Olajtök, tökmag és tökmagolaj

Arra gondoltam, hogy röviden bemutatnám Nektek azt, hogy miből és hogyan készül az én nagy kedvencem, az első termékünk a hidegen sajtolt tökmagolaj.

Aki kóstolta már, annak biztosan nem kell elmondanom, hogy micsoda íze van az igazi, 100%-osan természetes, hidegen sajtolt tökmagolajnak. Aki még nem kóstolta, annak pedig jó szívvel ajánlom, hogy próbálja ki! => GastrOlaj tökmagolaj

tökmagolaj

De térjünk vissza a kezdetekhez. A tökféléket már nagyon régen elkezdték felfedezni az emberek. Európába Kolumbusz Kristóf révén került, hamar népszerűvé vált és elterjedt a fogyasztása.

Tudni kell azonban, hogy a tökmagolaj nem ebből a tökfajtából készül, hanem egy, úgynevezett héj nélküli fajtából. Többféle variáció látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy hogyan is jött létre ez a faj. Egyik szerint egy véletlen mutáció okozta, hogy a mag külső rétege nem fásodott meg, másik szerint pedig egy recesszív gén okozta a változást.

1088430_53245559.jpg
Héj nélküli tökmag

Európában nincs olyan nagy múltra visszatekintő hagyománya az olajtök termesztésnek. Körülbelül 100 évvel ezelőttre tehető a termesztés kezdete, míg Magyarországon a 30-as években kezdtek el foglalkozni vele, elsősorban olajnyerés céljából. Nagyon hasznos volt a világháborúk ideje alatt, szinte az elsődleges zsírforrásnak számított.

Magyarországon a Debreceni Agrártudományi Egyetemen kezdték el a héj nélküli olajtök nemesítését, egészen pontosan Penyigei Dénes és Manninger G. Adolf nevével kapcsolhatjuk össze.

Ahogy Magyarországon átalakult a mezőgazdaság, a héj nélküli olajtöktermesztés jelentősen visszaszorult.

1974-ben Herrmann Decarm a FINK német cég akkori tulajdonosa megkereste Dr. Kovács Gábort, aki tudomása szerint Penyigei Dénes és Manninger G. Adolf mellett dolgozott a nemesítés során és jól ismeri a termesztés és a nemesítés lehetőségeit. Egy megállapodást kötöttek, mely szerint a szarvasi Öntözési Kutató Intézet előállít egy olyan olajtök fajtát, mely a magyar éghajlatnak megfelelő, cserébe pedig a német cég részt vesz olyan gépek tervezésében és gyártásában, melyek alkalmasak a gépi betakarításra.

Az együttműködés célja az volt, hogy a gyógyszergyártás céljaira megfelelő mennyiségű és minőségű olajtökmag termelése megvalósuljon Magyarországon.

Csak röviden írnám le, hogy milyen talajt szeret és mi mindenre kell odafigyelni akkor, ha valaki olajtök termesztésén gondolkodik.

A héj nélküli tök szereti a humuszos, jól szellőző talajt, melegigényes, a magok csíráztatásához 8-10 °C  feletti hőmérséklet szükséges, fontos kiemelni, hogy fagyérzékeny növény. Ha tök még nem nőtt ki, hanem csak kicsírázott, akkor azért még -1, -2 °C rövid idejű hideget még elvisel. De ha a kelés után tartósan 6-8 °C alatt marad a hőmérséklet, akkor az kedvezőtlenül befolyásolhatja a növekedést.

tök
Olajtök

Június vége felé virágzik, a tökszüretre szeptemberben kerül sor. Ilyenkor az előzőleg egy sorba rendezett tökök betakarítását géppel végzik.

Ezután következik a mosás, mely egy nagyon fontos lépés, hiszen a nem megfelelő időben, nem megfelelő módon történő mosásnak súlyos következményei lehetnek a mag és később az olaj minőségére.

A szárítás a következő lépés, melynél kétféle módszer van. Az első, és amit mi is alkalmazunk, az a szabad levegőn történő szárítás, illetve van a gépi szárítás, aminek szintén megvannak a szabályai.

A tárolás tekintetében fontos, hogy jól szellőző, nedvességtől, kártevőktől mentes helyen kell tárolni.

Ezután következik a feldolgozás, melyről már többször is volt szó itt a blogon. A hidegen sajtolás, melyet mi is alkalmazunk, elsősorban azt jelenti, hogy a megtisztított, megszárított magok egy zárt rendszeren, csigás présen haladnak keresztül, mely biztosítja, hogy a mag a feldolgozás során semmilyen káros anyaggal nem érintkezik. A végeredmény pedig egy kellemes aromájú, sötétzöld színű és nagyon értékes olaj, a tökmagolaj.

Ajánlott fogyasztási mennyiség napi 1 evőkanál. Szószokhoz, krémekhez, kenyérre kenve vagy akár önmagában is fogyasztható!

prosztata
GastrOlaj Prosztata védő csomag

banner_feliratkoztatás

Olajtök, tökmag és tökmagolaj” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Ha lenne rá pénzem akkor minden olajat megvenném,mert egézséges

 2. Én a prosztata gyógyulása miatt kezdtem el a tökmagot enni. Csak ajánlani tudom mindenkinek.
  Sikereimen felbúzdulva elvetettem 200 körüli olajtök magot. Nagyon szép a termés. Szeretném a tökmagot fogyasztani, arra szeretnék választ kapni, hogy hogyan izesíthetem ( só ) és hol, milyen módon tudom tisztitani és szárítani.

  Válaszukat köszönöm. Tisztelettel: Jagicza József

  1. Kedves József!
   A legegyszerűbb és leghatékonyabb, ha nem ízesíti a tökmagot. Élettani hatás szempontjából a legjobb, ha a tökmagból hidegen sajtolt olajat készítenek és azt fogyasztja. Ha simán a tökmag fogyasztása után is érzett jótékony hatást, akkor azt is lehet tovább folytatni, de véleményem szerint ízesíteni, sózni nem kell, mert a túl sok só fogyasztás már nem egészséges.

   Ha nem áll rendelkezésre egyéb eszköz, akkor a tököket a kettévágás után kézzel kell kimagozni, a magokat alaposan meg kell mosni (akár egy edényben tiszta vízzel) és nagyon vékony rétegben tiszta felületre ki kell teríteni a szabad levegőre, napsütésre. Ha a mag már száraznak tűnik, akkor is érdemes jól szellőző helyen, csomagolásban tárolni.
   Sok sikert és jó egészséget kívánok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .