Rossz iskolai teljesítmény ettől is függhet!

A holnapi nappal megkezdjük az iskolai/óvodai nyári szünet utolsó hetét. Mint gyakorló szülő tudom jól, hogy ez mit jelent. Fel kell készíteni magunkat és csemetéinket arra, hogy új időszak következik.

Ilyenkor sok mindenen elgondolkodunk. Megvannak-e a felszerelések, jó-e, tetszik-e a gyerkőcnek, amit választottunk és még sorolhatnánk. Ezek azonban mind tárgyi feltételek.

Biztosan nem kell ezt hangsúlyoznom, de azért leírom, hogy a tárgyi feltételek mellett természetesen nagyon fontos a testi és lelki felkészítés is. Ha Te is kisgyereket nevelsz , vagy a családodban van kisgyerek, aki hasonló cipőben jár, akkor engedd meg, hogy felhívjam a figyelmedet egy dologra.

Nem olyan régen egy cikket olvastam arról, hogy szakemberek egy csoportja fontosnak tartaná, hogy minden tanév kezdés előtt, minden kisgyerek átessen egy alapos szemészeti vizsgálaton. Nem, nem csak azok a gyerekek, akik az első osztályt kezdik, hanem mindenki. Ennek egyszerű oka van, mégpedig az, hogy így könnyedén fel lehetne ismerni, ha a gyerek bármilyen szintű látásromlásban szenved.

Miért olyan fontos ez?

Elsősorban azért, mert a fel nem ismert látásromlás miatt komoly hátrányba kerülhet a gyermeked/unokád/családtagod. Sokszor nem is sejtik a szülők, hogy a gyermek gyengébb teljesítménye mögött a rossz látás állhat.

Mire érdemes odafigyelni?

  • a gyermek szemei nem párhuzamos állásúak (kancsal a gyermek)
  • a gyermek sokat dörzsöli a szemét, szeme sokszor piros, mintha gyulladt lenne
  • úgy tűnik, hogy a gyermek ügyetlen, kétbalkezes – ebben az esetben bizonytalanul végez olyan feladatokat, melyekhez jó közeli látásra lenne szüksége
  • ha közel tartunk hozzá valamit, akkor sokszor csak pislog, hunyorít
  • ha olyan feladatot kell elvégeznie, ami hosszabb ideig arra kényszeríti, hogy közelre nézzen és utána fejfájásra, hányingerre panaszkodik
  • ha a gyermeknek olvasási nehézségei vannak az iskolában, esetleg felcseréli a betűket
  • a gyermek önmaga panaszkodik arról, hogy homályosan lát

gyermekek mellett természetesen a felnőttek esetében is fontos az odafigyelés. Ha észreveszed magadon, hogy egyre gyakrabban fáj a fejed, hamar elfáradsz vagy gyakran kiszárad a szemed, akkor érdemes odafigyelni. Először általában megerőltetésről van szó, azonban a hosszú távú, túlzott megerőltetés később látásromláshoz vezethet.

Ha fenti tünetek állandósulnak és már nem csak egy-egy nehezebb munkanap után jelentkeznek, akkor érdemes felkeresned egy szakorvost.

De ha időszakos problémáról van szó, akkor első lépésként Te magad is tehetsz azért, hogy szemed egészségét megőrizd – mégpedig úgy, hogy olyan hidegen sajtolt növényi olajokat fogyasztasz, melyek A-vitamint tartalmaznak. A szakemberek szerint ugyanis a szembetegségek kialakulásához vitaminhiány is vezethet, elsősorban az A-vitamin hiánya.

Szemed egészségének védelme érdekében az alábbi hidegen sajtolt növényi olajok közül választhatsz:

  • tökmagolaj
  • barackmagolaj
  • napraforgóolaj

Ajánlott napi fogyasztási adag 1 evőkanál a felnőttek és 1 kiskanál a gyermekek számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .