Nem is egészségesek a növényi olajok…

Nem egészségesek a növényi olajok?!

Te is hallottál már ilyen kijelentést igaz?

Én már sokszor! Sajnos…

Mindig elszomorodom akkor, amikor a megfelelő információ hiánya ilyen tévhiteket szül.

Vagyis nem pontosan a hiánya, hanem az, amikor néhány gondolatot általánosít valaki.

Mindig elszomorodom azon, amikor ilyet látok.

Amikor néhány téves információ miatt félrevezetnek oly sokakat…

Amikor hall valaki valamit és azt tovább adja anélkül, hogy utánajárna, hogy valójában mi is az igazság…

Amikor az ilyen dolgok miatt sokan eleve elutasítanak egy dolgot, ami egyébként szuper és segíthetne nekik…

Na de félreteszem most ezeket a gondolatok és inkább arra koncentrálok, amiért ezt a bejegyzést elkezdtem megírni.

„A növényi olajok nem is egészségesek, sőt…”

Ezt a címet adtam a bejegyzésnek, mert erről olvastam nemrég és mélységesen felháborodtam magamban ezen az általánosításon.

Hogy miért?

Lássuk akkor részletesen mire is gondolok!

Úgy, mint a legtöbb dologban, a növényi olajok kapcsán sem állja meg a helyét az, ha általánosítunk, ha egy kalap alá veszünk minden növényi olajat.

Ahhoz, hogy értsd, hogy mire is gondolok pontosan, ismerned kell, hogy milyen módon is készülhetnek a növényi olajok és milyen fajtákat különböztetünk meg.

A Magyar Élelmiszerkönyv szerint növényi olajok esetében az előállítási technológia alapján megkülönböztetünk:

  1. Szűz étolajat: az alapanyagokból tisztítás és bizonyos magvak esetében hajalás és aprítás után mechanikus úton, préseléssel állítják elő az olajat. Az olajkinyerés elősegítése érdekében a hőkezelés megengedett (tehát itt van hőkezelés!).
  2. Hidegen sajtolt étolaj: az alapanyagokból tisztítás és bizonyos magvak esetén hajalás és aprítás után, mechanikus úton sajtolással, hőkezelés nélkül előállított olaj (ez a kulcsfontosságú dolog, hiszen így nem sérülnek az olajos magvak értékes összetevői).
  3. Finomított étolaj: az alapanyagokból tisztítással, sajtolással és /vgy extrahálással és finomítással előállított olaj.

Látod már a különbséget az egyes növényi olajok között?

Igen, valóban a növényi olajok közé tartozik az az olaj is, amit a boltokban napraforgóolajként árulnak és ami szinte minden háztartásban megtalálható. Az emberek nagy része ezt használja sütéshez és főzéshez.

Mi a baj a boltokban kapható, főzéshez ajánlott napraforgóolajjal?

Az alábbi ábra tökéletesen szemlélteti (a forrást a kép alatt megtaláljátok):étolajfinomitásKép forrása itt.

Látod ezt a folyamatot?

A gyártók mindent, szó szerint mindent elkövetnek annak érdekében, hogy olyan terméket állítsanak elő, mely sokáig eláll, színtelen, szagtalan és mindezt azzal a céllal teszik, hogy nagyobb a kihozatalra tegyenek szert (azaz az ő számukra a nyereséges legyen a dolog).

Savazzák, lúgozzák és még rengeteg dolgot művelnek vele. A végeredmény minden lesz, csak nem egészséges növényi olaj.

Hát ezekre, az ilyen eljárással készült olajokra mondjuk azt, hogy kerüld el őket, mert nem egészségesek.

A valódi hidegen sajtolt olaj nem így készül. Nálunk az alábbi lépésekkel találkozhatsz:

    – magok tisztítása
    – magok szárítása
    – magok a sajtoló gépbe való helyezése
    – 100%-os szűz, nyers olaj összegyűjtése
    – a kinyert olaj ülepítés (nem használunk semmilyen szűrést, csupán ülepítjük az olajat)
    – palackozás

Ennyi a titka az igazán értékes hidegen sajtolt olajnak!

Egyetértesz? 🙂

sajtolo

Termékeinkkel megismerkedhetsz webáruházunkban, ahol sok-sok információt találsz arról, hogy miért ajánlott a hidegen sajtolt olajak rendszeres fogyasztása.

Webáruházunkat a képre kattintva éred el:

webáruház

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .