Pirított magból nem készül igazi hidegen sajtolt olaj!

Elnézést kérek, de egy kicsit felháborodtam. Azt hiszem Te is így fogsz érezni akkor, ha végigolvasod a bejegyzést és rájössz, hogy micsoda trükkökkel próbálnak neked egy olajat hidegen sajtoltként eladni, holott az igazság nem teljesen úgy fest, ahogy leírták.

Már nem az első eset, hogy olyan témában fordulnak hozzám segítségkéréssel, ami egy hatalmas megtévesztés eredmény.

Sajnos nagyon sok cég hirdeti olaját hidegen sajtoltként, de ha mélyebbre nézünk, akkor egészen mást találunk.

Hogy mit?

Pont ezen háborodtam fel!

Én is olvastam, hiszen kedves ismerőseim elküldték nekem a linket, de mivel nem szeretnék senki sem nyilvánosan lejáratni, ezért inkább arra gondoltam, hogy arra hívom fel a figyelmedet, hogy mit keress, mire figyelj oda.

Először is leírom, hogy hogyan készül az igazi hidegen sajtolt olaj. Tapasztalatból írom, hiszen mi is készítünk olajat, úgyhogy ez most nem egy légből kapott feltételezés lesz.

Lássuk a lépéseket sorban:

1. A hidegen sajtolt olajok olajos magvakból készülnek. Ezeket a magokat hűvös, száraz helyen érdemes tárolni annak érdekében, hogy semmilyen kártevő nem támadja meg.

2. A száraz magokból egy csigás prés segítségével sajtolhatjuk ki az olajat. Ehhez nincs szükség semmilyen egyéb beavatkozásra. csupán egy sajtoló gépre. 

GastrOlaj sajtolás
Mákolaj sajtolása – GastrOlaj

Mi egy ilyen prést használunk, de természetesen többféle létezik.

A magokat felülről betöltjük a sajtolóba, majd a jobboldali képen látszik, hogy hogyan csorog az olaj (itt épp mákolaj készül – ide kattints érte).

Egyáltalán nincs szükség arra, hogy a magokat felhevítsük, ledaráljuk, sóval és vízzel összegyúrjuk majd magas hőmérsékleten lepirítsuk.
Ugye nem kell mondanom, hogy ha ezt tennénk, akkor az hogyan befolyásolná az olajos magok értékes összetevőit?!

3. A sajtolás után az olajoknál csupán ülepítést alkalmazunk. Nincs szükség semmilyen vegyi vagy bármilyen egyéb folyamatra. 
(Ha kíváncsi vagy, hogy nagy cégek miket művelnek az olajokkal, akkor kattints ide, mert egy korábbi bejegyzésben már írtam erről.)

Mi a felháborodásom tárgya?

Miért tartom igazságtalannak, hiszen aki ráírja, hogy hidegen sajtolt olaj, akkor az már nem lehet más, nem igaz?

Ez így van. De figyelmen kívül hagyunk egy fontos dolgot. Ha az olajos magot hidegen sajtolásra alkalmas géppel sajtolunk ki, akkor az valóban hidegen sajtolt olaj lesz.

DE!

Sajnos sokan elsiklanak afelett, hogy ha az adott olajos magokat a sajtolás előtt magas hőmérsékleten való pirításnak vetik alá, akkor az már nem lesz ugyanaz a hidegen sajtolt olaj.

A hő hatására az olajos magvak értékes vitamin és ásványi anyagai károsodhatnak. Így aki ezt alkalmazza, vagyis megpirítja a magokat a sajtolás előtt, véleményem szerint nem árulhatná a termékét hidegen sajtolt olajként.

Megértem, hogy a technológia, amivel előállítja az valójában hidegen sajtolás, de fel kellene tüntetni például a palackon is, hogy az adott olaj úgy készül, hogy a magokat hőkezelésnek vetették alá.

Így lenne teljes a tájékoztatás!

Miről ismered meg az ilyen olajat?

gondolkodóférfi

Azok az olajok, melyek melegen sajtolással készülnek, vagy úgy, hogy a magokat sajtolás előtt megpirítják ezáltal kapnak egy kis pörkölt mellékízt.

Ez nem kellemetlen, sokan nagyon szeretik. Gasztronómiai szempontból ez a kis plusz még értékes is lehet.

De úgy gondolom, hogy aki élettani hatása miatt szeretné fogyasztani a hidegen sajtolt olajokat, annak tudnia kell arról, hogy az adott olaj vagy a mag, amiből az adott olaj készült esett-e át hőkezelésen. Mert ez bizony jelentősen befolyásolhatja az összetételét.

Mi kizárólag hidegen sajtolt olajat készítünk úgy, hogy nem alkalmazunk magas hőmérsékletet és semmilyen adalékanyagot vagy tartósítószert, ezért nyugodtan leírjuk, hogy olajaink hidegen sajtolt olajok.

Webáruházunkban meg is találod őket, csak kattints az alábbi képre:

webáruház

 

 

 

Ha más webáruház oldalán böngészel, akkor mindig nézd meg a termelőt és a termelő honlapját, mert remélhetőleg legalább ott feltüntetik azt, hogy a magokat pirítják-e sajtolás előtt, illetve azt, hogy milyen eljárással készítik az olajat!

Nyugodtan oszd meg ezt a bejegyzést, ha úgy érzed, hogy ismerőseidnek is hasznos lehet. Hiszen sokan fogyasztunk hidegen sajtolt olajat és nem szeretném, hogy ha egy-egy ilyen félreértés vagy figyelmetlenség miatt nem olyat fogyasztanál, amilyet szeretnél.

 

Ha szeretnél többet megtudni a hidegen sajtolt olajokról, akkor töltsd le ajándék kiadványunkat:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .