a következők:

 1. Sötét palackban lévő olajat válassz!
  Ez nagyon fontos, hiszen bár az előbb azt mondtam, hogy a hidegen sajtolt tökmagolaj nem igazán érzékeny olaj, azért mégis megéri odafigyelni arra, hogy milyen palackban tárolod.
  Én elsősorban a sötét palackokat javaslom, hiszen így védeni tudod az olajat a napfény károsító hatásától és tovább megőrzi majd a minőségét.
 2. Közvetlenül a termelőtől vásárolj!
  Erről már nagyon sokat írtam itt az oldalon, mert rendkívül fontosnak tartom, hogy honnan vásárolod az olajat. Sajnos tapasztalatból és a vásárlóink visszajelzéseiből tudom, hogy nem érdemes a nagy multik legolcsóbb olajai közül választani. Nem elsősorban azért, mert úgy gondolom, hogy egy olcsó olaj egyáltalán nem lehet jó, inkább arra hívnám fel a figyelmedet, hogy vannak, akik hígítják az olajakat (itt olvashatsz róla részletesebben).Ha van rá módod, akkor mindig közvetlenül a termelőtől vásárolj.
 3. Tárold megfelelő hőmérsékleten!
  A legtöbb olaj igényli a hűtőszekrényben történő tárolást, hiszen érzékenyek, gyorsan avasodnak. A hidegen sajtolt tökmagolaj ezzel ellentétben nagyon jól érzi magát a kamrában vagy sötét szekrényben. Lényeg, hogy ne tárold közvetlenül a fűtőtest vagy főzőlap környékén.A kánikula azonban más helyzet! Amikor a hőmérséklet tartósan 30 fok fölött, akkor azért a lakás hőmérséklete is megemelkedik és ilyenkor tanácsos a hidegen sajtolt tökmagolajat is betenni a hűtőszekrénybe. Egy dologra azonban figyelned kell! Amennyiben valódi hidegen sajtolt tökmagolajat vásároltál, akkor előfordulhat, hogy a hideg hatására az olaj egy kicsit besűrűsödik. Ez nem jelent minőségi romlást, ha előveszed a hűtőből és szobahőmérsékletre kerül, akkor újra folyóssá válik.
  Mi nem alkalmazunk semmilyen mechanikai szűrést, csupán természetes ülepítést. Ez azt jelenti, hogy sajtolás után egy ülepítő tartályba kerül az olaj és megvárjuk, amíg szépen letisztul. Csak ezután palackozzuk. De mivel ez szűretlen olaj, ezért a hideg hatásár előfordulhat, hogy a lebegő részecskék besűrűsödnek.
  Szóval, ha ilyet tapasztalsz, akkor erre gondolj először.

Olajozott egészség

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .