Aki figyelmesen követi Facebook oldalunkat már találkozott ezzel a recepttel, de annyira szupernek találtam, hogy úgy gondolta, hogy itt is megosztom Veletek.
Nem véletlenül van a napokban középpontban a tökmagolaj, aki folyamatosan követi oldalunkat, hamarosan megtudja az összes részletet 😉
Szóval a tökmagolajról röviden annyit, hogy egy nagyon értékes olajról van szó, mely kiemelkedően magas telítetlen zsírsavakban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Ha részletesebben szeretnéd megismerni ezt a csodálatos olajat, akkor csak írd be ide jobbra keresőbe és sok-sok hasznos cikket találhatsz róla.
De most nem erről szeretnék írni, hanem egy ínycsiklandó finomságról, mely nem más, mint a tökmagolajos kuglóf. A receptet Notburga konyhájában találtam sok más finomsággal együtt (www.notburga.blogspot.hu).
Íme a hozzávalók, egy 22 cm-es kuglófhoz
4 tojás
100 ml víz
150 ml porcukor
1 csomag vaníliás cukor
100 ml tökmagolaj
marék tökmag
10 dkg finomított kristálycukor
25 dkg liszt
8 g sütőpor
A kuglóf formát zsiradékkal alaposan kikenjük, hogy mindenhová kerüljön belőle. Megszórjuk liszttel, majd a felesleget kiöntjük. Így a megsült tészta nem fog a formába ragadni, és kap egy jó kis ropogós kérget. Ezután a tökmagokat szépen elosztva beleszórjuk a formába.
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgát a vízzel, porcukorral, vaníliás cukorral és tökmagolajjal habossá keverjük. A tojásfehérjéből a kristálycukorral nem túl kemény habot verünk. A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd a tojáshab 1/3 részével óvatosan a tojássárga masszába forgatjuk. Végül a maradék tojáshabot is hozzákeverjük.
160 fokra előmelegített sütőben kb. 1óra alatt készre sütjük. Tűpróbát ne felejtsük el!
A kész kuglófot még melegen megcukrozzuk vagy kihűlt állapotban csokoládé glazúrral áthúzzuk.
Jó étvágyat kívánok mindenkinek!