Sok témában, sok megközelítésben írtam már a hidegen sajtolt növényi olajokról. Több kedves olvasóm is jelezte, hogy örülne egy-egy konkrét, felsorolásszerű bejegyzésnek is, ami az adott növényi olaj élettani hatásait gyűjti össze.
Kezdje a sort a mogyoróolaj!
A mogyoróolaj (melyet nem ugyanaz, mint a földimogyoróolaj) a török mogyoró terméséből készül, íze meglehetősen intenzív.
Élettani hatásai, avagy miért érdemes mogyoróolajat fogyasztani (irodalmi adatok alapján):
- E-vitamint tartalmaz, mely elsősorban a bőrápolás területén jótékony; kiváló bőrtápláló és hidratáló
- minden bőrtípusra alkalmazható
- ekcémás bőr esetén is eredményesen használható
- a hajszálereket is erősíti kedvező összetétele miatt (magas telítetlen zsírsavtartalma miatt, 78,2%)
- csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást (magas telítetlen zsírsavtartalma miatt, 78,2%)
- E-vitamint tartalmaz melyeknek köszönhetően antioxidáns hatású
- csökkenti az érelmeszesedés kockázatát (magas telítetlen zsírsavtartalma miatt, 78,2%)
- hatékony módszer lehet székrekedés esetén
A mogyoróolajból napi 1 evőkanállal érdemes fogyasztani (gyermekek esetén napi 1 kiskanállal). Aki szereti az ízét, fogyaszthatja kanalanként is, de aki erre nem szívesen vállalkozik kóstolja meg egy finom saláta vagy szósz ízesítőjeként.