A hidegen sajtolt olajok kapcsán sokszor kapok olyan kérdést, hogy pótolható-e a fogyasztásukkal az Omega-3 zsírsav és ha igen, akkor melyiket érdemes fogyasztani.
Aztán a következő kérdés általában az szokott lenni, hogy mi a helyzet az Omega-6 zsírsavval. Köztudott ugyanis, hogy a túlzásba vitt Omega-6 zsírsavfogyasztás gyulladásos megbetegedéseket okozhat és sok olajban az Omega-6 zsírsav található meg inkább.
Most egy olyan olajat mutatok neked, amiben optimális arányban található meg a szervezet számára nagyon fontos Omega-3 zsírsav és a sokak által rettegett Omega-6 zsírsav.
Ez az olaj pedig a hidegen sajtolt kendermagolaj. Nézzük, hogy hogyan és miért érdemes fogyasztani ezt a fantasztikus ízű olajat! 🙂
Elsősorban tehát azért, mert a kendermagolaj rendkívül jó természetes forrás, ha az Omega-3 zsírsavat szeretnéd pótolni. Ha még nem hallottál volna róla, akkor elmondom röviden, hogy az Omega-3 zsírsav egy olyan zsírsav, melyre a szervezetednek szüksége van az optimális működéshez, azonban beviteléről neked kell gondoskodni a táplálkozásod során. Ennek pedig egyik legjobb módja, ha a hidegen sajtolt kendermagolajat beilleszted a hétköznapjaidba.
Hogy érdemes beilleszteni a hidegen sajtolt kendermagolajat a mindennapjaidba?
- Kúraszerű fogyasztással
- Ételeidhez adagolva
Kendermagolaj kúraszerű fogyasztása
A kúraszerű fogyasztás azt jelenti, hogy egy meghatározott időszak alatt folyamatosan elfogyasztasz egy meghatározott mennyiségű kendermagolajat.
Természetgyógyászok javaslatára azt szoktam javasolni, hogy egy kúra minimum 3 hónapig tartson és ezalatt az időszak alatt minden reggel fogyassz el egy evőkanál kendermagolajat (lehetőleg reggel, éhgyomorra). Gyerekek is fogyaszthatják, nekik a napi javasolt fogyasztási mennyiség 1 kiskanál.
A három hónap letelte után lehet szünetet tartani ha szeretnél. Általában 2 hetet szoktam javasolni.
Fontos, hogy ha bármilyen gyógyszert szedsz, vagy orvosi kezelés alatt állsz, akkor a rendszeres fogyasztásról mindenképpen tájékoztasd a kezelőorvosodat.
Lényeges információ még, hogy ha elfogyasztottad éhgyomorra az olajat, akkor várj körülbelül 15-20 percet és csak ezután reggelizz. Ha rendszeresen iszol fekete teát vagy fekete kávét, akkor ezzel is várd meg ezt a kis időt a jobb felszívódás érdekében.
Kendermagolaj ételeidhez adagolva – erre figyelj!
A kendermagolajak közül a legértékesebb a hidegen sajtolt kendermagolaj. Ha ételeidhez használod fel, akkor azt javaslom, hogy ne hevítsd az olajat. Azért fontos ez, mert a „hidegen sajtolt” elnevezés azt jelenti, hogy a készítés során a magokat és az olajat nem éri magas hőmérséklet, így megőrizhetők a kendermag értékes összetevői (vagyis nem sérülnek a hő hatására).
Emiatt azt javaslom, hogy te se hevítsd az olajat, hanem inkább hidegen használd fel. Diós íze van, ezért nagyon jól kombinálható a reggelikkel.
A kendermagolajat felhasználhatod akár:
- a reggeli zabkásádhoz (közvetlenül fogyasztás előtt keverd bele, ne hevítsd)
- a reggeli joghurtodhoz keverve, aszalt gyümölccsel dúsítva
- a reggeli szendvicskrémedhez keverve (ilyenkor azt javaslom, hogy ne egy nagy mennyiségbe keverd bele, hanem közvetlenül fogyasztás előtt a saját kis adagodba, amit mindenképpen elfogyasztasz)
- sült húsok utóízesítéséhez (közvetlenül fogyasztás előtt)
- párolt zöldségekre locsolva (feldobja a legegyszerűbb köretet is)
- vajat helyettesítve a szendvicseidben
- salátákra – a bolti kész önteteket nyugodtan cseréld le kendermagolajra, nem fogod megbánni!
Ezek persze csak ötletadók, a lehetőségeknek csak a fantáziád szab határt! 🙂
Egy dolgot tarts szem előtt, hogy ha megoldható ne hevítsd a kendermagolajat.
Jó minőségű, valódi hidegen sajtolt kendermagolajat találsz nálunk is, webáruházunkban már elérhető. Kattints ide vagy a képre és máris a webáruházba léphetsz!