Már gyönyörűek a barackfák, sárgás-pirosas színben tündököl az ágain a sok ízletes, zamatos barack. Imádom ezt az időszakot!
Ha teheted, tegyél egy sétát egy barackfás ültetvényen! Feltöltő élmény!
Tudtad, hogy a sárgabarack nem csupán gyönyörű és finom, hanem rengeteg értékes összetevővel rendelkezik?
És azt tudtad, hogy nem csupán a gyümölcse, hanem a belsejében található csonthéjban lévő aprócska mag is rendkívül értékes? Egy igazi kincs!
Nézzük, hogy miért is ilyen értékes maga a sárgabarack és a magja!
A sárgabarack nevével ellentétben nem csupán sárga színű. Azon a részen, ahol a nap süti, akár pirosos színben is tündököl. Június végén, július elején érik, vastag húsú, csonthéjas gyümölcs. Természetgyógyászok szerint a legjobb lenne, ha egész évben frissen fogyaszthatnánk, hiszen olyan sok értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.
Maga a sárgabarack gazdag C- és A-vitaminban, valamint tartalmaz folsavat, béta-karotint, kalciumot és foszfort. Összetevői miatt késleltetheti az időskori látásromlást, érvédő hatással bír, rákellenes hatást is tulajdonítanak neki, valamint segíthet a máj méregtelenítésétben is.
A sárgabaracknak a húsán kívül rendkívül értékes a magja is. A csonthéjban aprócska mag található, melyből hidegen sajtolva egy ízletes, marcipán aromára hasonlító, telítetlen zsírsavakban gazdag olajat kapunk.
Vannak olyan magok, amik keserűek, ezekből inkább ne fogyasszunk 1-2 szemnél többet az esetleges ciánmérgezés miatt, az édes fajtából azonban bátran fogyaszthatunk, de itt is tartsuk a mértéket.
A hidegen sajtolt barackmagolaj olyan magból készül, ami nem keserű, így nyugodt szívvel fogyasztható. A felnőtteknek naponta 1 teáskanállal, a gyerekeknek 1 mokkáskanállal ajánlott. Lehet kúraszerűen vagy ételkehez adagolva is fogyasztani.
A hidegen sajtolt barackmagolaj kúraszerű fogyasztása
A kúraszerű fogyasztás azt jelenti, hogy minden reggel éhgyomorra elfogyasztjuk a napi ajánlott fogyasztási mennyiséget, majd várunk körülbelül 20-25 percet a reggelivel. A kávé/fekete tea fogyasztásával is érdemes megvárni ezt a kis időt.
GastrOlaj barackmagolajunkat akkreditált laboratóriumban bevizsgáltattuk. A vizsgálat eredményeképpen meggyőződhettünk róla, hogy rendkívül magas, 92%-os telítetlen zsírsavtartalommal rendelkezik.
Magas telítetlen zsírsavtartalmának köszönhetően, rendszeres fogyasztásával nagyszerűen beilleszthető az egészséges, változatos étrendbe. Segítségével sokat tehetsz a:
- daganatos megbetegedések,
- szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzéséért,
- a pajzsmirigy optimális működéséért (alul- és túlműködés esetén is),
- az idegrendszer megfelelő működésének fenntartásáért (jótékony lehet stressz esetén)
- az emésztési panaszok megelőzéséért,
- kiváló bőrápoló, erősítheti a hajat és a körmöket
- E-vitamin tartalma miatt jótékony lehet a bőrproblémák, bőrirritációk kezelésében
- önmagában zuhanyzás után is kiváló bőrápoló (a még nedves bőrbe masszírozva)
- kedvelt bázisolaj masszázsokhoz, könnyen felvihető és könnyen felszívódik,
- jó fegyver lehet cellulitisz, vagy más néven narancsbőr ellen
- kisbabák érzékeny bőrére is alkalmazható
A hidegen sajtolt barackmagolaj ételekhez adagolva
Nyugodtan használd fel a salátádhoz, a szendvicskrémedhez vagy akár a desszertjeidhez. Szerintem marcipános-amarettos az ízvilága, ezért olyan fogásokhoz ajánlom, amikhez ez az ízvilág passzol. De természetesen ez egyéni ízlés dolga 🙂
Egyre azonban figyelj!
A hidegen sajtolásnak az a lényege, hogy a magokat nem melegítjük, nem pirítjuk, hanem a megtiszítás után egyből egy csigás présbe tesszük és kisajtoljuk belőlük az olajat. Ez azért fontos, mert így a nem éri hőhatás a magokat, vagyis nem sérülnek az értékes összetevők.
De résen kell lenned, mert vannak olyan gyártók, akik a nagyobb kihozatal érdekében (ugyanannyi magból több olajat nyerjenek) melegítik a magokat. Szerintem így sérülnek a benne lévő vitaminok és ásványi anyagok, ezért javaslom inkább a valódi hidegen sajtolt barackmagolajat.
Ha szeretnél friss, valódi hidegen sajtolt barackmagolajat vásárolni, akkor ajánlom saját GastrOlaj barackmagolajunkat (kattints a képre érte).
Nem kezeljük magas hővel a magokat és egyszerre csak kisebb mennyiségeket sajtolunk – így tudjuk biztosítani, hogy mindig friss olajat kapj!
Mi inkább magban tároljuk az alapanyagot és nem sajtolunk előre nagy mennyiségeket, így a GastrOlaj olajainkat nem találod meg a boltokban. Úgy gondoltuk, hogy nem tesszük ki annak, hogy bizonytalan ideig és körülmények között álljanak a boltokban és romoljon a minőségük, inkább vállaljuk, hogy csak közvetlenül tőlünk tudsz vásárolni – viszont a minőségre a mi személyünk a garancia 🙂