Milyen a jó olaj?

Sokan teszik fel nekem ezt a kérdést! Sokan fordulnak hozzám azzal is, hogy nem elsősorban az ár alapján szeretnének dönteni, mert inkább fizetnek egy kicsit magasabb árat az olajért, csak biztosak lehessenek abban, hogy amit vásárolnak az valóban jó minőségű!

Összegyűjtöttem néhány dolgot, amire figyelned kell, ha olajat szeretnél vásárolni!

Először is azt érdemes megvizsgálnod, hogy Te hol szoktál hidegen sajtolt növényi olajat vásárolni?

Ha a válaszod az, hogy közvetlenül a termelőtől, akkor semmi gond, Téged nem fenyeget a veszély (legalábbis reméljük), hogy hígított, nem 100%-ban természetes hidegen sajtolt olajat kapsz.

Biztosan nem lepődsz meg most a szavaimon, hiszen az élet oly sok területén tapasztalunk félrevezetést, simlis dolgokat. Nincs ez másképp az élelmiszerek között sem. Sajnos a hidegen sajtolt olajok világát sem kerüli el. Bizony vannak olyan helyek, ahol a többi olajnál lényegesen olcsóbban kínálják a termékeket, a minőség azonban megkérdőjelezhető.

Csak hogy egy példát említsek Neked! Jött már hozzánk úgy vásárló, hogy azért hagyta ott az előző helyet, ahonnan beszerezte a tökmagolajat, mert a sajtolóban szemmel láthatóan megnövekedtek az étolajos palackok.

Tudod, hogy mire kell odafigyelned? Tudod, hogy mitől ismered fel például az eredeti tökmagolajat?

Elárulok Neked néhány dolgot!

  • Első és legfontosabb az, hogy tájékozódj a termelőről.Ha internetről vásárolsz, akkor nézz utána, hogy az adott termelő milyen felületen kínálja termékét! Nézd meg, hogy mennyire van személyesen is jelen a honlapon, mennyire biztosított a nyomonkövethetőség egy-egy felmerülő kérdés vagy probléma esetén! Nézd meg, hogy vannak-e visszajelzések korábbi vásárlóktól vagy van-e közvetlen elérhetőség a termelőhöz (például telefonszám, lakcím)!

 

  • Ha a termelőtől közvetlenül, személyesen szeretnél vásárolni, akkor mindig kérj kóstolót az olajból.
   A tökmagolaj illata és zamata például nagyon markáns. Ha nem érzed a jellegzetes, markáns tökmag illatot és az olaj inkább szagtalannak tűnik, akkor nagy valószínűséggel hígították és így elveszti a jellegzetességét.

 

  • Ha már sikerült kóstolót kérned, akkor az illaton kívül vizsgáld meg az olaj színét is. Ha nagyobb mennyiségben, egy átlátszó palackban nézed, akkor barnás, pirosas-barnás színben tündököl, míg ha egy kevesebb mennyiséget kanálba töltesz, akkor már egy markáns zöld színt kell viszont látnod.
   Az igazi tökmagolaj zöldre színezi az ujjadat is ha belemártod, míg a hígított változattól csupán olajos lesz a kezed.

 

  • Ha nem sikerül megkóstolnod, akkor is vizsgáld meg a palackot. Fontos ugyanis a tökmagolaj sűrűsége. Az igazi tökmagolaj sűrűbb, ezért nehezebben is folyik. Így ha palackban, vagy akár kanálban vizsgálod, akkor is látni fogod, hogy ha egy hígított olaj kerül a kezedbe.

 

Azt hiszem, hogy ez a néhány szempont már segíteni fog neked abban, hogy biztosan jó minőségű olajat vásárolj! Ha mégsem és további segítségre lenne szükséged, akkor töltsd le ajándék kiadványunkat és tudj meg többet a hidegen sajtolt olajokról!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .