Telített vagy telítetlen zsírsav?

A zsírsavak két fajtája között óriási különbség van. A mai rohanó világban túl sokat fogyasztunk a telítettből, pedig abból kellene keveset és túl keveset a telítetlenből, pedig abból kellene sokat.

De nem akarom ennyire túlbonyolítani a dolgot!

Miért fontos, hogy megkülönböztesd ezt a kétfajta zsírsavat?

Nem szeretnék túlságosan belebonyolódni ebbe a témába, csupán annyit szeretnék, hogy érezd a fontosságát annak, hogy milyen zsiradékot veszel magadhoz a napi táplálkozásod során.

Telített zsírsav: zsírmolekulái egyszeres kötéssel kapcsolódnak egymáshoz. Leginkább az állati eredetű zsiradékok tartoznak ide, valamint a növényi eredetű pálmazsír, és kókuszzsír.

Jellemzőjük, hogy szobahőmérsékleten is szilárd halmazállapotúak. Ezek túlzott fogyasztása felelős a szív-keringési rendszer megbetegedéseiért, a magas koleszterinszintért, az elhízásért és az érelzáródásért.

Telítetlen zsírsavak: kémiai kötései között legalább egy kettős kötést találunk, ezek az egyszeresen telítetlen zsírok, de akadnak olyanok is, melyek kettő, vagy még több kettős kötéssel rendelkeznek, ezek pedig a többszörösen telítetlen zsírok.

Ezek a zsírok találhatóak meg a növényi olajokban és a halolajban, fogyasztásuk segíthet leoldani az érfalakról a lerakódást és csökkenti a koleszterinszintet.

Válassz több telítetlen zsírsavat tartalmazó ételt!

A telített és telítetlen zsírsavak optimális fogyasztási aránya 1:3 lenne, sajnos azonban ez az arány megközelíti a 20:1 arányt, ami komoly problémát jelent egészségünk szempontjából.

Nem arra kell gondolni, hogy teljesen száműzni kell a húsokat, füstölt árukat az étkezésekből, hanem a lényeg a megfelelő arányok betartásán van. A túlzott telített zsírsavfogyasztás, ugyanis jelentősen megemelheti a koleszterinszintet és az ebből eredő betegségek kialakulásának kockázatát.

Telítetlen zsírsavakban gazdag ételek közé tartoznak:

  • hidegen sajtolt növényi olajok
  • gyümölcsök
  • zöldségek
  • halak

Olajozott egészség

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .