Tökmagolaj ár

Tudom, hogy sokan keresnek ár alapján az interneten és nincs ez másképp az olajok esetében. Amiről ma írni szeretnék neked az, hogy mi befolyásolhatja azt, hogy a tökmagolaj ár mennyi és miért nem szabad a legolcsóbbat választani!

Olvass tovább! Tanulságos lesz! 🙂

Ne értsd félre nem ítélkezni akarok. Nem azt mondom, hogy ami olcsó az nem jó. Azt szeretném, ha tisztán látnád, hogy amikor rákeresel az interneten arra, hogy tökmagolaj ár, akkor mire figyelj oda!

Mi befolyásolja azt, hogy mennyi a tökmagolaj ára?

Szerintem elsősorban a készítés módja. Igen, jól olvastad! A készítés módján múlik nagyon sok minden.

A készítés módja magát a sajtolást jelenti.

Sajtolási technológia alapján nagyrészt háromféle csoportba oszthatjuk a növényi olajokat:

1. Hidegen sajtolás:

Erről a sajtolási módról azt kell tudnod, hogy a sajtolás során a tökmagok és a kisajtolt tökmagolaj hőmérséklete nem emelkedhet 40°C fölé. Így készítjük mi is a GastrOlaj néven kapható hidegen sajtolt tökmagolajunkat és a többi olajainkat (itt megnézheted őket). Mi azért ezt a technológiát választottuk, mert így tudjuk biztosítani azt, hogy az olajos magvak értékes vitamin és ásványi anyagai ne sérüljenek.

tökmagolaj sajtolása

A valódi hidegen sajtolt tökmagolajnak tehát nincs szüksége magas hőmérsékletre. Ez a típúsú olaj pont attól értékes, hogy nem lett hevítve.

Az egyetlen gond ezzel az eljárással az, hogy így kevesebb olajat tudunk kinyerni  1 kg tökmagból, azaz sokkal többe kerül maga a tökmagolaj, mint a melegített változat. Viszont az eredmény egy koncentrált, rendkívül értékes és ízletes olaj.

2. Melegen sajtolás

A melegen sajtolás, hagyományos eljárással készült vagy őrségi olajak esetében alkalmazzák ezt az eljárást.

A lényege, hogy a tökmagokat ledarálják, sóval és vízzel összegyúrják egy masszává és ezt a masszát magas hőmérsékleten lepirítják. A pirítás végén pedig beleteszik a sajtoló gépbe és kisajtolják belőle az tökmagolajat.

A hevítés és a hozzáadott anyagok miatt ennél az eljárásnál 1 kg tökmagmagból több tökmagolajat tudnak kisajtolni és ezért olcsóbban is tudják értékesíteni.

Viszont, ha élettani hatásuk miatt fogyasztanád az tökmagolajat, akkor nem javaslom, hogy az ilyen eljárással készült olajok közül válassz, mert a hő hatására sajnos sérülhetnek az értékes összetevők, így kevésbé lesz értékes. Nem mondom, hogy étkezéseidhez ne használd őket, mert a pirításnak köszönhetően kapnak egy finom pirított mellékízt, de ha egészségmegőrzés a cél, akkor én nem ezt választanám.

3. Olajos magvak hevítése

Ezt azért emelem ki külön, mert tudomásom szerint olyan gyártók is vannak, akik ugyan nem darálják  le a magokat és nem adnak hozzá vizet és sót, de mégis hőhatásnak teszik ki az alapanyagot. Ez azt jelenti, hogy hidegen sajtolásra alkalmas gépeket használnak, de mielőtt beleteszik a gépbe a magokat felmelegítik őket azért, hogy több olajat tudjanak kisajtolni belőlük.

Itt is érvényes az, hogy a hőhatás szerintem nem tesz jót az értékes összetevőknek.

4. Finomított növényi olajok

Ide azok az olajok tartoznak, melyeket nagyipari eszközökkel és módszerekkel állítanak elő, mint például a boltokban kapható étkezési napraforgóolajokat. Ezek elkészítéséhez vegyszereket is használnak, ezért a fogyasztásukat érdemes a minimumra csökkenteni.

Remélem most már látod, hogy mennyire fontos a tökmagolaj elkészítési módja és miért fontos, hogy ne a legolcsóbbat vedd le a boltok polcairól, mert könnyen lehet, hogy az egy agyonkezelt, agyonhevített olaj lesz.

Az Olajozott egészség című könyvemben egy csomó dolgot összegyűjtöttem még azzal kapcsolatban, hogy mire kell odafigyelned akkor, ha nem szeretnéd, hogy átverjenek és jó minőségű olajat szeretnél vásárolni. Hidd el érdemes odafigyelni, mert néhány apró részlet és máris magabiztosabban vásárolsz. Olvasd el a könyvet és tudj meg mindent, amit szeretnél a hidegen sajtolt olajokról!

Tudj meg mindet az olajokról!
Egy könyv az olajokról!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .