Tökmagolaj készítése

Gondoltad volna, hogy tökmagolaj nem csak egyféleképpen készülhet?

És azt gondoltad volna, hogy egészséged szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy melyiket fogyasztod?

Hány féle tökmagolaj készülhet és miért lehet közöttük különbség?

Ezt jártam körbe ma!

Először is azt kell tisztáznunk, hogy hányféleképpen készülhet egy tökmagolaj.

Nos a tökmagolaj készítésének két módja lehet:

1. Hidegen sajtolás

A hidegen sajtolás lényege, hogy a megtisztított és megszárított magokat egy zárt rendszerű prés segítségével sajtoljuk ki. Mi is ezt a hidegen sajtoltás technológiáját alkalmazzuk, elsősorban azért, mert élettani hatások szempontjából egy sokkal értékesebb olajat tudunk így készíteni.

Ebben az esetben nincs magas hőmérséklet, nincs egyéb hozzáadott adalékanyag, csak a 100%-osan tiszta, természetes hidegen sajtolt olaj, mely a hidegen sajtoltás technológiájának köszönhetően megőrzi az adott olajos mag értékes vitamin és ásványi anyag tartalmát!

Nálunk így néz ki a sajtolás 🙂

sajtolo

2. Melegen sajtolás, más néven olajütés

A másik módja a tökmagolaj készítésének a hagyományos technológia, melyet a régi időkben is alkalmaztak.

Ezt nevezik olajütésnek is. Ez a technológia több lépcsőből áll:

1. A megtisztított magok ledarálása.

2. A ledarált magokat sóval és vízzel elegyítik, egy masszát gyúrnak belőle.

3. Ezt a masszát magas hőfokon pirítják.

4. A megpirított masszát kisajtolják.

 

Biztosan Neked is feltűnt a két eljárás között a különbség.

A legfontosabb dolog, amit észre kell venni, hogy a hidegen sajtolt eljárásnál – amit mi is alkalmazunk – egyáltalán nem használunk magas hőmérsékletet. Nincs pirítás, nincs hozzáadott víz vagy só. Csak a megtisztított magokból sajtolt színtiszta olaj.

A hidegen sajtolt eljárással készült olajnak – maga a készítés módjának köszönhetően – magasabb a vitamin és ásványi anyag tartalma, hiszen nem éri magas hőmérséklet, nem sérülnek az értékes összetevők.
Élettani hatás szempontjából egy értékes olajat kapunk.

A másik eljárásnál, vagyis a melegen sajtolásnál a magas hőmérséklet miatt csökken a vitamin és ásványi anyag tartalom, viszont cserébe kap egy finom aromát, egy pörkölt ízt. Gasztronómiai szempontból talán élvezetesebb a hidegen sajtolt társánál.

Most, hogy már tisztában vagy az elkészítés módjaival el tudod dönteni, hogy melyik olaj a megfelelő számodra.

Ha egészséged megőrzése a cél, akkor válaszd a hidegen sajtolt olajokat, ha viszont erősebb ízű olajra vágysz, akkor a melegen sajtolt változatot.

boritokep_kisokos

Szeretnél többet tudni a hidegen sajtolt olajokról?

Akkor töltsd le ajándék Növényi olaj kisokosunkat és cserébe hetente küldök hasznos és használható információkat, recepteket és jó tanácsokat a hidegen sajtolt olajok világából!

 

Név:*
Email cím:*


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .