Induljon jól a nap a gyerekek számára is!

Amikor kisgyerek voltam soha nem indultam el reggel iskolába üres gyomorral. Édesanyám minden reggel készített reggelit. Erről akkor azt gondoltam, hogy mindenkinek a legtermészetesebb dolog a világon. Aztán mikor egy-egy ünnepségen sorra kidőltek az osztálytársaim a sorból és kiderült, hogy aznap még semmit sem ettek, egyértelművé vált, hogy nem mindenkinek indul így a napja.

Ma már én is édesanya vagyok, én is figyelek arra, hogy gyermekeim számára a reggeli éppoly természetes legyen, mint anno az én számomra.

Szakemberek szerint azonban a magyar lakosság esetében nem csak a felnőttek, hanem a gyerekek fele is reggeli nélkül kezdi meg a napot. Felhívják a figyelmet arra, hogy ez jelentős mértékben hozzájárulhat az iskolai rossz teljesítményhez, az agresszív viselkedéshez vagy a memóriazavarhoz. Táplálkozástudományi szakemberek szerint a reggelinek ideális esetben a napi szükséges energiabevitel 20 %-át kellene biztosítani.

reggeli_gyerekeknek_gastrolaj
Kép forrása: divany.hu

Van még két fontos dolog, amire felhívják a figyelmet. Az egyik az, hogy a reggelinek tartalmaznia kell fehérjét is, a másik pedig az, hogy a lakosság nagy része kalciumhiányos, ezért a reggelinél is érdemes már odafigyelni a megfelelő kalcium mennyiség pótlására.

Reggelire nem kell nagy ételeket készíteni. Egy teljes kiőrlésű kenyér egy szelet alacsony só- és zsírtartalmú felvágottal, nyers zöldséggel már elegendő energiával látja el gyermekünket a délelőttre.

Ahogy növekszik a gyermek egyre jobban szüksége van a megfelelő szintű kalciumra ahhoz, hogy csontjai erősek legyenek. Ha gyermeked nem szereti a tojást, a tejtermékeket, akkor próbálj ki nála valamilyen hidegen sajtolt olajat, mint például a hidegen sajtolt mákolajat, mely bizonyítottan tartalmaz kalciumot.

Javasolt napi fogyasztás kisgyerekeknél: 1 kiskanál.

banner_feliratkoztatás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .