Amikor egészséges életről beszélünk, akkor azt is kijelenthetjük, hogy ennek egyik fő pillére az egészséges táplálkozás.
Sok helyen olvastam már arról, hogy mit jelent egészségesen táplálkozni. Nem felsorolni szeretném ezeket a jellemzőket, hanem inkább kiragadnék egy nagyon fontos területet.
Ez pedig a telített és a telítetlen zsírsavak aránya az étkezésünkben. Aki régebb óta követi az oldalamat, az már biztosan olvasott arról, hogy szervezetünk egészsége szempontjából a telítetlen zsírsavak fogyasztása a javasolt. Pontosan ezért is kerülnek előtérbe a növényi olajok, pontosabban a hidegen sajtolt növényi olajok, mert ezek nagyon gazdagok telítetlen zsírsavakban (persze ezt szakmai szemmel tovább is bonthatnánk, hiszen meg kell különböztetni az egyszeresen, illetve a többszörösen telítetlen zsírsavakat is – de ez talán egy másik bejegyzés témája lehet).
De mi a baj a telített zsírsavakkal? Miért kell kerülni őket?
A telített zsírok nem tartalmaznak kettős kémiai kötéseket, egyenes láncai szorosan illeszkednek egymás mellé, ezért van az, hogy zsír formájában nagy mennyiségű energiát raktároznak.
Táplálkozástudományi szakemberek szerint a telített zsírokban gazdag étkezés:
– jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy a vér koleszterinszintje megemelkedjen,
– ennek következménye lehet szív- és érrendszeri betegségek kialakulása és
– anyagcsere probléma
– megnő a vérben lévő káros koleszterinszint (LDL) mennyisége
– veszélyes következmény lehet a trombózis, mert hajlamosít vérrögképződésre is
– egy dán kutatás szerint a túlzott telített zsírsav fogyasztás a spermiumok számát is csökkenti
Milyen ételeket érdemes kerülni? Melyek tartalmaznak sok telített zsírsavat?
Leginkább az állati eredetű zsiradékok tartoznak ide, valamint a növényi eredetű zsiradékok közül a pálmazsír és kókuszzsír.
Ezeken felül előfordul még húskészítményekben és kemény sajtokban is.
Jellemzőjük, hogy szobahőmérsékleten is szilárd halmazállapotúak.
A káros hatások elkerülhetőek lennének abban az esetben, ha a táplálkozás során megmaradna a megfelelő arány a telített és a telítetlen zsírsavak fogyasztásából. A táplálkozástudományi szakemberek szerint az optimális arány 1:3 (telített és telítetlen zsírsavak)
Szakemberek szerint ez az arány a mai életvitelünk mellett nagyon eltolódott, mégpedig 20:1 arány jellemző.
Előfordul, hogy olvashatunk arról is, hogy a növényi olajok sem egészségesek. Ebben az esetben arra kell gondolni, hogy például a margarinok esetében hidrogenizálják az értékes olajakat, aminek az a következménye, hogy megváltozik a szerkezete. Ezeket hívjuk transzzsíroknak, melyek fogyasztását lehetőleg mindenki kerülje.
Fogyasszunk helyettük értékes, hidegen sajtolt növényi olajakat, melyek telítetlen zsírsavakban gazdagok. Ennek hatására segítenek megtisztítani az érfalakat és csökkentik a koleszterinszintet. Az általunk készített hidegen sajtolt GastrOlajok laboratórium által bizonyítottan sok telítetlen zsírsavat tartalmaznak. Olajainkat itt találod => Ide kattints kérlek!
Őrizzük meg egészségünket hidegen sajtolt növényi olajok fogyasztásával!
Forrás: www.pinterest.com |
“Miért kell kerülni a telített zsírokat?” bejegyzéshez egy hozzászólás