Tökmagolaj salátaöntet

tökmagolaj salátaöntet

Szerintem a tökmagolaj önmagában is megállja a helyét salátaöntetként, hiszen markáns íze szinte mindenféle zöldséghez illik.

Ha azonban mégis szeretnéd valamivel kiegészíteni, akkor hoztam néhány ötletet, receptet, hogy kedvedre válogathass!

Hoztam salátaöntetet tökmagolajjal és megmutatom, hogy még mit adhatsz hozzá, hogy különleges ízvilágot varázsolhass! Olvass tovább! 😉

Kezdjük az elején! Kóstold meg önmagában a hidegen sajtolt tökmagolajat salátaöntetként. Azért érdemes így is fogyasztanod, mert így a zöldségekben lévő zsírban oldódó vitaminok nagyobb része tud hasznosulni, mint egy sima (pl. majonézes) öntettel.

Ha azonban másabb ízvilágra vágysz, de szeretnéd a tökmagolajat felhasználni, akkor figyelj!

Hagymás-tökmagolajos salátaöntet
*****************************************
5 evőkanál hidegen sajtolt tökmagolaj
6 evőkanál víz
5 evőkanál ctiromlé
1 teáskanál mustár
1 gerezd fokhagyma
1 vöröshagyma (kisebb)
1 mokkáskanál cukor
só, bors ízlés szerint

Én turmixszal szoktam elkészíteni úgy, hogy a vöröshagymát elvágom négy részre, a fokhagymát pedig két részre, beleteszem a mixer poharába a vízzel, citromlével, mustárral, cukorral, sóval, borssal együtt és összeturmixolom. A tökmagolajat pedig a végén adom hozzá, de azt már nem turmixolom, hanem belekeverem. Arra figyelj, hogy ha paradicsomot is használsz a salátához, akkor kevesebb vizet adj az öntethez.

Vörösborecetes-tökmagolajos öntet
****************************************
2 evőkanál vörösborecet
1 evőkanál hidegen sajtolt tökmagolaj
1 evőkanál dijoni mustár
fél teáskanál só

Itt nem kell semmi különös készítési módra számítani, egy tálba szoktam beleönteni a vörösborecetet és a tökmagolajat, majd hozzáadom a mustárt és a sót. Jól összekeverem és hűtőbe teszem, hogy kicsit összeérjen. Van aki lezárható üvegbe teszi és összerázza.

Mézes-mustáros tökmagolajos öntet
*****************************************
3 teáskanál méz
3 teáskanál dijoni mustár
2 evőkanál citromlé
só ízlés szerint
6-7 evőkanál hidegen sajtolt tökmagolaj

Ezt az öntet úgy készítem, hogy egy tálba öntöm a mézet, a mustárt, a citromlevet, hozzáadom a sót és jól összekeverem. Utána lassan hozzákeverem a tökmagolajat is. Szerintem apróra vágott kakukkfűvel is nagyon finom.

Olajozott egészség

Mindenképpen érdemes kísérletezned az ízekkel és a hozzávalókkal, mert fantasztikus ízvilágot lehet nyerni. Én személy szerint a hidegen sajtolt tökmagolajat javaslom, én annak az ízét szeretem a legjobban.

Jó étvágyat! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .