Egy teljesen új dolgot hoztam ma Nektek. Egy olyan dolgot, amiről eddig még itt a blogban nem beszéltünk. Ez pedig nem más, mint a tökmagliszt.
Hogyan kapcsolódik a hidegen sajtolt növényi olajokhoz és miért érdemes beszélni róla?
A tökmagliszt ugyancsak a héj nélküli olajtök magjából készül. Miután hidegen sajtolással kinyerjük belőle az értékes olajat a végén egy kemény állagú, összepréselt tökmagcsíkot kapunk. Ezt finomra őröljük és így lesz belőle tökmagliszt. Teljes biztonsággal fogyasztható, hiszen a felhasználás, a sajtolás során semmilyen adalékanyagot és semmilyen vegyszert nem alkalmazunk. A végtermék 100%-ban csak tökmagból áll.
Jellegzetes illata, íze és színe megmarad, ezért kiválóan felhasználható ételek készítéséhez. Magas a fehérjetartalma, ezért vegetáriánusoknak is ajánlott a fogyasztása. Sőt akik fogyókúrázni szeretnének, azoknak is jusson eszébe a tökmagliszt, mert nagyon alacsony a szénhidráttartalma és zsírszegény.
Fogyasztható süteményekhez, pogácsákhoz, esetleg egy finom pestohoz. Kiváló kiegészítője lehet az ételeknek. Aki esetleg emésztési panaszoktól szenved mindenképpen próbálja ki, mert magas a rosttartalma.
A tökmagnak tartalmaz E-vitamint, ahogy a tökmagolaj is, így a tökmagliszt is. Ez elsősorban azért fontos, mert a megfelelő mennyiségű E-vitamin bevitel segít megelőzni az érfalbetegségeket, valamint jótékony hatású a szív- és érrendszeri panaszokra, valamint az agyműködésre. Szakemberek már olyan hatásáról is beszámoltak, mely szerint a meddőség elleni küzdelembe is segítheti a nőket és a férfiakat egyaránt.
Ti kóstoltátok már?